25 nov. 2016

Island - ett snabbköp eller ett land?

Islands regering har inlett rättsliga åtgärder mot sin namne, den brittiska dagligvarukedjan Island, över användningen av landets namn.

Islands utrikesminister hävdar att kedjan aggressivt har blockerat statliga projekt för bl.a. turism som använder ordet Island. Nick Canning, VD för livsmedelskedjan "Iceland" hävdar att de bara försvarar varumärket.




Islands UD har vidtagit åtgärder för att förbereda en process mot livsmedelskedja som bär landets namn; Iceland Foods.

Kedjan har kämpat i åratal mot att isländska företag ska kunna identifiera sig med sitt ursprungsland när de marknadsför varor eller tjänster i Europa. Ett turistprojekt för att stärka Islands image och rykte och SA-Business Island, en serviceorganisation för isländska företag, deltar i förberedelserna för en stämningsansökan. Island Foods har ensamrätt till varumärket Island i alla länder i Europeiska unionen, enligt ett EUIPO beslut, vilket säger en hel del om synen på småstater, folkrätten och rättssäkerheten i superstaten EU.

Island Foods är en brittisk matkedja som grundades 1970 och har 860 butiker över hela Storbritannien, ytterligare 40 som är helägda eller franchisebutiker i Europa och en global export.

Namnet valde man under en period då Storbritannien låg i aggressiv konflikt med Island om fisket. Den brutala brittiska politiken under torskkrigen, då brittiska flottan skyddade brittiska fiskare som fiskade illegalt i Islands ekonomiska zon, nämndes av Tage Danielsson i texten "Inte mod" till Glenn Millers "In the Mood".

Den isländska regeringen kräver att matkedjans exklusiva rättigheter ogiltigförklaras, med hänvisning till att det hindrar isländska parter från att ange sitt geografiska ursprung i marknadsföring. Livsmedelskedjan har upprepade gånger klagat till EU-myndigheterna mot att isländska företag använder ordet "Iceland" i marknadsföring, inklusive den kända kampanjen "Inspired by Iceland".

- Försök att förhandla fram en rättvis lösning har hittills inte haft någon framgång och det därför vi nu inte någon annan utväg än att formellt söka rättvisa i lämpliga institutioner inom Europeiska unionen, säger utrikesminister Lilja Alfredsdottir

http://www.icenews.is/2016/11/24/icelands-foreign-ministry-prepares-a-lawsuit-against-uks-iceland-foods/#ixzz4R1IUOOGi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.