14 okt. 2019

Syriska trupper driver ut Turkiet

Offer för turkiska bombningar på marknadsplatsen Souq al-Mughlaq staden Ras al-Ayn.
Den turkiska armén och deras jihadistiska legosoldater har avrättat fångar när de gick in i norra Syrien och drivit kanske så många som 100 000 människor på flykt.


Men nu går den syriska armén in för att ta kontroll över hela gränsen i norr. Detta har skett efter att ledarna för det kurdiskdominerade SDF insett att de måste alliera sig med Damaskus om de vill undvika en massaker. Den syriska armén hälsades med jubel och glädjedemonstrationer när den gick in i städerna Manbij och Hasaka.

SDF har tecknat avtal med den syriska regeringen för att låta den syriska armén ta kontroll över hela gränsen till Turkiet, skriver den kurdiska nyhetskanalen Rudaw.net. Saken bekräftas av syriska och internationella nyhetsbyråer. Avtalet ingicks under rysk medling och förhandlingarna skall ha ägt rum vid den ryska flygbasen Hmeimim i Latakia-provinsen.

Uppgörelsen skedde efter att det blivit helt uppenbart att SDF inte har någon möjlighet att stoppa den turkiska offensiven. Utan tyngre vapen och utan något luftvärn att tala om är SDF-styrkorna och områdets civila lätta byten för Turkiets flyg.

SDF sägs ha lämnat ifrån sig sina tyngre vapen och gått med på att integreras i Syriens armé för att skydda norra Syrien från den turkiska invasionen. SDF-befälhavare Mazlum Abdi skrev i en krönika för Foreign Policy:

"Vi vet att vi måste göra en del smärtsamma kompromisser med Moskva och Bashar al-Assad om vi satsar på att arbeta med dem. Men om vi måste välja mellan kompromiss och folkmord, väljer vi vårt folks liv. ”

Det kan tilläggas att kompromisserna troligen skulle blivit mindre smärtsamma, och de civila förlusterna betydligt mindre, om SDF-ledningen haft vett att ingå ett sådant avtal redan för ett år sedan.

Nu blir resultatet att den så kallade "Federationen Nordsyrien" upplöses och att Syriens militära och civila myndigheter återtar kontrollen över hela nordöstra Syrien.

Twittermeddelanden från RojavaNetwork visar att den syriska armén går snabbt framåt:

    +++ Extra nyhet: Syriens armé har gått in på Tabqa-flygbasen och basen är nu under kontroll av den syriska armén. # Twitterkurds #Rojava #SDF #SAA #Tyrkiet #Syrien
    - Rojava Network (@RojavaNetwork) 14 oktober 2019

    +++ Syriens arméstyrkor förbereder sig att gå in i staden Raqqa via infarten vid Ukayrishah sydost om staden. # Twitterkurds #Rojava #SDF #Turkey #SAA #Syria
    - Rojava Network (@RojavaNetwork) 14 oktober 2019

 
IS-terroristerna

Det finns 14 700 IS-terrorister i sju fängelseläger i nordöstra Syrien där SDF varit deras vakter. SDF har meddelat att 785 av dessa terrorister redan flytt. Det finns en stor oro i Europa för att dessa brutala mördare skall "komma hem". Den syriska armén kommer att ta kontroll över hela nordöstra delen av landet.

Denna stora maktförskjutning innebär att syriska militära och civila myndigheter kommer att ta kontroll över hela den region där SDF har kunnat upprätthålla sin "federation" enbart tack vare USA:s militära beskydd. Nu när USA drar tillbaka sina trupper kan bara den syriska armén förhindra Turkiet från att begå ännu fler krigsförbrytelser i regionen och återställa fred och säkerhet där.

Al Jazeeras Zeina Khodr, som rapporterar från gränsstaden Akcakale, skriver:

Det finns fler än en aktör i den syriska konflikten som vill kontrollera detta territorium, ett oljerikt område och ”Syriens brödkorg”. Pakten mellan kurderna och Assads regering innebär slutet för den kurdiskledda regimen i Syrien, tillade hon. "Det är osannolikt att Damaskusregeringen kommer att låta dem fortsätta styra hela regionen för sig själva." Och hon tillade att SDF inte har så många påtryckningsmöjligheter på Assads regering.

Detta är ingen överdrift. SDF har målat in sig i ett hörn där de måste acceptera de villkor som erbjuds av den syriska regeringen. De har praktiskt taget ingenting att sätta emot.

Kurderna i minoritet

Bland SDF:s anhängare finns en uppfattning att kurderna dominerar hela nordöstra hörnet av Syrien öster om Eufrat, detta eftersom det är det område de kunnat kontrollera med USA:s hjälp och välsignelse. Men i de flesta av områdena är i själva verket kurderna i minoritet. Som man ser på kartan har bara en mycket liten del av nordöstra Syrien en kurdisk majoritet.

SDF har gjort sig impopulärt i den arabiska civilbefolkningen genom tvångsrekrytering och övergrepp. Nu när den amerikanska militären är borta kommer denna befolkning ut på gatorna och demonstrerar för ett förenat Syrien och för Assad.

Naturligtvis har kurderna i Syrien rätt till precis samma rättigheter som alla andra folkgrupper i landet, men de kan inte räkna med större rättigheter än andra. Syrien är ett multietniskt och multikulturellt samhälle och för att upprätthålla ett enat Syrien krävs en delikat balans mellan folkgrupperna. Idag är det bara Bashar al-Assad-regeringen som kan garantera en sådan nationell försoning, inte minst för att det är denna regering som har vunnit det över åtta år långa kriget mot mer än 60 utländska stater och jihadister från hela världen.

Pål Steigan

källa: Steigan.no


1 kommentar:

  1. Meningen med turkiska offensiven var att rensa detta område från PKK/PYD/YPG och skapa en säkerhetszon. Men absoluta lösningen är att terrorgrupper rensas från hela Syrien och alla utländska makter USA i spetsen lämnar Syrien åt Syrierna och alla flyktingar kommer tillbaka till sina hem. Artikeln visar att turkiska armens offensive öppnade denna väg. Jag tror inte att Syriska armén attackerar turkiska armén. Jag tror snanrare att de samarbetar. En sak är klar_ Turkiet måste dra sig tillbaka när PKK/PYD/YPG krossas deffinitive och befolkningen återvänder sina hem i gränsområdena och Syrien tar kontrol över.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.