31 okt. 2016

FN fördömer terroristernas framfart i Aleppo

Tungt beväpnade terrorister försöker bryta belägringen av östra Aleppo.
FN:s sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, har fördömt terroristernas urskillningslösa raketattacker från det belägrade östra Aleppo ut mot regeringskontrollerade områden.

de Mistura har sagt användningen av oproportionerligt våld och urskillningslösa vapen mot civila områden är omotiverat och kan utgöra krigsbrott. Den senaste offensiv för att bryta den syriska regeringens belägring av västra Aleppo har skördat ett stort antal civila dödsoffer och skadade.

Amurtigrar inne i Vladivostok

Den 26 oktober fångades en Amurtiger nära Vladivostok
och har nu framgångsrikt kunnat återbördas till mer
glesbefolkade trakter i Anutjinksijdistriktet.

Tigerns rörelser kommer att övervakas med hjälp av
en GPS-krage. Djuret fångades den 26 oktober efter att
han dödat en ko i ett bostadsområde.

30 okt. 2016

USA rustar upp sina kärnvapen

USA:s kärnvapenstridskrafter undergår just nu en omfattande
modernisering. Samtidigt sprids lögner om att Ryssland "har sagt upp
avtalen om kärnvapenkontroll".
De närmats fem åren satsar USA 108 miljarder dollar på upprustning av sina kärnvapen. Detta sker under ständiga anklagelser att Ryssland försöker skaffa sig överläge. Sveriges Radios Moskva-korrespondent Maja Persson Löfgren uppgav idag helt felaktigt att Ryssland "har sagt upp avtalen om kärnvapenkontroll".

29 okt. 2016

Oro för kinesiska investeringar i EU

Den tyska regeringen har återkallat godkännande av ett kinesiskt övertagande av IT-företaget Aixtron som tillverkar utrustning för tillverkning av datachip. 

Affären är på 670 miljon euro och måste godkännas av EU innan den går igenom.

Matthias Machnig, vice ekonomiminister (SPD), har beslutat att ta tillbaka det intyg ministeriet hade utfärdat förra månaden och öppna en granskning av affären efter att ha fått "tidigare okänd säkerhetsrelaterad information".

Striden om Mannerheim (uppdaterad)

Ett minnesmärke till marskalk Gustaf Mannerheim (1867-1951) invigdes
i juni i S:t Petersburg med fulla ärebetygelser i närvaro av Sergej Ivanov,
då chef för presidentadministrationen. Redan 16 oktober vandaliserades
det och flyttades till Tsarskoje selo.
Den ryske kulturministern Vladimir Medinskij öppnar en ny rysk historisk syn på Mannerheim, skriver Seppo Isotalo.
Den ryska uppfattningen ger en ny vinkel i litteraturen om Mannerheim. Så måste man arbeta med Mannerheim historia. Marskalkens verk sträcker sig över så många makthavare. Jag slås av hans smidighet, i egenskap av hög officerare som var ständig aktiv i något krig.

28 okt. 2016

Rysk bas i Vietnam utesluten

En nattvy över Ho Chi Minh-staden vid Saigonflodens mynning.
Ett frihandelsavtal mellan den ryskledda Eurasiska ekonomiska unionen (EEU) och Vietnam har trätt i kraft, vilket ger Vietnam tillgång till en marknad med 181 miljoner människor.

EEU består av Ryssland, Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kyrgyzstan och dessa länder får i sin tur möjlighet att sälja varor i Vietnam på förmånliga villkor.

Fortsatt ryskt bombstopp över Aleppo

En rysk pilot stiger in i ett Su-25 stridsflygplan på den
ryska flygbasen Hmeymim i Syrien.
Rysslands president Vladimir Putin har beslutat att förlänga uppehållet i bombningarna av Aleppo. Pausen har redan pågått i tio dagar, vilket inte hindrar att västpressen under dessa tio dagar skrivit spaltkilometer om ryska bombningar av Aleppo.

Putin anser att det än så länge är olämpligt att återuppta flyganfallen mot rebellerna i Aleppo

27 okt. 2016

Europa är allvarligt sjukt

"Europa är allvarligt sjukt", lyder rubriken i brittiska Express. En ledande tysk bankekonom säger att det behövs 150 miljarder euro i en reservfond från skattebetalarna i EU för att hantera bankernas svåra läge.
Nyheten kommer sedan Deutsche Banks brittiske vd John Cryan idag varnade för snabb omstrukturering sedan banken rapporterat ynka 2 procents vinst.


Ryssland-USA befriar Raqqa?

Samarbete USA-Ryssland, en väg till fred för Syrien?
Ryssland tänker erbjuda USA samarbete kring befrielsen av den syriska staden Raqqa från Islamiska staten. USA:s försvarsminister Ashton Carter tillkännagav 25 oktober USA:s avsikt att "blockera" Raqqa sedan Mosul befriats, vilket dock kan ta månader.

