30 jan. 2023

Yellen varnar för ekonomisk katastrof

Janet Yellen, chef för Federal Reserve

USA:s finansminister Janet Yellen, som 2014-18 var chef för Federal Reserve, USA:s motsvarighet till nationalbank, varnar sina landsmän för en finansiell "katastrof".

Landet står inför en lågkonjunktur om det inte betalar av på sina skulder, säger finansministern.

29 jan. 2023

Burkina Faso blir fritt från Nato-trupp

"Nej till Frankrike, Afrikas tjuv". En demonstration i huvudstaden Ouagadougou.

Den 18 januari 2023 fattade Burkina Fasos regering ett beslut att be de franska militärstyrkorna  lämna landet inom en månad.

Detta beslut fattades av kapten Ibrahim Traorés regering, som lett den andra kuppen i september 2022 i Burkina Faso för att avsätta överstelöjtnant Paul-Henri Sandaogo Damiba, som hade tagit makten i en tidigare statskupp i januari.

28 jan. 2023

Baerbock: "Krig mot Ryssland"


Den tyska utrikesministern AnnaLena Baerbock (De gröna) uttalade i veckan att "vi" är i krig med Ryssland.

Detta sedan kansler Olaf Scholz just försökt övertyga allmänheten att leveranser av Leopard 2-stridvagnar inte innebär att Tyskland blir krigförande part i Ukraina.

27 jan. 2023

De vidrigaste av de vidrigaDen 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz av Sovjetunionens Röda armé. Sovjet offrade 27 miljoner människoliv för att befria Europa från fascismen och 477 000 sovjetiska soldater och officerare stupade i befrielsen av Polen.

Vid ceremonierna i Auschwitz idag vägrades ryska officiella representanter att närvara. I sitt hat mot Ryssland går de polska ledarna nu samma  väg som de gjorde 1938.

25 jan. 2023

Fåfäng jakt på undervapen

Destroyed M1 Abrams
En utslagen Abrams-stridsvagn.

Besluten i Washington och Berlin att skicka hundratalet tunga stridsvagnar till Ukraina har väckt stora förhoppningar i Kiev om en "järnnäve" som ska kunde vända krigslyckan, enligt försvarsminister Oleksij Reznikov idag.

Dagens ryska kommentarer till besluten är återhållna. De amerikanska och tyska stridsvagnarna är föga lämpade för den ukrainska terrängen, men har en aktningsvärd eldkraft. Likväl kan de slås ut med enkla raketgevär av typ RPG-7.

Gissa vem som köper rysk olja?


Gissa vem som är den största köparen av ryska raffinerade oljeprodukter? frågar Telegraph of India 15 januari. Tidningen avslöjar att USA, trots de sanktioner som landet själv påtvingat resten av världen, köper stora mängder raffinerade petroleumprodukter från Indien  - tillverkade av rysk råolja

Indien har ökat sitt köp av rysk råolja i januari från redan rekordnivåer föregående månad. Och häpnadsväckande nog har USA varit den största köparen för de raffinerade produkterna, trots Washingtons vädjande till resten av världen att inte köpa ryskt bränsle.

90 sekunder från midnatt


Igår meddelade "Domedagsklockans" administratörer att klockan flyttas fram till 90 sekunder från  midnatt.

Det är framför allt kriget i Ukraina som fått experterna att bedöma att risken för atomkrig nu är den största någonsin.

23 jan. 2023

Hycklarnas afton

Tyskland anklagar Ryssland för "markstöld". Men aldrig Israel.

Tyska politiker talar om att Ryssland begår "markstöld" och "civilisationsbrott". Men de är tysta om Israel och förstörelsen av Jugoslavien, påpekar Andreas Wehr.

Wehr är författare till böcker och artiklar om Europa, filosofi och historia samt aktuell politik, medgrundare av Marx-Engels-Zentrum Berlin.

21 jan. 2023

Noam Chomsky om faran som hotar oss alla

Elon Musk varnar för galen Pentagonplan

Twitters vd Elon Musk har reagerat på en artikel i New York Times som sa att Washington skulle kunna beväpna Kiev för att hjälpa landet att återta Krim.

Miljardären Elon Musk manade till försiktighet på fredagen efter rapporter om att USA ändrar sin hållning om huruvida de ska hjälpa Ukraina att attackera Krimhalvön.

19 jan. 2023

Kan Nato vinna pansarslag i Ukraina?

Armat (A-192), Rysslands nya stridsvagn, började serietillverkas 2021.

På fredag möts de krigförande Nato-länderna i USA:s flygbas Ramstein i Tyskland för att planera vad som tros bli en kraftig upptrappning av kriget i Ukraina.

Om det går som de värsta krigshetsarna i Nato tror kommer väst att sätta in sina bästa pansarvagnar mot Rysslands gamla rostiga T-72:or. En lätt match?

