31 mars 2021

Påståenden om "folkmord" i Xinjiang synade

Xinjiangs huvudstad Urumchi. Halva befolkningen i provinsen som är
fyra gånger större än Sverige är uighurer.

Sysslar Kina verkligen med "folkmord" i den autonoma provinsen Xinjiang, där den uighuriska befolkningen vuxit från 4 miljoner till 12 miljoner 1953-2020 och medellivslängden ökat från 30 år till 72.


Advokaten och journalisten Ajit Sing synar en rapport som spelar stor roll i den anglo-saxiska  propagandan. Det avslöjar en sjabbig propagandakampanj förklädd till akademisk undersökning.

Europeisk trojka kan fixa pandemin

En europeisk trojka - Macron, Putin och Merkel. I vilka frågor drar de åt samma håll?

Vladimir Putin höll videokonferenssamtal med den franska presidenten Emmanuel Macron och den tyska förbundskanslern Angela Merkel, säger Kremls presstjänst.

De ägnade särskild uppmärksamhet åt att samordna insatserna i kampen mot koronavirusinfektion och förhindra vidare spridning av COVID-19.

21 krig rasar runt om i världen


Just nu pågår flera krig runt om på jorden än någonsin tidigare sedan 2014. I minst sju av dem är USA krigförande part.


Regionen söder om Sahara i Afrika drabbas särskilt hårt. Antalet konflikter - som snart kan övergå i krig - uppgår samtidigt till hundratals.

30 mars 2021

"Demokratins symbol" kan skrotas i förtid


Bidenadministrationen har tagit upp frågan om en förtida skrotning  av hangarfartyget USS Harry S. Truman. Fartyget ska kunna fungera i minst ytterligare 25 år, men det kommer sannolikt att skäras ned för metallåtervinning mycket tidigare.

Den häftiga debatten kring den amerikanska hangarfartygsflottan uppstår dock inte för första gången. Ria Novosti rapporterar om hur ödet för "demokratins symboler" avgörs.

29 mars 2021

Interferon hindrar Covid-19

 

Aleksandr Ginzburg är chef för Gamaleja-institutet i Moskva som tagit fram vaccinen Sputnik V, ett vaccin som ännu inte uppvisat några allvarliga biverkningar, men som EU beslutat att belägga med importförbud åtminstone året ut.

I en intervju säger han i förbifarten något intressant om hur man kan minska risken för covid-19-smitta med 20-30 procent.

27 mars 2021

Kina satsar på vätgasfordon


Kina satsar på vätgas, framför allt i tunga fordon, samtidigt som Elon Musk har hånat vätgasen och tyskägda Scania förhåller sig skeptiskt.

Alan Kirk i Asia Times 26 mars rapporterar om den kinesiska satsningen.

26 mars 2021

Barbarossaplanen 80 år i juni - dags igen?

Amerikanska F15-plan radas upp i Ämari, Estland.

I sommar är det åttio år sedan Tysklands Operation Barbarossa, Hitlertyskland och dess allierades försök att krossa Sovjetunionen och förinta sovjetfolken för att bereda plats åt herrefolket.

Ingen vill tro att detta vansinniga företag skulle kunna upprepas. Det trodde man inte efter Napoleons misslyckade fälttåg heller.

EU och USA samordnar åtgärder mot Ryssland

EU:s toppmöte igår.

USA:s president Joe Biden deltog i EU:s toppmöte igår . Det var första gången på elva år som en amerikansk president deltog.


Europeiska unionen och Förenta staterna har nått en överenskommelse om att samordna åtgärder mot Ryssland på grund av Moskvas "konfrontativa" politiska kurs, sa EU-diplomaten Josep Borrell vid en gemensam presskonferens med USA:s utrikesminister Anthony Blinken i Bryssel på onsdagen.

23 mars 2021

Äger USA Arktis?


"Att återta dominans i Arktis" heter ett nytt policydokument från Pentagon. Redan rubriken är stötande. När hade USA "dominans i Arktis" som nu måste "återtas" likt en förlorad ägodel?

Sanningen är det som drar USA som en magnet till Arktis är de enorma tillgångarna på kolväten som det till varje pris gäller att lägga rabarber på.

20 mars 2021

Biden vill träffa "mördaren" Putin

Biden och Putin möttes 10 mars 2011. Dags igen?

USA-presidenten Joe Bidens administration säger att han är redo att träffa den ryska ledaren Vladimir Putin vid rätt tidpunkt, rapporterar Bloomberg.

Tidigare sa Biden själv att statscheferna "kommer att talas vid någon gång".

18 mars 2021

Pariskommunen 150 år idag


Idag för 150 år sedan började Pariskommunen, som öppnade en ny epok i mänsklighetens historia genom att förverkliga en revolutionär demokrati till en omfattning som saknade motstycke.

Befrielsens flamma skimrade som aldrig förr i människans historia och förvandlade en gnista till en präriebrand.

Biden måste erkänna geopolitikens grundsats


Föreställ er att Kina bildade en provokativ allians med Mexiko och började bygga militärbaser och stationera trupper nära USA:s södra gräns. Antag att Kina också lockade in Kuba i sin nya allians och satte USA:s kontroll över Guantanamobsen på den ön i fara. Vad skulle hända?

Så börjar den amerikanske historikerna Robert W. Merry sin krönika i American Conservative.

