15 nov. 2016

USA-militär kan åtalas för tortyr

USA-militär och CIA kan ha begått krigsförbrytelser genom att tortera fångar i Afghanistan, sade Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare i går måndag. Det öppnar en möjlighet att åtala amerikansk militär trots att Washington inte har anslutit sig till domstolen.

"Medlemmar av USA:s väpnade styrkor verkar ha utsatt minst 61 fängslade personer för tortyr, grym behandling, kränkningar av den personliga värdigheten i Afghanistan mellan den 1 maj 2003 och den 31 december 2014", enligt rapporten från åklagaren Fatou Bensoudas kontor .
Rapporten tillade att CIA-agenter kan ha utsatt minst 27 fångar i Afghanistan, Polen, Rumänien och Litauen för "tortyr, grym behandling, kränkningar av den personliga värdigheten och / eller våldtäkt" mellan december 2002 och mars 2008.

Frågan är då: kan amerikaner dömas trots att USA inte skrivit på Romstadgan som utgör grunden för domstolen?

Tidigare undertecknade president Bill Clinton Romstadgan men senare skulle president George W. Bush återkalla detta, medveten som han var om alla krigsbrott USA begått på hans order.

Teoretiskt kan situationen leda till att amerikaner åtalas, men vägrar att inställa sig. Då kan de gripas så snart de sätter sin fot i något av ICC:s medlemsländer.


Men saken är den att ICC:s rykte redan är i botten genom att alla åtal som ICC väckt hittills gällt afrikanska ledare, vilket gjort det mycket svårt för domstolen att motstå anklagelser för rasism. Det har fått till följd att en rad afrikanska stater dragit sig ur, bl.a. Sydafrika.

Så frågan är om den nu offentliggjorda förundersökningen är mera än en PR-ballong för domstolen. Den vill visa att världens mäktiga minsann inte kommer undan.

Men varför då börja med de som är svåråtkomliga? Varför inte plocka in Tony Blair, en av de huvudansvariga för det olagliga angreppskriget mot Irak 2003? Eller instäm den svenske f d statsministern Göran Persson och f d justitieministern Thomas Bodström som medverkade i den utomrättsliga utlämningen av tortyroffer till CIA? Då skulle ICC:s trovärdighet öka betydligt.

Att det handlar om ett propagandanummer för den sjunkande ICC bekräftas av att domstolen idag offentliggjorde sin avsikt att behandla Rysslands "annektering" av Krim, vilket är ett försök att sätta sig över FN-stadgan vars artikel 1.2 entydigt stadgar folkens rätt till självbestämmande.

red

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.