31 maj 2017

Hemligt flyg försörjer IS i Afghanistan

Rysslands utrikesministerium har riktat en fråga till USA och Nato om de oidentifierade flygplan som tycks leverera vapen och förnödenheter till "Islamiska staten" i Afghanistan.

Enligt Al Jazeera  laddar Islamska staten upp i Afghanistan som en förberedelse för att slå till mot Ryssland som nu betraktas som huvudfienden.30 maj 2017

Varför Bryssel vill tysta Polen

Vad handlar EU:s konflikt med Polen om? EU-kommissionen hotar att använda artikel 7 i Lissabonfördraget och beröva Polen rösträtten.

Enligt Polens utrikesminister Witold Waszczykowski har EU:s kritik sedan länge tillmötesgåtts och det som nu återstår är bara en personlig konflikt med kommissionens första vice ordförande, den holländske socialdemokraten Frans Timmermans.

Islossning i Versailles

Gårdagens möte mellan Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin i Versailles innebär ett stort steg närmare normalisering av västs relationer med Ryssland.

Under sitt inledningsanförande underströk Makron Peter den stores besök i Versailles 1717 som en förebild. Tsar Peter kom för att bekanta sig med fransk konst och teknik i ett klimat som redan förebådade upplysningstiden. ”Han återvände med en önskan att modernisera sitt land” och blev ”en symbol för det Ryssland som vill vara öppet mot Europa och ville låna det som skänkte Europa dess storhet och makt.”

29 maj 2017

Dagens nyheters skrumpna skam

Tidskriften Clarté 1-2 1953 innehöll
dokument om affären Enbom, mytomanen
vars flickvän blev med barn i
Jan Myrdals säng!
Inte för att Aftonbladet skriver mycket om de skamligare bland sina redaktörer och tongivande skribenter den tid då tidningen var ledande förespråkare för det nazityska i Sverige.

Men den har faktiskt gjort upp med sitt usla förflutna. Det har Dagens Nyheter aldrig gjort, skriver Jan Myrdal.

22 maj 2017

Färre nya hiv-fall i Ryssland

"Viruset är obarmhärtigt - och vi?" En demonstration för alla
hiv-smittades rätt till behandling. Bara varannan får adekvat medicinering.
Antalet nya hiv-fall i Ryssland minskade avsevärt under 2016, sade Rysslands hälsovårdsminister Veronika Skvortsova den 15 maj, rapporterar TASS. Om drygt
100 000 nya hiv-fall registrerades 2015 vare det 86 600 i fjol.


Samtidigt ökade hiv-testningen med 13 procent och fler smittade har fått a
nti-HIV-behandling.

17 maj 2017

EU skärper diskrimineringen av Ryssland

EBRD:s ordförande Suma Chakrabarti säger att diskrimineringen av
Ryssland är "slutgiltig". Informellt skyller han på politikerna.
När Europeiska återuppbyggnads- och utvecklingsbanken EBRD hade sitt årliga styrelsemöte på Cypern för en vecka sedan beslutades att utvidga sanktionerna mot Ryssland, som är en av bankens grundare och största delägare.

Sedan 2014 beviljar banken inga nya lån till projekt i Ryssland och håller på att avveckla de lån som finns.

EBRD:s stadga säger: "Inget medlemsland kan suspenderas eller på annat sätt begränsas av något skäl eller på något sätt som inte anges i i avtalet om bankens bildande".

15 maj 2017

Den blodiga fredenBBC-dokumentären Den blodiga freden visades nyligen av SVT. Den tyske författaren Einar Schlereth, bosatt i Sverige sedan många år, har sett filmen och underkänner dess historieskrivning. Han tillhörde själv de flyktingar som filmen beskriver.

12 maj 2017

Frige Ruslan Kotsaba!

Ruslan Kotsaba är en ukrainsk journalist, bloggare och Maidan-aktivisten som arresterades den 7 februari 2015 i Ivano-Frankivsk, 130 km sydöst om Lviv.