Syriska myndigheter anser självklart att USA inte kan bedriva militära operationer på dess territorium utan att begära tillstånd. En gemensam rysk-amerikansk plan skulle kunna ge USA en laglig rätt att ingripa.

Nato rustar i Svarta havet och Östersjön

En Nato-övning med Bulgariens flotta i Östersjön.
Medan västmedia gör ett stort väsen om att två ryska korvetter gått in i Östersjön har sex Nato-länder beslutat att sända marktrupper, flottenheter och stridsflyg till Rumäniens Svarta havskust. Det framgick efter första dagen av en Nato-konferens.
Kanada, Tyskland, Nederländerna, Polen, Turkiet och USA hade bekräftat sina planer på att skicka marktrupper, flottenheter och stridsflyg till Rumänien för att runda Montreux-konventionen som endast ger strandstaterna rätt till permanent stationering av flottenheter i Svarta havet.

26 okt. 2016

Uträknad igen?

Bild av P-O Ultvedt, illustration till Jan Myrdals Skriftställning i FiB/K 16/1982.

Han var uträknad 1982, liksom många gånger förr och senare. Nu har Sveriges intellektuella och radikala elit räknat ut Jan Myrdal igen.


Afrikanska stater lämnar ICC

Gambias president Yahya Jammeh.
Sydafrika, Burundi och Gambia har beslutat att lämna Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som de anklagar för inbiten rasism. 

Under sin 14-åriga existens har domstolen uteslutande väckt åtal mot svarta afrikaner. Har verkligen inga andra brott begåtts?


USA och Israel har långt tidigare gjort sig oåtkomliga för åtal. 


21 okt. 2016

Inga terrorister i Syrien?

I natt talade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon om den humanitära krisen i Syrien vid ett informellt möte om Syrien. Men han inte ens nämnde förekomsten av terrorister i landet.

"Vad som händer här i rummet orsakar stor förvirring", kommenterade Rysslands ständige FN-sändebud Vitalij Tjurkin. "Hur är det möjligt att FN:s generalsekreterare talar om situationen i Syrien, om den svåra humanitära situation som har utvecklats och inte nämner terroristorganisationer somr Jabhat an-Nusra eller IS?"

20 okt. 2016

Intervju med Assad

Komsomolskaja Pravda publicerade 13 oktober en intervju som Syrians ledare Bashar al-Assad gav tidningens korrespondent Darja Aslamova.

Här följer några utdrag ur Assads uttalanden:

Den springande punkten i problemet, källan till problemet; det är terrorism. Och oavsett vem som stör i Syrien nu är det viktigaste vem som stöder terroristerna på daglig basis, varje timme, varje dag. Det är det största problemet. Om vi löser det problemet kan vi lösa resten.

19 okt. 2016

Ryssland minns Vladimir och Ivan IV

Natten till söndag började man installationen av en 16 meter hög staty av furst Vladimir den store på Borovitskijkullen, några tiotal meter från Kreml.

Statyn som skapats av skulptören Salvat Stjerbakov väger ca 75 ton. Det är en beställning av det ryska militärhistoriska sällskapet och har finansierats av allmänhetens gåvor.

Problem EU-Ukraina

Så här föreställer sig nationalistpartiet "Batkyvsjtjina" dagens Europa.
I hastigheten försvann både Serbien och Bosnien-Herzegovina.
Det finns allvarliga problem med ratificieringen av associationsavtalet EU-Ukraina, sade en ledande EU-tjänsteman på tisdagen."Vi anser att det finns allvarliga problem med ratificeringen av avtalet", - sade han till reportrar inför EU-toppmötet den 20-21 oktober i Bryssel.

 "Jag förväntar mig inte något beslut", - sade källan.

18 okt. 2016

EU stöder IS och al-Nusra i Syrien


När hela världen följde offensiven mot IS i Mosul samlades EU:s utrikesministrar igår med oöverträffad tajming för att istället fördöma Rysslands flygbombningar i Syrien.

EU-ministrarna sa att Ryssland kan ha begått krigsbrott i Aleppo. EU inför dessutom fler sanktioner mot president Bashar al-Assads regering, Syriens lagliga regering.
EU:s 28 utrikesministrar enades om att kräva bombstopp i Mosul Aleppo och kräva ett omedelbart eldupphör.

Tyskland rustar

Tyskt stridsflyg som illegalt stationerats i Syrien. Tyskland har tidigare
deltagit i bl.a. det folkrättsstridiga kriget mot Jugoslavien.
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen sade igår att Tyskland är" redo att spela en mer aktiv roll i det militära och tekniska samarbetet i Europa".  


