13 sep. 2019

CIA-agent i Kreml

För två år sedan försvann en tjänsteman ur president Putins administration, Oleg Smolenkov. Nu bor han sedan en tid i ett stort hus i Stafford i USA.
 
I amerikanska media framkommer att Smolenkov arbetade som CIA:s källa i Kreml men togs hem när han riskerade att bli avslöjad.

I USA-media påstås att Smolenkov bl.a. ska ha försett president Trump med uppgifter om hur Kreml "blandat sig i det amerikanska valet", en inblandning som ännu ingen lyckats bevisa har förekommit i sinnevärlden.

Det ryska utrikesministeriet anser att "spionskandalen" är riktad mot Donald Trump, "eftersom en valkampanj har påbörjats i USA".

En liknande uppfattning uttrycktes tidigare i federationsrådet där affären kallats ett "beställningsarbete" för att diskreditera den amerikanska ledaren.


Vad som inte sas var att affären också kan kasta en skugga över president Putin. Om en CIA-agent lyckats ta sig in i presidentadministrationen, om än på en låg nivå, är det komprometterande.

Oleg Smolenkov hade ställning som referent och verkligt statsråd av klass 3 (motsvarar generalmajor).
Via Interpol har Ryssland begärt information om Oleg Smolenkovs öde.

"En rysk medborgare försvann in på en utländsk stats territorium (Förenta staterna - Red.) Med hela sin familj. Ett straffrättsförfarande inleddes omedelbart i Ryssland", sade utrikesministeriets talesman Maria Zacharova till media nyligen.

Diplomaten klargjorde att Smolenkov försvann för två år sedan, och nu - när media kastar in nya data - är det viktigt att noggrant studera allt och kontrollera det igen.

red

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.