"Brottet" var att han publicerat en egenproducerad video på YouTube där han kritiserade Ukrainas president för politiken i Donbass-regionen och uppmanade människor att undvika mobilisering till den ukrainska armén på grund av avsaknad av krigsförklaring som enligt Ukrainas författning är den enda legitima grunden för mobilisering av den ukrainska armén.

11 maj 2017

Algoritmernas intåg

Den alltid lika skarpsynte Robert Parry skriver på Consortiumnews.com 2/5 om de storskaliga försök som pågår runt om i västvärlden för att hitta effektiva algoritmer som spårar och tillintetgöra ”falska nyheter” i sociala media.

Mycket av arbetet sker i det Google-finansierade projektet ”First Draft Coalition” där New York Times, Washington post  och Bellingcat ingår - alla framstående spridare av falska nyheter.

5 maj 2017

Viktigt steg mot fred i Syrien

Från och med midnatt Moskvatid, natten till 6 maj, träder ett memorandum i kraft om inrättandet av deeskaleringszoner i Syrien, de lila zonerna på kartan.

Memorandumet har undertecknats av president Vladimir Putin och stöds av alla viktiga berörda aktörer: FN, USA, Saudiarabien och andra länder, vilket innebär en viss garanti för dess genomförande.

Memorandumet har utarbetats av Rysslands försvarsministerium på direkt order av president Vladimir Putin.

4 maj 2017

Inga skuldlättnader för Grekland


Tyskarna besätter Parthenon 1941. Spår som inte verkar förskräcka.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer inte tillåta skuldlättnad för Grekland. Vad som kallats räddningspaket har i själva verket varit en super-rea på grekiska tillgångar.
Verkliga, materiella värden, nationell infrastruktur, har bytts mot papperslappar som garanterar att Aten kommer att vara kedjat till Berlin och Bryssel under överskådlig framtid.

Vad som hänt är en utstuderad utpressningskupp.

3 maj 2017

Påhittad kupp ledde Montenegro in i Nato

I förra veckan röstade Montenegros parlament för att göra landet till Nato:s 29 medlem. Beslutet har inte föregåtts av någon folkomröstning och opinionen är delad.

Av 26 opinionsundersökningar utförda mellan 2008 och 2017 visar hälften att en majoritet vill stanna utanför Nato och hälften att en majoritet vill gå in. Tvärtemot vad Nato tidigare deklarerat släpps nu ett land in utan någon övertygande opinion för medlemskap.

Trump - Putin på telefon

På tisdagskvällen 18.30 svensk tid avbröts överläggningarna Putin - Merkel för ett telefonsamtal mellan Putin och Trump.


De båda presidenterna diskuterade ett antal aktuella frågor, främst om samordning av amerikanska och ryska åtgärder i kampen mot internationell terrorism inom ramen för den syriska krisen.

2 maj 2017

Mötet Merkel - Putin

Under mötet i Sotji visade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att hon fortfarande anser att Minskavtalens uppfyllande beror på Ryssland, inte på Kiev.

På en direkt fråga om implementeringen av Minskavtalen förklarade Merkel att den borde gå till så att Ukraina först får tillgång till statsgränsen och legitima val hålls i Donbass innan förhandlingar mellan de lokala myndigheterna och Kiev kommer igång.

1 maj 2017

Socialismens Albanien - in memoriam

Peter Kadhammar har skrivit en intressant bok om Albanien, "Vi som var så lyckliga. Liv och död i en kommunistisk diktatur" (Natur och kultur).

Författaren har gjort ett mycket energiskt journalistiskt arbete när han sökt upp och intervjuat dussintals efterlevande till de i flesta fall döda ledarna för Arbetets parti och den albanska staten. Begreppet "Kvarteret", den stadsdel i Tirana där ledarna och deras familjer levde, bildar en formell ram för boken.

Men hur dåligt var egentligen det socialistiska Albanien? frågar Stefan Lindgren efter att ha läst boken.