Hon sade det på en konferens med 200 höga officerare i Bundeswehr. "Förändringar behövs. Isolering och återhållsamhet kommer inte att lösa de problem som vi står inför i världen, i Europa och här i vårt land", förklarade ministern för Reuters.

17 okt. 2016

70 soldater sprängda i Mosul

Den irakiska arméns offensiv mot Mosul har redan skördat 70 irakiska soldaters liv, skriver ryska nyhetsbyrån Regnum.ru med hänvisning till kurdiska nyhetsbyrån Firat. Det var en självmordsbombare i byn Bilavet öster om Mosul som slog till.

60-80 000 soldater deltar i offensiven som gått relativt snabbt första dagen. Mosul hade på förhand  preparerats med skyttegravar. Nästa steg blir svårare. Enligt vissa uppgifter har IS retirerat till västra sidan av Eufrat, varifrån vägarna ligger öppna till Syrien.

8 timmar eldupphör i Aleppo

Ryska och syriska väpnade styrkor kommer tillfälligt stoppa attacker mot den syriska staden Aleppo i åtta timmar på torsdag för att tillåta civila och rebeller att lämna staden, uppger det ryska försvarsdepartementet sagt.
20 oktober från 8:00 (5:00 GMT) fram till 16:00, kommer en humanitär paus att genomföras i Aleppo, sade ryska försvarsdepartementets språkrör Sergej Rudskoj.

16 okt. 2016

Kissingers krig för 43 år sedan

Den israeliske fredsaktivisten Uri Avnery, 93 år, berättar sina minnen om Yom Kippur-kriget för exakt 43 år sedan. Till priset av många tusen döda israeler, syrier och egyptier genomförde Henry Kissinger sin plan för att ta kontroll över Mellanöstern:


Jag skriver detta (må Gud förlåta mig) på Yom Kippur.

För exakt 43 år sedan, i just denna stund, ljöd sirener.

15 okt. 2016

Ett åsiktsbrott mindre i Europadomstolen

En modig och envis turk, historikern och politikern Doğu Perinçek (Fosterlandspartiet), har lyckats rikta ett dråpslag mot europeiska försök att urgröpa yttrandefriheten med en växande flora av åsiktsbrott.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter friar honom för ett föredrag i Schweiz där  han förklarade varför massakrerna på armenier 1915 inte kan karakteriseras som "folkmord". I flera länder i Europa drar lagstiftarna nu slutsatser av det inträffade.

14 okt. 2016

USA-flyg angriper Jemen

140 människor omkom, 600 skadades när saudierna slog till.
Sedan anföll USA.
När hela världens uppmärksamhet är riktad mot Ryssland i Syrien har Pentagon passat på att öppna ännu en militär front i Mellanöstern. Natten till torsdag riktades direkta attacker mot bl.a. tre radaranläggningar på houtikontrollerat territorium.Över 10 000 människor har enligt FN dött i det Saudiledda kriget för att få Jemen på knä.

12 okt. 2016

En stad som tagits som gisslan

 Islamistisk frammarsch: beväpnade stridsförband efter intagandet
av Al-Rai i norra utkanten av Aleppo 10 oktober 2016.
Karin Leukefeld i junge Welt är en av de få oberoende observatörer som rapporterar från Aleppo. Läs hennes beskrivning av situationen i Aleppo, staden som blivit gisslan:.
I FN:s säkerhetsråd görs Aleppo till gisslan. Västmakterna, som har vetorätt:  USA, Frankrike och Storbritannien anklagar Ryssland och Syrien för att förinta staden.

Det är bättre om du åker till Kina

Hjältinnan i "Looper" (Emily Blunt) ville först till Paris, men
fattade sedan tycke för Kina.
Kinesiska bolag köper upp aktier i de stora amerikanska filmbolagen, och kan så småningom bli en ledande aktör på den globala filmmarknaden och diktera sina egna regler för författare och regissörer.

För en del är det ett skräckscenario, för Beijing ett sätt att kontrollera att inte den biotokiga kinesiska publiken matas med anti-kinesisk propaganda.

10 okt. 2016

Hollande bjuder med armbågen

President Vladimir Putin förbereder sig att som planerat besöka Paris 19 oktober för överläggningar. Men Frankrikes president Francois Hollande har sin ledarstil trogen förklarat att Putin kanske inte är välkommen.

(Uppdatering) Idag tisdag meddelade Elyséepalatset att inbjudan till Putin verkligen återkallats.

9 okt. 2016

Sverige i dimhöljd rädsla

En scen ur filmen "Mera monster, Alfons Åberg".
Svenska småbarnsföräldrar kan tycka att Alfons Åberg är skrämmande för deras barn. Själva är de rädda för ryssen, skriver tyska junge Welt.

Det är ovanligt att en tysk tidning skriver om Sverige. Men junge Welt tar idag upp "Den dimhöljda rädslan för Ryssland" i Sverige.

