31 maj 2022

Boken om Maja Ekelöf

 

Äntligen har författarinnan Maja Ekelöf från Karlskoga fått en egen biografi. Det är en mycket ambitiös bok, skriven av Nina van den Brink, journalist med egna erfarenheter av städyrket, som var en viktig del av Maja Ekelöfs identitet.

Det är nu 52 år sedan den då helt okända Maja Ekelöf överraskade med att vinna Rabén & Sjögrens romantävling med "Rapport från en skurhink".

30 maj 2022

Vad väntar västvärlden?

Michael Hudson, ekonom och författare till "Super-Imperialism" och den nyligen publicerade "Destiny of Civilization", menar att Europa har förlorat sin självständighet genom att följa USA:s taktpinne i fråga om Kina och Ryssland.

Han intervjuades nyligen av Peter Scott på RT, en TV-kanal som är förbjuden i hela EU, ett förbud som dock strider mot svensk grundlag.

25 maj 2022

Pacta servanda sunt

Nato:s amfibietransportfartyg anlände till Bornholm.


Pacta servanda sunt är en latinsk sentens som betyder "Avtal ska hållas". Denna uråldriga princip tycks nu Danmark ha glömt i euforin över att Östersjön (nästan) blivit ett innanhav för Nato.

Med vilken rätt ska Danmark i fortsättningen undervisa andra länder om avtalsbrottets vådor?

24 maj 2022

USA:s missilsköld kan bli värdelös

Den ryska missilen 3M22 Zircon flyger så lågt och fort att den inte uppfattas av USA:s radar.

Missiler som förflyttar sig i överljudsfart och andra högteknologiska vapen har skapat stora hål i USA:s missilförsvar. De 350 miljarder dollar som USA lagt ner på sin "missilsköld" riskerar att vara bortkastade, skriver Gabriel Honrada på Asia Times.

USA:s missilsköld är än mer än ömsesidigt garanterad förstörelse (MAD), hörnstenen i den Natos strategiska säkerhet. Ett trovärdigt hot om ömsesidigt garanterad förstörelse (MAD) uppbackat av överlappande missilförsvar har garanterat Natos säkerhet sedan 1945, men gör det inte nu längre.

21 maj 2022

Har Putin räddat rubeln?

Ryssland kräver nu att de europeiska länder som köper dess naturgas ska göra sina betalningar i rubel istället för som hittills i dollar, euro eller pund.

I samma stund upphörde rubeln att falla. Efter att ha förlorat 40 procent av sitt värde efter inmarschen i  Ukraina repade den sig så starkt att den nu är tillbaka på 2017 års nivå - 59 rubel på dollarn.

20 maj 2022

Var Butja ett litet Song My?


USA-forskaren Gordon M. Hahn har specialstuderat händelserna i Butja, Ukraina, där de ukrainska myndigheterna påstår att Ryssland gjorde sig skyldig till en massaker.

I media har den jämförts med Song My-massakern i Vietnam (kallad My Lai i USA). Uppgifter i New York Times tyder på att krigsförbrytelser verkligen kan ha begåtts i Butja. Se en kommentar längst ner.

19 maj 2022

Turkiets nej till Sverige och Finland

Han avgör nu om Sverige och Finland ska få komma med i Nato.

Sverige och Finland har lagt in sin inträdesansökningar till Nato efter extremt kort betänketid. I Sverige har det aldrig funnits majoritet för medlemskap ens i opinionsmätningar,

Nu har det dykt upp ett oväntat hinder i deras väg: Turkiet. De trodde att de hade planerat allt, men världen är så stor, så stor...

18 maj 2022

Nato uppvaktar Taiwan

Sedan ett par år tillbaka tränar USA:s marinkår regelbundet med Taiwans armé, trots
att USA officiellt erkänner att Taiwan tillhör Kina.

Taiwans utrikesminister driver på för ett närmare Nato-samarbete. Militärpakten å sin sida diskuterar att utöka sin verksamhet till Asien-Stillahavsområdet.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu efterlyser ett närmare Nato-samarbete med den sydostkinesiska ön. Det pågår "allt fler samtal mellan Taiwan och NATO", förklarade Wu i en intervju med en ledande tysk dagstidning som publicerades i går. 

17 maj 2022

Du sköna, nya värld

Två robotar - Magda och Ann - har tagit makten i Nato-utposten Ultima Thule.

Gårdagens uppvisning i riksdagen kommer att gå till historien. Aldrig har så många riksdagsmän varit så eniga om en lögn. Nämligen den att Sverige går in i Nato med "bred enighet i Sverige" (Ulf Kristersson).

Sällan har nationen varit så splittrad. Mellan 41 procent som skrämts upp med en oöverträffad propaganda. Och 59 procent som antingen är tveksamma eller säger nej.

16 maj 2022

En viktig boknyhet!


Domenico Losurdos bok "Liberalismen. En kontrahistoria" (övers. Erik Göthe, Gerundium förlag) har alla förutsättningar att bli en klassiker. Ingen bok har tidigare fastställt ett så nära samband mellan  liberalismens segertåg i västvärlden och slaveri och rasism.

