25 nov. 2016

USA bombade sista bron över Tigris

Den USA-ledda koalitionen förstörde i torsdags den sista bron över Tigris, floden som delar Mosul i två lika delar.

Samtidigt som den sex veckor långa offensiven nu går allt långsammare ökar de civila offren.

Iraks armé vill ta till tungt artilleri i den tättbefolkade staden.Den sista bron över Tigris, en gammal järnbro som  kallas al-Atiq, bombades för att skära av de IS-krigare som finns i stadens östra delar från försörjning från den västra delen.

Tidigare har USA-koalitionen slagit ut fyra andra broar.

FN-representanter i Irak säger att de civila offren för striderna i Mosul nu ökar dramatiskt. Iraks högsta arméledning vill att så många invånare som möjligt ska lämna staden så att man kan sätta in tungt artilleri. Hittills har 70 000 människor av en befolkning på 1,3 miljoner valt att lämna staden.

Väster om Mosul finns shiitisk milis med uppgift att rensa det strategiskt viktiga Tal Afar från terrorister och skära av tillförseln av radikaler till Mosul.

Operationen för att befria Mosul från IS-terrorister som intog staden 2014 pågår sedan den 17 oktober.

Terroristexperten Loretta Napoleonis prognos i svensk TV att det efter befrielsen inte kommer att finna sten på sten kvar i Mosul ökar för varje dag i trovärdighet.

I Storbritannien har ett parlamentsutskott varnat för att bristen på planering för Mosul innebär stor risk att en "befrielse" följs av kollaps och anarki som skedde i Libyen. 

Källor: NYTSputnik m fl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.