6 nov. 2016

Vilka talibaner?

Begravningen i fredags när 36 offer för USA:s bomber jordfästes i Kuduz.
Ansvariga personer i den by Kunduz i norra Afghanistan som bombats av USA förnekar att luftanfallen ska ha varit riktade mot talibaner.
Torsdagens händelser började när afghanska och amerikanska specialstyrkor soldater fick underrättelser om en planerad attack mot Kunduz. Ahmad Jawed Salim, talesman för de afghanska specialstyrkorna sa att 14 USA-soldater snabbt blivit instängda i en återvändsgränd.


Den 10 meter breda återvändsgränd från vilken skotten som dödade två USA-soldater kom omges av höga lermurar och bostäder på båda sidor. Invånarna förnekar idag att det skulle ha funnits några talibaner där.

"Det finns inga talibaner här," sade Mohammad Ayub, byäldste i Boz Qandahari, ca fyra km från centrum i staden Kunduz.

Det är ingen tvekan om att många civila dog på den här gatan, inklusive 25 släktingar till Allahdad, 70, som arbetar som lärare för en västfinansierad grupp. Allahdad förlorade en bror, fyra systrar till svärmor, en kusin, tre av hans egna barn och 16 andra släktingar, mestadels barn 10 år eller yngre. Tre av hans släktingars hus, alla i samma kvarter som USA-soldaterna dog, blev kraftigt bombade och svårt skadade.

En begravningsgudstjänst ägde rum i  grannskapet på fredagen.

"Jag kräver att regeringen hämnas denna incident, griper de personer som var inblandade och straffar dem", sade han. "De ska också bygga upp de hus som förstördes. Om regeringen inte ta hänsyn till våra krav kommer vi att göra vad vi måste göra, och vi är redo att dö på detta sätt."

"Vi vill att USA-militären ska prövas i internationell domstol. Om regeringen inte accepterar våra krav, kommer att blockera alla vägar", sade byäldsten Ayub. "Vi kommer att bryta med regeringen och gå med talibanerna."

källor: New York Times m fl

2 kommentarer:

  1. Snövita USA hämtar sitt vita pulver här.

    SvaraRadera
  2. Kunduz - påminner ig om det fruktansvärda som hände när amerikanskt flyg på "inbjudan" av den tyske översten Klein bombade två oljetankers så att minst 150 innevånare i byn, många av dem kvinnor och barn - brändes ihjäl. Efter att många unga i die Linke drivit process ändade det till sist i frikännande av överste Klein. Känner ni igen den västerländska rättvisan. Under olika stater - i tyska fallet: kejsardöme, nationalsocialism och numerafrihetligt demokratiskt styre.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.