30 juli 2022

Xi inför 20:e partikongressen


Xi Jinping, som är Kinas president liksom generalsekreterare för det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté och ordförande för Kinas centrala militärkommission, höll ett tal på en studiekonferens med tjänstemän på provins-/ministernivå som ägde rum från tisdag till onsdag i Beijing. 

Det han se ger en antydan om innehållet i Kinas kommunistiska partis (KKP) 20:e kongress, som äger rum inom kort. Texten är maskinöversatt men här försedd med vissa förklaringar.

29 juli 2022

Västs hackkyckling blev Kinas favorit

Huaweis anläggningar i Shenzhen har 25 000 anställda. Företaget styrs av personalen
och VD-posten roterar inom den valda styrelsen.

Amerikanska eliter valde 2019 ut det kinesiska personalägda företaget Huawei till sin särskilda hackkyckling. Följsamma västpolitiker som Anders Ygeman (s) föll pladask för sanktionssignalerna från USA och bannlyste Huawei från 5G-utbyggnaden.

Nu visar det sig att företaget inte bara överlevt Googles förbud att använda Android. Den kinesiska telekomjätten lanserar den tredje versionen av sitt operativsystem (OS) för mobila enheter i september, en direkt utmaning mot Googles samtidiga lansering av Android 13.

27 juli 2022

Världsläget enligt doktor Koo


Upplösningen av den unipolära världen har börjat. Det enda vettiga USA kan göra är att börja samarbeta med Kina och hitta ömsesidigt fördelaktiga resultat, skriver Kina-experten George Koo i Asia Times
.

Han dömer helt ut försöken att isolera Kina och använda maktpolitik. En frispråkig lägesanalys från en mångårig rådgivare till multinationella bolag

23 juli 2022

Putin och Erdogan i Iran

Presidenterna Putin, Raisi och Erdogan på sjunde toppmötet för Astana-processens garantländer.


På toppmötet i Teheran i veckan diskuterade med Rysslands president Putin med presidenterna för Islamiska republiken Iran och Turkiet, Ebrahim Raisi och Recep Tayyip Erdogan, utsikterna för att lösa situationen i Syrien.


Dessutom höll Putin separata bilaterala möten med sina kollegor.

22 juli 2022

Kina kräver vapenvila i Ukraina

Alla parter i konflikten borde "sätta sig ner, lugna ner sig" och återuppta samtalen, har Qin Gang, Pekings ambassadör i USA sagt. Kina vill ha ett återupptagande av samtalen mellan alla parter som är inblandade i konflikten, inklusive USA och Nato, sade Kinas ambassadör på onsdagen när han talade vid Aspen Security Forum i Colorado.

17 juli 2022

USA kunde inte ta över G20-mötet

Hetsen mot Ryssland på G20-mötet anfördes av kanadensaren Chrystia Freeland (se fotnot).

USA:s finansminister Janet Yellen  påstår att en majoritet på G20-mötet i Indonesien fördömt Rysslands intervention i Ukraina.

Det är inte sant och sannolikt var det just för att förhindra detta som de ryska representanterna närvarade.

14 juli 2022

Ukraina - den senaste Neocon-katastrofen

Om Europa har minsta insikt kommer det att avskilja sig från dessa amerikanska utrikespolitiska sammanbrott, skriver USA-ekonomen Jeffrey D. Sachs.

Kriget i Ukraina är kulmen på ett 30-årigt projekt av den amerikanska neokonservativa rörelsen, ”neocons”. Biden-administrationen är fullproppad med samma neocons som drev fram de amerikanska godtyckliga krigen i Serbien (1999), Afghanistan (2001), Irak (2003), Syrien (2011), Libyen (2011) och som gjort så mycket för att provocera Ryssland att invadera Ukraina.

Ukraina 35 år självständigt

Generalmajoren Petr Pelz var mellan 1996-2001 chef för den tjeckiska militära underrättelsetjänsten och därefter ambassadör i Afghanistan.

Här sammanfattar han några viktiga händelser de senaste 35 åren – vilka ledde till det som Ryssland kallar för en speciell militär operation. Petr Pelz uppmanar läsarna att dra egna slutsatser.