17 nov. 2016

Putin lär sig jaga tigrar

Uljukajev sista liberalen? Fr.v. Boris Nemtsov (mördad 2015), Aleksej Kudrin
(finanssminister till 2011) , Aleksej  Uljukajev (ekonomiminister till 2016)
och Anatolij  Tjubajs (satt i regeringen 1994-96) på den liberale nestorn
Jegor Gajdars begravning 2009.
"Putin lär sig av Xi Jinping att jaga tigrar?" lyder rubriken i några kinesiska tidningar. Man jämför Putins avskedande av sin minister för ekonomiska utveckling Aleksej Uljukajev med hur Kinas ledare Xi har stärkt sin ställning.

 7 november sparkades Kinas finansminister Lou Jiwei och den 15 november arresterades hans ryske kollega  Uljukajev, sedan han tagits på bar gärning för tagande av en muta på 2 miljoner dollar.


Xi Jinpin har i en rapport från partiets centralkommitté i oktober beskrivits som en "kärn"-ledare (hexin på mandarin), en beteckning som varit förbehållen Mao Zedong, Deng Xiaoping och liknande.

Uljukajev var en synnerligen mäktig person. I Japan kom beskedet om hans arrestering som en chock chock i Japan, eftersom Uljukajev så sent som 3 november var i Tokyo och undertecknade avtal om 89 gemensamma projekt mellan de två länderna.

Uljukajev var också var medlem av styrelsen för Brics nybildade bank för infrastrukturinvesteringar, där han var kollega till den sparkade Lou Jiwei, liksom rysk huvudförhandlare om handel och finansiella frågor i BRICS.

Uljukajev hade stått under FSB:s övervakning under minst ett år och president Puitin ska ha varit informerad. Att ministrar avlyssnas är för övrigt inget märkvärdigt. Det är legio även i väst. Förutom ländernas egna säkerhetstjänster lyssnar även USA:s.

Målet mot Uljukajev är det första i sitt slag sedan 1991. 2012 avsattes den korrupte försvarsministern och tidigare möbelhandlaren Anatolij Serdjukov, men han beviljades amnesti för de småbrott som han dömdes för.

För presidentens möjligheter att styra landet är det viktigt att korruptionen inom regeringskretsen inte tillåts skapa lojalitetsproblem. Detta har varit ett gissel ända sedan Ivan IV:s tid då tsaren inrättade opritjninan, en särskild väpnad styrka, för att tygla bojarerna.

Stalin höll hustrurna till såväl president Kalinin som utrikesminister Molotov fängslade i läger som en sorts gisslan.

Numera används mer civiliserade metoder. Ministrar liksom statstjänstemän har förbjudits att ha bankkonton utomlands liksom fast egendom. De är också tvungna att årligen deklarera sina inkomster och sin förmögenhet offentligt.

war & peace.ru

PS. Rysslands finansminister heter Anton Siluanov och berörs inte av korruptionsskandalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.