3 nov. 2016

EU gör helomvändning om rysk gas


Efter allt hysteriskt larmande om den rysk-tyska gasledningen i Östersjön, Nord Stream I och II, har nu EU-kommissionen gjort helt om och gett efter för de tunga intressenter som vill ha rysk gas.


I slutet av oktober gav EU- kommissionen Gazprom tillstånd att leverera en större volym genom gasledningen som kallas Opal och är en del av "Nord Stream", eller snarare en av dess viktigaste fortsättningar på land.


Enligt villkoren i det nya avtalet kommer Gazprom kommer att behålla sin befintliga ensamrätt att använda 50% av kapaciteten av gasledningen Opal. Gazprom kommer nu tack vare EU-beslutet att kunna använda upp till 90% av kapaciteten. Resterande 10% av kapaciteten för rörledningen ska kunna användas av andra leverantörer av gas, vilket är en rent teoretisk möjlighet.


Ett gynnsamt beslut för Gazprom i fråga om Opal kan ha ett positivt inflytande på frågan om Nord Stream-2. När infrastrukturen som skapats under Nord Stream-1 godkänts av EU verkar det ologiskt att förbjuda den andra fasen av projektet.


EU:s beslut innebär också att Ukraina snabbare kan avvecklas som transitland.


Den logiska slutsatsen av EU-beslutet är, skriver en kommentator i Izvestija, att den beryktade "gazpromofobin" i den gamla världen främst är avsedd för populistisk retorik och saknar direkt relation till gasmarknaden och Europas energitryggheten.


Izvestija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.