28 juni 2018

31 % tror det blir inbördeskrig i USA

31% av tillfrågade amerikaner tror att det blir inbördeskrig i USA inom de närmaste fem åren, skriver Ramussen Report.De flesta tror att våldet ska komma från motståndare till presidentens politik, precis som det gjorde under Barack Obamas andra år som president.

27 juni 2018

Möte om Koreas järnvägar


PANMUNJOM, Korea, 26 juni (Joint Press Corps-Yonhap) De båda Koreas håller samtal för att diskutera samarbete om att knyta samman och modernisera de båda staternas järnvägar som en del av ansträngningarna att följa upp avtalet från deras senaste toppmöte.

För Sydkorea kan en återförening av järnvägarna innebära ett ekonomiskt lyft då landets industriprodukter kan transporteras på järnväg hela vägen till Europa.

26 juni 2018

Dödsdomen mot Julian Assange

FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna - maktlös mot västvärldens myglande politiker och statsjurister.
Idag hörs inga protester mot att Julian Assange nu på sjunde året sitter instängd på Ecuadors ambassad i London och sedan en tid tillbaka berövats möjligheten att träffa släkt, vänner och läkare och att använda Internet.

De liberala samvetena har slocknat. En russofobisk agenda har tagit över och i Kalla kriget 2.0 är medkänsla med visselblåsare - därtill en som grundlöst utmålats som rysk mullvad - det sista väst behöver.

25 juni 2018

Syrien förlorat för väst

I en intervju med ryska TV-kanalen NTV på söndagen lovade Syriens president Assad att inte tillåta västvärlden - USA och EU - delta i återuppbyggnaden av Syrien.

"Syrien har tillräcklig styrka för att bygga upp sitt land utan deltagande av väst", sa Bashar Assad.

"Trots att kriget ännu pågår har vi tillräckliga krafter för att börja återuppbygga landet. Det är vi säkra på".

23 juni 2018

Kungahus på glid?


Rodney Atkinson, konservativ brittisk EU-motståndare gisslar det brittiska kungahuset i en färsk betraktelse.

Åsikterna kan avfärdas som reaktionära, men är inte åtminstone några av dem sådana som delas av breda europeiska folkmajoriteter? (red)

21 juni 2018

Är Ryssland ett hot? Exemplet Georgien

Per Garthons nya bok ”Är Ryssland ett hot? Exemplet Georgien” är en gedigen genomgång av Georgiens väg från sovjetrepublik till ett land som idag knackar på EU:s och Nato:s port.

Den sociala utvecklingen har varit närmast katastrofal samtidigt som den politiska turbulensen varit hög.

En inte så tjusig epok

Utsnitt av en bild av M C Escher (1898-1972).
Författaren Anders Björnsson synar efter nära 40 år postmodernismens genombrott. Han har vänligen låtit oss publicera artikeln som spridits som en bilaga i författarens sedvanliga cirkulärbrev till vänner, bekanta och kollegor inför midsommaren.

20 juni 2018

Kampen om Gaddafis miljarder

En brittisk-libysk konflikt är under uppsegling om de mångmiljardbelopp tillhörande  Muammar Gaddafi och hans närmaste associerade som legat frusna i västliga banker.

En rad olika intressenter i väst framställer sig som skadelidande av Gaddafis regim och kräver ersättning ur de libyska fonderna, rapporterar Ravil Mustafin i Izvestija.

19 juni 2018

Fransk lag mot "fake news"

I det franska parlamentet diskuteras just nu en lag mot "fake news" som antagligen inte går att stoppa eftersom president Macron har majoriteten bakom sig.
Under slagord om att bekämpa falska nyheter ska medias frihet i anslutning till val kunna begränsas.

18 juni 2018

USA - eller Israel - dödar fyrtio soldater i Syrien

USA-koalitionen eller USA:s allierade Israel dödade idag minst 40 soldater på regeringssidan i Syrien.
BEIRUT, LEBANON (3:00 PM) - En syrisk militärkälla i Damaskus informerade Al-Masdar News i eftermiddag om att minst 40  soldater från den syriska arabiska armén och irakiska paramilitära styrkorna dödats i amerikansk attack på arméns positioner utanför staden Albukamal i sydöstra Syrien.

USA skyller på Israel.

13 juni 2018

Kims och Trumps gemensamma deklaration

Här följer texten till den deklaration som undertecknades igår av USA:s president Donald Trump och Demokratiska folkrepubliken Koreas (här förkortat DFK) ordförande Kim Jong-Un .

8 juni 2018

Vem är Xi Jinping?

Från vänster: Xi Jinping, lillebror Xi Yuanping och pappa Xi Zhongxun 1958.

Den amerikanske Kinakännaren Godfree Roberts har fördjupat sig i den kinesiske ledaren Xi Jinpings biografi.

Även om han kan sägas ha fötts med silversked - rakt in i partiets centrala kretsar måste han utöva sin makt i enlighet med kinesisk tradition och vad massorna accepterar.

Och han råkar vara en ledare som vet hur Kinas bondemiljoner lever.

7 juni 2018

Gazproms tillgångar kan beslagtas

Det statsägda gasbolaget Naftogaz i Ukraina sade i tisdags att en nederländsk domstol hade godkänt en ansökan att frysa ryska Gazproms tillgångar i Nederländerna, sedan Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut dömt det ryska bolaget att betala 2,6 miljarder dollar till sin ukrainska motsvarighet.

Det var i slutet av februari som skiljedomstolen dömde till förmån för Naftogaz i betalningskonflikten med Gazprom och beordrade det ryska företaget att betala Naftogaz 2,56 miljarder dollar för att inte ha levererat de överenskomna mängderna gas till Ukraina under av flera år och även för att inte ha betala hela den överenskomna transitavgiften för gas som pumpas genom Ukraina till övriga Europa.

5 juni 2018

Kina böjer sig inte för USA-krav

USA:s export till Kina (blå) och Kinas till USA (brun) i miljarder dollar.
USA:s handelsminister Wilbur Ross har besökt Beijing men kom tomhänt hem. Kina kommer inte att köpa mer amerikanska varor om inte USA: s president Donald Trump avstår från att införa nya tullar på kinesisk export.

Officiella medier i Beijing varnar också för att om USA kommer att införa nya begränsningar, inklusive att höja tullarna, upphör alla tidigare ekonomiska avtal att gälla.

1 juni 2018

Juncker attackerar Italien

Europeiska kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker  anklagar italienarna för att inte arbeta tillräckligt hårt, för att vara korrupta och inte vilja lös Syditaliens problem.
Mot honom står Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som varnar för att försöka läsa upp italienarna.