15 okt. 2019

Svenska försvaret inblandat i vapenskandal

Den svenska försvarsmakten bekräftar att den har anlitat ett azerbajdzjanskt flygbolag för att flyga vapen till den svenska styrkan i Irak.

Poängen är att flygbolaget skaffat sig diplomatiskt godkännande i många länder så att lasten inte behöver tullas och inspekteras.

Samma bolag har bevisligen levererat vapen till terrorister, däribland IS.

Det är en av Arms Watchs grundare, den bulgariska journalisten Dilyana Gaytandzhieva som rullat upp den här affären efter att ha fått full dokumentation av en visselblåsare.

Azerbajdzjanska Silk Way Airlines har utfört minst 350 diplomatiska flygningar med vapenlast  till krigskonflikter över hela världen under de senaste tre åren.

De statliga flygplanen i Azerbajdzjan har fraktat  tiotals ton tunga vapen och ammunition till terrorister under skydd av diplomatiska flygningar.

De läckta filerna inkluderar korrespondens mellan det bulgariska utrikesministeriet och Azerbajdzjans ambassad i Bulgarien med bifogade dokument för vapenavtal och diplomatisk godkännande för leverans och mellanlandning  i Bulgarien och många andra europeiska länder, USA, Saudiarabien, UAE, Turkiet, för att nämna några.

Enligt dessa dokument erbjöd Silk Way Airlines diplomatiska flygningar till privata företag och vapentillverkare från USA, Balkan och Israel samt till militären i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och US Special Operations Command (USSOCOM) samt Tysklands och Danmarks styrkor i Afghanistan och Sveriges i Irak.

Diplomatiska flygningar är undantagna från kontroller, flygplatsavgidfter och skatter, vilket innebär att Silk Way-flygplan fritt transporterade hundratals ton vapen till olika platser runt om i världen . De gjorde tekniska landningar som varierade från några timmar till upp till en dag på mellanliggande platser utan några logiska skäl som att behöva tanka flygplanen.

Enligt International Air Transport Association (IATA) regler för farligt gods måste operatörer som transporterar farligt gods som är förbjudna för transport med flyg med civila flygplan ansöka om undantag för transport av farligt gods med flyg.

För att komma runt problemet ansökte Silk Way Airlines om diplomatiskt undantag genom lokala myndigheter.

Bland de viktigaste kunderna för tjänsten ”diplomatiska flygningar för vapen” som tillhandahålls av Silk Way Airlines finns amerikanska företag som levererar vapen till den amerikanska armén och US Special Operations Command. Det vanliga elementet i dessa fall är att de alla levererar icke-standardvapen; följaktligen används vapen inte av de amerikanska styrkorna. Minst en sådan last har gått till Incirlik i Turkiet och kan misstänkas ha gått vidare till terroristgrupper.

I december 2016 rapporterade Dilyana Gaytandzhieva om slaget vid Aleppo som korrespondent för bulgariska medier och fann då och filmade 9 underjordiska lager fulla av tunga vapen med Bulgarien som ursprungsland.

Förutom USA är Saudiarabien ett annat land som har köpt enorma mängder östeuropeiska vapen och exporterat dem på Silk Way Airlines diplomatiska flygningar.

Enligt Arms Watch har vapen fraktats till Kongo och pansargranater av modell SPG-9 och GP-25 hamnade hos Islamiska staten i Mosul i Irak.

En annan komprometterande detalj är att vitt fosfor, ett förbjudet vapen, fraktats till Kabul. Andra leveranser har gått till Israel och kort före en statskupp till Burkina Faso.

http://armswatch.com/350-diplomatic-flights-carry-weapons-for-terrorists/


17/10 kom svaret från försvarsmakten:

"Försvarsmakten har ramavtal (som anger ramar och villkor för upphandlingar på kommersiella grunder enligt Lagen om offentlig upphandling) med ett antal flygmäklare som i sin tur har underleverantörer/flygbolag.

En av dessa underleverantörer är Silk Way Airlines vilka har använts vid ett fåtal tillfällen.
Vid dessa flygningar har ”Cargo attendance”/svensk personal från Försvarsmakten medföljt på flygningarna.

Vänligen

Försvarsmakten
FÖRSVARSMAKTEN
Kommunikationsavdelningen
Lägescentralen
107 85 STOCKHOLM
E-post: info@mil.se
www.forsvarsmakten.se"

1 kommentar:

  1. Denna modiga journalist, Dilyana Gaytandzhieva, har även besökt serbiska granattillverkare. Dessa har "rena papper" såtillvida att den registrerade köparen är en part som lagligen kan inhandla vapen och ammunition, t.ex. Saudiarabien. Sedan slussas vapnen vidare till slagfälten i bl.a. Syrien där de omhändertas av "oppositionen" som åtnjutit bl.a. norskt bistånd överstigande 10 miljarder norska kronor. - Det blir många granater det - enligt Eva Thomassen som utrett det norska biståndet har Erna Solbergs regering noll koll på vart pengarna tar vägen förutom att de går till "oppositionen", dvs. de moderata halshuggarna.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.