I fortsättningen kommer det att bli svårt att tala om liberala friheter utan att följdfrågan "För vem?" inställer sig.

15 maj 2022

S sa ja till kärnvapen och upprustning

"Horst Wessel" av Albin Amelin. Från utställningen
Mänsklighet på Sven-Harrys konstmuseum.

Den socialdemokratiska partistyrelsens beslut är ett historiskt nederlag för svensk arbetarrörelse. Det innebär att Sverige genom en statskupp ansluts till det aggressiva militärblocket Nato som fört olagliga anfallskrig i Jugoslavien, Afghanistan, Libyen och medverkat i USA-aggression i Irak, Syrien m fl.

Grundarfäderna - August Palm, Hjalmar Branting, Per-Albin Hansson Olof Palme - vänder sig i sina gravar.

13 maj 2022

Varför upprepa Finlands dumhet?

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin
har bestämt sig och ger Nato-anhängarna i Sverige draghjälp.

Det är dumt för Finland och Sverige att gå med i Nato och strunta i både verkliga orsaker och konsekvenser, skriver fredsforskaren Jan Öberg.

Väst är intellektuellt oförmöget att mitt i sitt gränslöst självgoda, militaristiska humör att se att det är Nato:s expansionspolitik som har skapat - och är ansvarig för konflikten.

12 maj 2022

Globalt NATO katastrof för världens säkerhet

En bild av Ahmad Qaddura, från tecknaruppropet www.moment2022.se.
Storbritanniens utrikesminister Liz Truss föreslog i förra månaden skapandet av ett "Globalt NATO" som ett led i "en förändring av världsordningen", verkar få ha förstått betydelsen av ett sådant uttalande.

Uttalandet kom efter krav från USA:s president Joe Biden att en "ny världsordning bör upprättas".

Nanjingmassakern 85 år

Huvuden som huggits av under Nanjingmassakern

Nanjingmassakern på mer än 300 000 civila kineser framstår än idag som ett av historiens största enskilda illdåd. I söndags (
OBS. artikeln är från 2017)  hölls en minnesstund för att markera 80-årsdagen av massakern som begicks av den japanska militären under andra världskriget.

Hundratals aktivister och medlemmar av den kinesiska och andra asiatiska befolkningsgrupper samlades på söndagen i San Francisco.

11 maj 2022

Fler regioner kan bli ryska

Ryska flaggan vajar över stadshuset i staden Cherson i Ukraina.
 

Kommer Cherson-regionen som idag kontrolleras av ryska trupper att anslutas till Ryssland? "Ett sådant historiskt steg måste beslutas av människorna själva och vara helt legitimt", sa idag Kremls  talesman Dimitrij Peskov.

Kommentaren gjordes efter att en ledande tjänsteman i det rysk-kontrollerade område framfört idén.

10 maj 2022

10 händelser som väst inte vill höra talas om

Mordbrand i Fackföreningarnas hus 2 maj 2014. 46 människor omkom.

Under det pågående kriget i Ukraina har västvärlden kastat sig in i en anti-rysk hysteri. Den tidigare slovakiske premiärministern Ján Carnogurský har skrivit en kort översikt över de händelser som ingen i västvärlden vill höra talas om och inte kan ge svar på.

9 maj 2022

Putins tal på 77:e Segerdagen


President Vladimir Putin underströk i sitt traditionsenliga tal på Segerdagen idag att den ryska militära insatsen i Ukraina var en preventiv aktion för att förekomma ett stort anlopp på det rysktalande Donbass.

Kära medborgare i Ryssland! öppnade president Vladimir Putin sitt tala på Röda torget när han tog emot militärparaden på 77-årsdagen av Sovjetunionens seger över Hitlerfascismen.

5 maj 2022

Demografi närmar Kina-Indien-Ryssland

Kinas president Xi Jinping, Indiens premiärminister Narendra Modi, Rysslands president Vladimir Putin på ett BRICS-möte i Goa 2016. (Bild: BRICS)

Kina kommer vid lämpligt tillfälle att skippa sin satsning på Pakistan och satsa på Indien, vilket ställer strategiska förutsägelser på ända.

Det skriver den amerikanske finansanalytikern David Goldman, mest känd under sin signatur Spengler i Asia Times.

1 maj 2022

USA:s falska uppgifter om Ukrainakrisen (2)

En ubåt tillhörande Folkrepubliken Kina. Men 2025 sjösätter Taiwan
egna  ubåtar bestyckade med amerikanska Harpoonmissiler.

Här fortsätter den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua en amper genomgång av USA:s propaganda i Ukrainafrågan. Läs föregående del här.

Kina tillbakavisar all anklagelser om att landet medverkat till kriget, som i själva verket underblåses av USA och amerikanska krigsprofitörer. Kina varnar USA för att försöka upprepa "Ukrainakrisen" i Asien.