16 mars 2021

Gaza: En nedstängning som varat 14 år


Gaza har lidit under den längsta, mest barbariska nedstängningen i världen. "Jag vet, för jag genomlevde 3 år av det", skriver den kanadensisk oberoende journalisten och aktivisten Eva K. Bartlett.

Medan vi i resten av världen med rätta kan sucka över hur den eländiga covid 19-betingade nedstängningen har påverkat våra liv, ska vi samtidigt skänka en tanke till de 2 miljoner Palestinier som är fängslade i Israels brutala och olagliga blockad.

Frankrike medger dödlig tortyr från 1957

Förra veckan erkände president Macron att den algeriska advokaten Ali Boumendjel hade torterats och dödats 1957.

Frankrikes president Emmanuel Macron beordrade att hemligstämpeln på försvarsdepartementets dokument fram till 1971 skulle tas bort. Dokumenten omfattar den tumultartade perioden av fransk avkolonisering i Afrika, såsom det algeriska kriget (1954-1962).

14 mars 2021

Tyska flottan i Sydkinesiska sjön

Vad gör tyska flottan i Sydkinesiska sjön?

Fler och fler väststater skickar jagare och atomubåtar för att patrullera Sydkinesiska sjön, nu senast Frankrike, snart även Storbritannien, som vill skicka ett hangarfartyg i vattnet. Tyskland skickar en fregatt.

Försvarsminister
Annegret Kramp-Karrenbauer kritiserar samtidigt den kinesiske presidenten Xi Jinping för "krigiska" uttalanden.

12 mars 2021

Kansler Kurz kritiserar vaccinbasar

Österrikes kansler Kurz anklagar EU-kommissionen för att hålla vaccinbasar.

Österrikes kansler Kurz anklagar EU för orättvis distribution av vacciner. Styrgruppen, där alla EU-länder är representerade, är som en basar. Anklagelsen kommer vid en olämplig tidpunkt för Bryssel.

Kurz kritiserade det faktum att vaccinationsdoser fördelats olika inom EU. Förutom EU:s upphandling av vacciner finns det också andra affärer mellan läkemedelsföretag och enskilda medlemsstater.

11 mars 2021

Finskt näsvaccin kan stoppa covid-19


Finska forskare har tagit fram ett covid-19-vaccin som kan tas som en nässpray. Och det kan förvaras i kylskåp. Eftersom det bygger på öppen källkod går det inte att göra vinst på det, så därför har inga läkemedelsbolag intresserat sig.-

Det enda hindret, som riskerar att stjälpa projektet, är att det behövs några tiotals miljoner euro för att kunna testa det i tillräckligt stor skala.

10 mars 2021

Lula är tillbaka!


Brasiliens tidigare president Luiz Inacio Lula da Silva talade på onsdagen till folket för första gången sedan en domare i Högsta domstolen ogiltigförklarat alla korruptionsdomar mot honom.

Lula: Jag är ett offer för den största juridiska lögnen i Brasiliens historia, sa Lula.

Arbetarpartiets ledare påminde om den smärta som anhöriga till 268 000 covid-19-döda och miljontals brasilianare som har hamnat i extrem fattigdom känner.

Kriget i Syrien har pågått 10 år


Tio år har gått sedan kriget i Syrien började. Sedan mars 2011 har händelserna i denna arabrepublik kullkastat miljontals människors liv, raserat  dess ekonomi, provocerat konflikter och ökat interna spänningar både i grannländerna och i hela Mellanöstern. 

Nyhetsbyrån France-Presse (AFP) sammanfattar de tio åren i siffror.

8 mars 2021

Återförening med Taiwan - så eller så

En talesman för Kinas försvarsministerium Wu Qian.


Under den pågående Nationella folkkongressen, Kinas viktigaste årliga politiska händelse, har Kina skickat ut en tydlig signal om att aktivt främja återföreningen med ön Taiwan.

Experter från både fastlandet och Taiwan sa att den fredliga återföreningen kräver ansträngningar från båda sidor av Taiwansundet, men på grund av Taiwan-separatister och USA:s inblandning kan fastlandet tvingas driva processen även med icke-fredliga, inklusive militära medel.

7 mars 2021

Världspolisen orkar inte längre

På de här platserna har USA militär och civil personal. Cirklarnas storlek
är proportionella mot antalet. Se fler kartor här.

Klarar USA verkligen att hålla sitt maktmonopol i en situation där andra stormakter liksom många mindre länder kräver del i inflytandet och USA brottas med enorma inre problem?

Nyhetsbanken återger här en analys ur USA Today, USA:s största dagstidning, tillika världens näst största engelskspråkiga dagstidning. Håller USA på att få upp ögonen för en orimlig världsordning?

6 mars 2021

Sista sabotageförsöket mot NordStream 2?

Svenska dagbladet ägnar idag flera uppslag åt frågan som borde vara
en "no-brainer": Ska 12 miljarder dollar kastas i sjön?

Den republikanske Texassenatorn Ted Cruz lyckades i fredags stoppa utnämningen av William Burns till nya CIA-chef.

Syftet är att få till stånd nya sanktioner mot den tysk-ryska gasledningen Nord Stream 2 och bokstavligen kasta 12 redan investerade miljarder dollar i sjön.

4 mars 2021

Biden kastar masken


Biden kandiderade på att göra slut på det evinnerliga krigandet. Han har redan underminerat det löftet, skriver Katrina van den Heuvel i Washington Post 2 mars 2021.


Översatt av Hasse Mattsson.