18 jan. 2023

Ukraina tömmer vapenlager i Israel

På fredag håller Nato krigsrådslag på Ramsteinbasen i Tyskland.

USA:s militär håller på att leverera stora mängder ammunition till Ukraina från lager baserade i Israel, enligt New York Times. Pentagon har enligt uppgift svårt att få fram tillräckligt med ammunition till Ukraina
.

Leveranserna väcker oro i Israel för att bli indragna i ett krig som landet hittills i stort sett hållit sig utanför.

15 jan. 2023

Finska krigssupportrar provocerar


Den tidigare ledaren för partiet finländare Jussi Halla-aho är en av cirka 700 personer i Finland för att köpa textutrymme på en ukrainsk artillerigranat.


Cirka 700 personer i Finland har använt tjänsten SignMyRocket, rapporterar Yle.

14 jan. 2023

Spricker Nato?

Sedan länge obrukbart.
Nato knakar i fogarna. Flera medlemsländer inser att pakten inte klarar att fortsätta Ukrainakriget i det oändliga. Dessutom ser Ungerns och Turkiets nej till svenskt Nato-medlemskap ut att befästas.

Det håller på att uppstå en kategori Nato-länder som inte riktigt räknas. Följden kan bli att Nato förlorar Europas största krigsmakt.

13 jan. 2023

En Kreml-doldis talar ut

Patrusjev, 71 år, var 1999-2008 chef för FSB och är nu sekreterare i säkerhetsrådet.

Sekreteraren i det ryska säkerhetsrådet Nikolaj Patrusjev säger i en intervju med Argumenty i Fakty att västvärldens politiker blir alltmer osjälvständiga och beroende av de transnationella bolagens agendor.

Dessutom har de ledande västmakterna byggt upp skuldberg som vittnar med att de inte räknar med att någonsin behöva betala för sig utan fortsätta att styra världen till tidernas ände.

12 jan. 2023

Så blir en smartphone en dödsfälla

Med avancerad spionteknik spårade Washingtonföretaget Anomaly 6 en amerikansk akademiker som besökte Nordkoreas hemligaste platser. Det var bara det att akademikern inte var där. 

Den brittiske undersökande journalisten Kit Klarenberg avslöjar hur en smartphone kan bli en dödsfälla för vem som helst på planeten som råkar vara oönskad av Förenta staternas underrättelsetjänster.

Washington-företaget Anomaly 6  marknadsför öppet sina tjänster till brittiska försvarsministeriet och andra potentiella kunder.

Vakna, Vilhelm!

En av de medborgare som på egen hand skrivit en remiss om Nato, åkallar
Vilhelm Moberg, som varnade för demokratins urartning till demokratur.

Jag har tidigare redovisat exempel på de tusentals medborgarremisser som kommit in till UD som reaktion på promemorian "Sveriges medlemskap i Nato" (Ds 2022:24).

I hela den väldiga skörden, som UD ännu efter tio veckor bara delvis frisläppts för  allmänheten, har jag bara lyckats upptäcka en (1) skrivelse som är för Nato-medlemskap.

10 jan. 2023

Ett anspråkslöst förslag

Moskva kärnvapenbombas. En tecknad illustration från Collier's 27 oktober 1951.

Den amerikanske historikern Eric Zuesse har ett anspråkslöst förslag: Att Sverige och Finland tar sig ur det nuvarande dödläget, där dessa länders säkerhet delvis tycks ligga i händerna på Erdogan, och istället väljer att bevara sin alliansfrihet i utbyte mot säkerhetsgarantier från Ryssland.

8 jan. 2023

Nynazismen i Ukraina - en skröna?


Joe Lauria är chefredaktör för Consortium News och tidigare FN-korrespondent för Wall Street Journal, Boston Globe och många andra tidningar. På Consortium News har han analyserat nynazismen i Ukraina men blivit kritiserad av faktagranskare.

Så här ser hans redovisning ut. Nazismen i Ukraina är inget tillfälligt problem utan är djupt rotad. Den har understötts av USA under hela efterkrigstiden och är en av orsakerna till konflikten med Ryssland.

4 jan. 2023

Tysk-kinesisk-rysk triangel kring Ukraina

Ett diplomatiskt spel runt jul avslöjade en ny potentiell konstellation,
som verkar oerhört irriterande på USA.

Allt är inte alltid vad det synes vara. Bakom Tysklands attityd av obrottslig lojalitet med USA döljer sig försök att manövrera för att tillsammans med Kina och Ryssland lösa viktiga fredsfrågor, menar den indiske veterandiplomaten A K Bhadrakumar.


Före jul gjorde USA:s utrikesminister Antony Blinken ett klumpigt försök att ta reda på vad de tre egentligen talat om sinsemellan.