2 nov. 2022

Vart går den ryska motoffensiven?

En karta över striderna den 31 oktober. De vita flammorna visar ryska flygattacker mot infrastruktur, främst avsedda att försvåra för Ukraina att föra fram förstärkningar. Merparten av sammanstötningarna sker fortfarande - ännu efter åtta och ett halvt år - i Lugansk och Donetskregionerna.

Av de trehundratusen ryssar som under den partiella mobiliseringen enrollerats för militärtjänst har hittills bara 87 000 skickats till de fyra regioner som upptagits i Ryska federationen.
Flertalet befinner sig under utbildning av cirka tre tusen instruktörer. Klart är att en rysk motoffensiv kommer, men i vilken riktning?

I onsdags förklarades mobiliseringen slutförd och samtidigt uppgav försvarsministeriet att  87 000 skickats till stridszonen och av dessa är ännu bara 41 000 aktiva i stridande enheter.

Enligt en militär expert, överste Vasilij Dandykin, som uttalar sig i dagstidningen Vzgljad innebär redan tillskottet på 41 000 man med vapen en betydande förstärkning av frontlinjen i bland annat riktningen Cherson-Nikolajev och Krivoj Rog.

87 000 man är teoretiskt tillräckligt för att fylla luckorna vid Charkov och skapa ett solitt försvar från den ryska gränsen till Krasnyj Liman, säger försvarsanalytikern Michail Onufrienko .

Han säger att de mobiliserade knappast kommer att sättas in på svåra frontavsnitt som försvarslinje längs floden Oskol. Och Chersonfronten har stärkts utan tillskott av de nyinryckta.

"Alla försök av Ukrainas väpnade styrkor att attackera antingen i riktning Cherson eller Zaporozje, eller i Lugansk (området Svatovo och Kremennaja) håller på att misslyckas. Den ukrainska armén lider förluster och retirerar", sade Aleksandr Kazakov, rådgivare till den Donetskrepublikens ledning.

Enligt Kazakov är det troliga att nytillskottet på 300 000 man i huvudsak kommer att sättas in på att befria resterna av de fyra regioner som gått till Ryssland. Det handlar bl.a. om städerna Avdejevka, Slavjansk, Kramatorsk och Konstantinovka.

"Förmodligen, kommer vi att kringgå dem bakifrån. Logiskt sett så är det den vägen vi kommer att starta en motoffensiv, men vi vet inte om detta kommer att vara den huvudsakliga inriktningen.

Dessutom tror jag att Moskva har planer på att stänga av Ukrainas tillgång till Svarta Havet för vintern, och att bygga ett direkt korridor till Transnistrien. Men bara ryska generalstaben kommer att veta vilket av dessa områden är det viktigaste", sade han.

Mellan den 17 och den 31 oktober har de ryska styrkorna skjutit ned 5 ukrainska flygplan, 6 helikoptrar och 137 drönare, framgick av rapporten från generalstabens talesman general Igor Konasjenkov på måndagen. Dessutom 4 luftvärnspjäser, 358 stridsvagnar, 8 salvpjäser, 42 artilleripjäser och 310 militära specialfordon.

https://vz.ru/society/2022/11/2/1184887.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.