21 nov. 2019

Frankrikes befrielse 75 år

En scen från Oradour, en by som utplånades av tyskarna.
I somras hade det gått 75 år sedan de allierades soldater landsteg på Normandies stränder för att bryta ockupationen av Frankrike och besegra Nazityskland och ge Europas folk en efterlängtad fred.

Kaj Odelstål har skrivit en artikelserie om hur det gick till.
Läs Kaj Odelståls artiklar genom att följa länken: https://www.alba.nu/kategorier/teman/sommarlasning

Att tyska soldater begick övergrepp mot civila i Östeuropa är väl känt. De grymheter som soldaterna gjorde sig skyldiga till i Frankrike är mindre känt eller snarare bortglömt. I somras högtidlighölls 75-årsminnet över de offer som Nazitysklands soldater med ofattbar hänsynslöshet begick i byn Oradour-sur-Glane, nära Limoges, och på högplatån Vercors, några mil söder om Grenoble. Vilka orsaker låg bakom krigsbrotten? Denna artikelserie kommer att skildra de fruktansvärda övergreppen mot franska civila, men framför allt belysa krigsbrottens rättsliga efterspel. Straffades verkligen de skyldiga?

I Odelståls artikelserien förekommer också reflektioner över individens ansvar under krig. Andra frågeställningar: hur har det förflutna tolkats över tid? En viktig fundering är, hur dagens unga kommer att uppfatta händelser från Andra världskriget. Hur kommer det kollektiva minnet i framtiden att förhålla sig till det förgångna?

Läs Kaj Odelståls artiklar genom att följa länken: https://www.alba.nu/kategorier/teman/sommarlasning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.