19 sep. 2019

Inte skuggan av bevis mot Iran

Attacken på Aramcos anläggningar i Abqaiq i Saudiarabien 14 september används nu av krigshetsarna i USA och Mellanöstern för att om möjligt få igång ett krig mot Iran.

Men det finns inga bevis för att Iran skulle ha något med attacken att göra, framhåller Tehran Times.

Attacken genomfördes av tio obemannade farkoster - drönare - som riktade sig mot världens största oljeproduktionsanläggning i Abqaiq och kungarikets näst största oljefält i Khurais på lördagen.

Attacken, som slog ut omkring 6 procent av världens oljeförsörjning, har redan skakat marknaderna. Oljepriset steg som mest med 7:70 dollar, men har redan sjunkit tillbaka med ca 4 dollar (rbc.ru), eftersom marknaden uppfattat en tvekan från president Trump att gå i krig.

Jemens Houthi-styrkor har tagit ansvar för anfallet, som kom som den senaste i en serie övergrepp mot den saudiska ekonomiska infrastrukturen i år. Kom ihåg att Jemen är ett land som i fyra år utsatts för ett storskaligt förintelsekrig av det saudiska flygvapnet.

Men de västerländska regeringarna och de västliga mainstreammedierna verkar benägna att skylla på Iran. Det skulle till exempel kunna innebära att EU från att stå fast vid kärnteknikavtalet med Iran - mot USA:s protester - åter skulle närma sig USA i synen på Iran.

Den jemenitiska rörelsen har medgett att ha lanserat liknande drönare och raketattacker mot Riyadh och dess allierade, av vilka några har riktat oljepumpstationer.

Redan i fjol, när Houtirebellerna attackerade Abu Dhabis flygplats gick Förenade arabemiraten ut med uppgifter om att attackerna måste komma från Iran, vilket fördes vidare av västmedia utan granskning.

Att Houti-rebellerna lade ut en video som dokumenterade attacken brydde sig västmedia inte om.

Lögnerna mot Iran har därefter mångfaldigats när  jemenitiska attacker mot saudiska anläggningar blev mer frekventa och dödliga.

FN:s utredare har rapporterat att vissa Houthi-drönare troligen kommer att ha en räckvidd på upp till 150 mil. Avståndet till Abqaiq-anläggningen är cirka 80 mil och den har redan tidigare angripits av  Houthierna.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo använder sig av en sorts omvänd bevisföring mot Iran. Eftersom det enligt honom inte finns några bevis för att attacken kom från Jemen måste världen måste slå sig ihop för att se till att "Iran hålls ansvarigt för sin aggression".  Långtifrån alla västledare har accepterat den "bevisföringen".

"Detta är en så ansvarslös förenkling och det är så vi kommer in i dumma krig," tweetade den demokratiska senatorn Chris Murphy.

Tehran Times 17/9


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.