Tyskland delat om Syrien

Fru Merkel, det gäller inte bara er telefon! säger ett plakat 
vid en vänsterdemonstration utanför Förbundsdagen.
Tysklands roll som amerikansk lydstat skaver alltmer. Partierna i den tyska förbundsdagen har nu delat upp sig i två läger, där 
det ena kräver ytterligare  sanktioner mot Ryssland för att det bombar i Aleppo.

Lyhört mot tongångarna i Washington kräver CDU och De gröna kräver ytterligare sanktioner medan socialdemokrater, och Die Linke förordar dialog.

Varning: USA-stödda terrorister




Känsliga personer bör absolut undvika att se den här videon, som lades upp av syriska terrorister 19 juli. Den visar hur man skär huvudet av en 12-årig pojke som anklagas för att samarbeta med Syriens president Bashar al Assad.


8 okt. 2016

Krim tillhör Ryssland

Folkomröstningen på Krim 2014, som resulterade i att halvön återförenades med Ryssland korrigerade ett misstag begånget på sovjettiden, anser presidentkandidaten i Österrike Norbert Hofer.

Han har alltid betraktat Krim som ryskt territorium säger han till  nyhetsbyrån Sputnik.

Hofer beklagar att andra österrikiska politiker inte har modet att säga det självklara, att Krim tillhör Ryssland.
sputniknews 6/10

7 okt. 2016

Ingen "måttfull" opposition i Syrien

Tjeckiens president Milos Zeman säger i en intervju med webbsidan Parlamentni Listy att det inte finns någon "måttfull opposition" i Syrien, utan bara extremistiska grupper, och att han är oense med USA i den frågan.

Till skillnad från USA verkar Ryssland på ett legitimt sätt i Syrien, sa Zaman, eftersom den syriska regeringen bjudit in Ryssland.

Zemans uttalanden går stick i stäv inte bara med USA:s förklaringar om att många väpnade kombattanter är "måttfulla" opponenter till Syriens regering, utan också med ledande FN-tjänstemäns försök att skilja 800 al-Nusra-soldater i Aleppo från
3 000 snälla terrorister.

6 okt. 2016

Något att tänka på

"Jag säger det bara helt försiktigt: Om vi verkligen skulle förhandla med Ryssland om ett frihandelsavtal, skulle det inte föra med sig hälften av alla dessa diskussioner. Det ger oss dock något att tänka på."

Förbundskansler Angela Merkel (CDU) i ett tal på "Den tyska industrins dag" i Berlin.

"Dagens citat" i junge Welt

5 okt. 2016

Varför tiger Pentagon och Kiev om MH-17?

På en webbsida tillhörande Information-Analytical Center for Ukrainian National Security meddelades i fredags att Ukrainas regering står i begrepp att offentliggöra dispatcherns samtal med piloten på det nedskjutna malyasiska planet MH17.

Det var inte sant. En hackare ville uppmärksamma  den märkliga bristen på hårda bevis från Kiev och Pentagon.

4 okt. 2016

Tillbaka till Afghanistan

EU och Afghanistan har undertecknat ett avtal om återtagande av
asylsökande som fått avslag. De får sin hemresa betald av EU. Enligt nyhetsbyrån DPA ska afghanerna snabbt få dokument som gör det möjligt att återvända. EU ska betala för resan och för återintegrering av afghanerna hemma.

3 okt. 2016

Jan Myrdal om bokmässeuppropet

Med hjälp av det lilla ordet "rörande"
upphävde Gustav III tryckfriheten.
Det nu pågår ett olycksbådande skov i de grundläggande fri- och rättigheter som i vår kulturkrets erövrades åt oss av bourgeoisien (för att skriva det i sak tydligt)  under kampen mot feodalism och reaktion, skriver Jan Myrdal apropå det s k bokmässeuppropet:

En representativ del svenska kulturarbetande intellektuella - senast Svensk biblioteksförening - ställer sig nu bakom uppropet att bojkotta Bokmässan för att Nya Tider i år där haft en monter och dess Vávra Suk framträtt.

2 okt. 2016

Ingen missil från öster



Den ryska generalstaben gjorde 26 september en redovisning av radardata från den ödesdigra dagen 17 juli 2014 då ett malaysiskt passagerarplan sköts ned över Donbass. Data kommer från tre radarstationer på den ryska sidan gränsen

Demonstration mot terroristerna

TEHRAN (FNA) - Minst 6000 civila i en liten men viktig stad i västra Ghouta gick idag söndag ut på gatorna och uppmanade regeringsfientliga soldater att lämna staden, sade lokala källor. 

"En stor del av människor i staden Qodsiyeh strömmade ut på gatorna för att uppmana militanterna, som inte har anslutit sig till fredsavtalet med den syriska regeringen att lämna staden omedelbart", sade källorna.