29 juni 2020

12 problem med Caesar-fotografierna

Ända sedan 2014 har "Caesarfotografierna" använts för att underbygga bilden av Syrien som en grym diktatur styrd av en bödel.

USA som redan två gånger utsatt Syrien för bombangrepp under falska anklagelser och som ännu olagligt håller trupp i landet och dagligen stjäl stora mängder olja, har lagt fotografierna till grund för nya sanktioner som drabbar landets civilbefolkning hårt.

Nyhetsbanken presenterar en av de få kritiska granskningarna av Caesarfotona.

Clintons verktyg inför rätta

President Bill Clintons favoritfrihetskämpe Hashim Thaçi har just anklagats för massmord, tortyr, kidnappning och andra brott mot mänskligheten, skriver den amerikanske författaren Jim Boward på Libertarian Institutes hemsida.

Det är ett åtal som kommer att avslöja Clintons illdåd under Balkankriget.

25 juni 2020

Putin om andra världskriget

Från gårdagens firande av 75-årsdagen av segern över Hitlerfascismen i Moskva.
Efter decennier av Hollywood-propaganda tror många människor i "Väst" att USA gjorde det mesta av jobbet för att besegra nazisterna under Andra världskriget. Bilden visar hur allmänna opinionen numera ser på saken i Storbritannien, USA, Tyskland och Frankrike. (Se grafik längst ned).

Inget kunde vara längre från sanningen, skriver den tyske bloggaren och f d officeren Bernhard som driver webbsidan "Moon of Alabama".

24 juni 2020

Varför Kina inte kom till Wien

När USA och Ryssland möttes i Wien igår för att börja samtala om vad som ska hända när det sista fungerande nedrustningsavtalet går ut, hade Washington placerat ut kinesiska flaggor för att markera Kinas frånvaro.

Kina svarade med en besk kommentar, att den dag USA och Ryssland rustat ner till Kinas nivå kommer landet att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Sista satelliten för Beidou uppe

Den 23 juni lanserade Kina den slutliga satelliten i sin globala positioneringssystemet Beidou, som är en motsvarighet till GPS, Glonass och Galilei. Detta är en historisk prestation för Kinas flygindustri och kinesisk vetenskap och teknologi.

För Kinas befolkning och stora delar av Asien erbjuder systemet fördelar.

22 juni 2020

Bolton naglar Trump

För den som har en hammare ter sig alla problem som en spik, brukar det heta. I Boltons
fall är hammaren USA:s bombflyg.
För nykonservativa av John Boltons slag löser bomber de flesta internationella problem. Var det ett skäl till att Trump tröttnade? Ångrar USA:s president Trump att USA stödde kuppmakaren Guaidó i Venezuela? 

I sin nya bok kommer Trumps förre säkerhetsrådgivare John Bolton med mera pikanta avslöjanden -  en del mer avslöjande för honom själv än för Trump.

18 juni 2020

Världens största uppslagsbok censurerad

Håller Wikipedia, världens största uppslagsverk, på att tas över av statliga aktörer, storföretagens heltidsanställda redaktörer och högerextrema smågrupper?

Den frågan ställer sig Ben Norton på nyhetssajten Grayzone som drabbats av Wikipedias censur.

17 juni 2020

USA försöker svälta Syrien till underkastelse

Den här bilden togs den 4 maj 2020 under den muslimska heliga fastemånaden Ramadan när en syrisk
familj bröt sin fasta i ruinerna av sitt  förstörda hem. (AFP.)
Iran, Ryssland och Kina fördömer USA:s sanktioner mot den krigshärjade syriska ekonomin. Den s k Caesarlagen som inom kort träder i kraft föreskriver sanktioner mot alla företag och enskilda som handlar med Syrien. 

Samtidigt aktiverar USA:s kvarvarande trupper och terroristgrupper sina sabotage i landet.

16 juni 2020

Pentagon fruktar rättvisan

Storbritannien, Frankrike och Tyskland tar avstånd från president Trumps verkställande order den 11 juni om att försöka undandra sig juridisk granskning av krigsbrott begångna i Afghanistan under det 19 år långa kriget.
USA inför ekonomiska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolens [ICC] tjänstemän som varit med om att utreda krigsbrott begångna i Afghanistan av USA/Nato-trupp och underrättelsepersonal under 19-år år gamla krig i Afghanistan.

15 juni 2020

Kängurudomstolen som avgör MH17-fallet

Den 10 juni fortsatte förhandlingarna i den domstol i Haag som ska avkunna dom i fråga om nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH-17 över Donbass i juli 2014, då 298 människor omkom.

Enligt den australiske journalisten John Helmer, som följt rättegången, är godtycket så skriande att rättegången aldrig kunnat genomföras ens i känguruns hemland.

12 juni 2020

Internet för saker

Fjärrstyrda skogsmaskiner testas redan på det svenska skogsbrukets forskningsinstitut Skogsforsk. Bild: Sverker Johansson/Bitzer
5G-tekniken har kallats ”Internet för saker”. Vad innebär den? Hur kommer den att förändra våra liv?

Henry Kressel, expert och entusiastisk anhängare av tekniken, skriver på Asia Times.

11 juni 2020

Är storfinansen emot rasism?

Några av världens största finanskapitalister uttrycker sympati, stöd och uppskattning för protesterna efter mordet på George Floyd. Så skriver den amerikanska betal-TV-kanalen CNBC.

