29 nov. 2016

Kineserna köper Chicagobörsen

Chicago Stock Exchange har offentliggjort detaljerna i en affär som innebär att kinesiska investerare tar över den 134 år gamla börsen. Officiellt har Beijing inget med affären att göra.


Detta händer samtidigt som en ny president ska tillträda som lovat  införa en 45-procentig importtull på kinesiska varor och stämpla  Kina som valutamanipulatör.


Som offentliggjordes i februari kommer det kinesiska investeringsbolaget Chongqing Casin Enterprise Group att ta över börsen, men detta har först nu väckt en reaktion från 46 kongress-ledamöter som uttrycker oro över Kinas växande inflytande på den amerikanska ekonomin.

En kongresskommission, som övervakar säkerhet och handel mellan USA och Kina, föreslår att alla kinesiska företagsköp ska blockeras. Men enligt avtalet om Chicagobörsen får den kinesiska regeringen inte kontrollera potentiella investerare och företag som är direkt eller indirekt involverade i processen, enligt en rapport på 280 sidor från tillsynsmyndigheten, som släpptes igår måndag.

Chicago Stock Exchange sa att om affären går igenom kommer bolaget att omorganisera noteringarna för att locka medelstora företag som inte uppfyller kriterierna för notering på Nasdaq och New York-börsen.

Chicagobörsen står för mindre än 0,5 procent av marknaden för amerikanska aktier. Det kommer att vara attraktiva för kinesiska företag som vill etablera sig på den amerikanska marknaden.

På måndagen rapporterade Reuters om ett annat kändligt kinesiskt företagsköp, av Lattice Semiconductor Corp chips.reuters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.