31 okt. 2018

Kina förbereder sig för krigDen kinesiska ledaren Xi Jinping uppmanade under ett besök i Guangdongprovinsen i torsdags landets södra militära kommando att öka sin beredskap. Han underströk i ett tal  behovet av att påskynda krigsmaktens förberedelsen för eventuella fientligheter.

"Vi måste koncentrera oss på att förbereda oss för krig. Vi måste ta hänsyn till alla möjliga situationer och utarbeta planer för åtgärder i nödsituationer", sa den kinesiska ledaren. "Vi måste öka vaksamheten, öva stridskrafterna och förbereda oss för krig." .

30 okt. 2018

Har den amerikanska örnen slut på oliver?

Tretton stjärnor som antalet ursprungliga delstater,
tretton oliver och tretton pilar. Har oliverna tagit slut?

President Trumps beslut att riva upp INF-avtalet om förbud mot kärnvapenmissiler med 50 till 550 mils räckvidd var ingen felsägning eller något skrämskott utan ett medvetet uttryck för en ny amerikansk strategi. Man vill använda Ryssland för att sätta press på Kina.

Några pusselbitar föll på plats i veckan när Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton mötte sin kollega Nikolaj Patrusjev i Moskva, liksom utrikesminister Sergej Lavrov och slutligen även president Putin.

25 okt. 2018

Euron kan snart gå om dollarn

Enligt färsk statistik från banksystemet Swift på tisdagen håller euron på att gå om dollarn i den internationella handeln.
Euron har varit störst tidigare, men förlorade sin ställning i samband med den europeiska skuldkrisen för fem år sedan. Nu har dollarns ledning reducerats till fyra procent.

Dollarns minskade andel återspeglar i ringa omfattning BRICS-ländernas strategi att fasa ut dollarn. Men misstron mot dollarn finns även inom EU.profinance.ru

19 okt. 2018

USA:s hyckleri om våldet i Myanmar

Detta skulle kunna vara en bild på Rohingya-flyktingar. Men den är tagen i Jemen, där
22 miljoner är i akut behov av hjälp på grund av det Saudiledda och USA-stödda kriget.
Sällan framstår USA:s hyckleri så cyniskt och öppet som i en ny undersökning av amerikanska utrikesdepartementet om det pågående våldet i Myanmar, samtidigt som USA fortsätter sitt helhjärtade stöd för Saudiarabiens folkmordskrig mot Jemen, skriver Joseph Thomas i New Eastern Outlook.

Förutom Washingtons roll i Jemen ockuperar USA också Afghanistan och Syrien samtidigt som det genomför drönaranfall och hemliga militära interventioner som sträcker sig från Nordafrika till Centralasien.

18 okt. 2018

Kina erbjuder sig köpa fyra hangarfartyg av USA

Om USA sålde fyra hangarfartyg av Gerald Ford-klassen till Kina skulle landets handelsunderskott minska med 60 miljarder dollar.

Det föreslår en grupp skribenter i "Folkets dagblad".

Krigspsykos bland USA:s militär

Nästan hälften av den amerikanska militären är övertygad om att ett storkrig kommer att bryta ut inom kort.

Detta framgår av en undersökning av Military Times.

17 okt. 2018

Varannan människa lever på mindre än 5,5 dollar/dag


Nästan hälften av världens befolkning - 46% eller 3,4 miljarder människor - kämpar för att möta grundläggande behov och liv på mindre än 5,5 dollar per dag, enligt Världsbankens tvåårsrapport om fattigdom.

Rapporten som bygger på data insamlade 2015 säger att över 1,9 miljarder människor, eller 26,2% av världens befolkning, levde på mindre än 3,2 dollar per dag 2015 (fattigdomsgränsen i länder med lägre medelinkomst).

Ryssland väntar inte på uteslutning ur Europarådet

Ryssland kommer inte att ge sina belackare i Europarådet nöjet att utesluta det,  sa utrikesminister Sergej Lavrov i en intervju med tv-kanalen Euronews igår.


Ryssland kommer att lämna Europarådet på egen hand, sa han.

16 okt. 2018

F-35 flyger igen


I en vecka har alla F-35 stridsflygplan i världen stått stilla efter en krasch i South Carolina. Lockheed Martin F-35 Lightning II eller Joint Strike Fighter (JSF) har beskrivits som det amerikanska försvarets olycksbarn.

Eller snarare skattebetalarnas olycka. Kostnaden för produktionen som startade i början av 1990-talet uppgår till över 100 miljarder dollar och planet beskrivs av många som föråldrat.

12 okt. 2018

Obalansen i handeln Kina-USA ökar

Handeln mellan Kina och USA under perioden januari-september 2018 växte, trots det handelskrig som startade i juli.

Samtidigt ökade Kinas överskott i den handeln till en rekordnivå!
Det tycks som om obalansen i handeln mellan de två stormakterna har djupare orsaker än Trump tror.


OPCW riskerar bli propagandafabrik

Organisationen för förbud av kemiska vapen, OPCW, har hittills varit underställd FN:s säkerhetsråd vad gäller att utpeka ansvariga för olika kemvapenattacker.

Nu vill OPCW själv i strid med gällande ordning beslutat att ta sig rätten att göra sådana utpekanden.


Beslutet innebär ännu ett steg i strävan att förvandla OPCW till en västlig propagandaorganisation att sättas in mot Ryssland och misshagliga regimer runt om i världen.

9 okt. 2018

Chrusjtjovs son: Krim var aldrig Ukrainas

Sergej Chrusjtjov (t h) är son till Sovjetunionens ledare åren 1953-64, den tidigare ukrainske partichefen, Nikita Chrusjtjov (t v), som 1954 "skänkte bort" Krim till Ukraina.

Men sonen Sergej menar att Krim egentligen aldrig har varit en del av Ukraina, förutom att halvön av byråkratiska skäl under en period administrerades från Kiev.

2 okt. 2018

Sergej Lavrov i FN


Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov mötte massmedia från hela världen under FN s generalförsamlings 73:e session i New York den 28 september 2018.


Med sina enorma detaljkunskaper, sin tydliga principiella linje och sin bistra humor kom han att stå i centrum för världsmedias uppmärksamhet.