Det inkluderar toppcheferna på BlackRock, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs och Citigroup, kort sagt nästan alla finansinstitutioner på Wall Street. Pål Steigan har tittat närmare på dem.

EU sprider falska nyheter

EU:s rättskommissionär Vera Jourova och Facebook-oligarken Mark Zuckerberg.
EU rättskommissioner Vera Jourova presenterade igår en rapport "Getting the Facts Right", som redan samma dag tycks ha dragits in.

I rapporten påstås utan minsta underlag att Ryssland och Kina sprider falska nyheter om coronaviruset.

9 juni 2020

USA vägrar visa satellitbilder på MH-17

USA vägrar att låta nederländsk domstol ta del av satellitbilder som USA säger sig ha av MH17-katastrofen i Ukraina i juli 2014.

Enligt de flesta bedömare sköts det malaysiska passagerarplanet ned med en rysktillverkad BUK-missil. Men varifrån avfyrades missilen och av vem?

80 år sedan Frankrikes fall



En junidag för åttio år sedan reser en man med några vänner i en skraltig Citroën från Paris söderut för att undkomma Tredje rikets soldater som har invaderat Frankrike i maj 1940. 

I bilen sitter författaren och journalisten Otto Katz, som några månader senare ger ut sin bok, Männen som förrådde Frankrike, under pseudonymen André Simone. Kaj Odelstål har läst boken.

8 juni 2020

Tyskland protesterar mot färre USA-soldater

Äntligen på väg hem. Vem kan vara emot det?
Trumps beslut att hemkalla 9 500 USA-soldater av 34 500 från Tyskland har mött perversa reaktioner i den tyska politiska ledningen.

Istället för att uppskatta att USA:s grepp om Europa minskar till följd av den statsfinansiella krisen i Washington slår ledande tyska politiker vakt om det amerikanska förmyndarskapet.

7 juni 2020

Kina och Indien redo lösa gränstvist

TEHRAN (FNA) - Indien och Kina har under bilaterala samtal mellan arméns befälhavare kommit överens om att fredligt lösa spänningar längs Line of Actual Control (LAC), sade det indiska utrikesministeriet i ett pressmeddelande idag söndag.

4 juni 2020

Donbass berövas vatten med fransk hjälp

Donbass lider brist på dricksvatten. Här samlas regnvatten i ett badkar. Foto: Unicef./Filippov.
Regeringen i Kiev har planer på att avbryta vattenförsörjningen av Donbass.

Vice premiärministern  Aleksej Reznikov förklarade nyligen i TV-programmet "Ordet är fritt"  att Frankrike ska  hjälpa Ukraina att bygga en ny akvedukt till Mariupol, som kommer att göra det möjligt att avbryta vattenförsörjningen till de två utbrytarrepublikerna LNR och DNR.

EU satsar 83 miljarder på militära operationer

EU-trupp i Centralafrika anklagades 2016 för sexuella övergrepp på barn.
EU vill framstå som ett fredsprojekt, men satsar alltmer på militära operationer. Unionen har just inrättat en fond på  8 miljarder euro (83 miljarder kr) som kan förnyas var sjätte år för det enda syftet att finansiera militära operationer i främmande länder.

EU vill öka sina militära operationer riktade mot Afrika och runt Medelhavet och utvidga sina operationer och sin närvaro även på andra håll 

3 juni 2020

GWPF: Världens temperatur sjunker

Satellitfoton som visar El Niño-mönstret i Stilla havet 1997 och La Niña-mönstret 1999. Foto: NASA/JPL-Caltech.
Är det verkligen möjligt att ifrågasätta att världens klimat genomgår en stegvis uppvärmning?

Norrmannen Geir Aaslid redogör i denna artikel i detalj för hur en vetenskaplig klimatårsbok  kommit till slutsatser som går tvärtemot gängse accepterade.

Liberal världsordning byggdes med blod



Den 29 maj inflöt en märklig insändare i New York Times. Mitt i all tumult, undergångsstämningar i pandemin och amerikanska städer i uppror påminde den unge journalisten Vincent Bevins om hur den "liberala världsordningen" uppstått.


Den byggdes med blod, bland annat det stora massmordet i Indonesien 1964-65.

2 juni 2020

USA:s polis dödar 1 000 människor om året

Upploppen i USA har åter satt strålkastarljuset på det rasistiska polisvåldet.

Amerikansk polisen dödar årligen ungefär 1 000 amerikaner. 2016 fann The Guardian att amerikansk polis mördat 1 093 personer.

1 juni 2020

Sex nätter av våld i amerikanska städer

En polisbil brinner i Boston.
Mer än 50 Secret Service-agenter har skadas i sammanstötningar utanför Vita huset i Washington. Demonstranter kastar Molotovcocktails i DC medan plundrare ödelägger Gucci- och Chanel-butiker i New York City under sjätte natten av våld i amerikanska städer.

Demonstrationer från Washington DC till Los Angeles har svällt från fredliga protester - som framkallades av att en afrikan-amerikan, George Floyd, avled av polisvåld i Minneapolis förra måndagen till upplopp.

Ryssland sa nej till Venezuela, Iran sa ja


De iranska tankfartygen ”Fortune” och ”Forest” lyckades nyligen bryta USA:s blockad av Venezuela och leverera de första partierna olja, till landet som trots sin oljerikedom lider brist på olja och bensin.

Islamiska republikens etermedier sände klart och tydligt ut ett kraftfullt budskap.