27 nov. 2016

Kinas yuan tränger ut dollarn

Den 1 oktober 2016 godkändes Kinas valuta yuan som en av Internationella valutafondens (IMF) officiella reservvalutor.

I IMF:s reserv ska hädanefter 10.93% utgöras av yuan, 41,37 % av USA-dollar  och 30,93 % av euro. Detta innebär att alla centralbanker runt om i världen nu ska hålla  en del av sina reserver i yuan och därmed stärks Kinas positioner.

Experter förutsäger att yuan redan inom tre år kommer att ha intagit andraplatsen i den globala korgen av valutor och inom tio åren förstaplatsen.
Redan 2008 började Beijing att erbjuda lån direkt i yuan, i stället för som traditionellt. Först nappade några perifera stater som Fiji och Oceanien på yuan-lånen, sedan följde ett antal afrikanska länder. Därnäst började kinesisk valuta användas i affärer med Latinamerika och nu även delvis i affärer med EUI och Ryssland.

2014 började yuanen handlas på Londonbörsen och centralbankerna i de flesta europeiska länder inklusive Ryssland håller nu yuan i sina portföljer. Kina har gett generösa lån till Grekland, Portugal, Spanien och Ukraina under deras ekonomiska kriser.

Det verkliga genombrottet för yuan kom 2015, när Kina bildade en "yuanring" med angränsande stater för att pressa ut USA-dollarn från de lokala marknaderna. Samtidigt har Kina blivit en av de stora fordringsägarna på USA och har investera 1 261 miljarder dollar i den amerikanska (USA:s totala utlandsskuld är 20 000 miljarder dollar.

I år betalas en fjärdedel av världshandeln i yuan.  Om yuanen som experterna tror blir fritt konvertibel 2017 kommer den att stärkas ytterligare.

BRICS-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika) har beslutat att avstå från USA-dollar  vilket resulterat i bildandet av BRICS utvecklingsbank som utfärdat sin första obligationer i yuan, och i slutet av åren ska obligationer för motsvarande 1 miljard dollar emitteras i olika BRICS-valutor.

Dessutom har EAEC-länder (Ryssland, Kazakstan, Vitryssland, Armenien, Azerbajdzjan, Kirgizistan) infört restriktioner för användning av USA-dollar inom sina respektive territorier. Detta minskar naturligtvis efterfrågan på USA-dollar och den frigjorda nischen kan snart intas av yuan.

http://journal-neo.org/2016/11/26/yuan-ization-of-the-world-is-under-full-steam-now/

1 kommentar:

  1. Detta är en farlig men nödvändig utveckling för att kontra ut dollar som härskarvaluta! Hur många tror att USA kommer sitta still i valutakarusellen när härskarvalutan hotas. Hittills har det varit gratis för USA att suga ut alla andra stater, det har nämligen inte kostat USA en endaste dollar att föra sin parasitimperialism. Bankoligarker som Rockefeller och Rothschilds ser om sitt hus och väntar på vad en viss Mr. President Trump har för ess i sin hand? Är det månne ett spader eller klöver? Hur som helst lever han inte länge till om han inte bevakar sin härskarvaluta.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.