20 sep. 2019

Sveket mot Julian Assange

Den psykologiska tortyren av Julian Assange är oförminskad, säger journalisten John Pilger.

Det var i maj som
Nils Melzer, FN:s särskilda föredragande för tortyr, efter att ha besökt fängelset slog fast att "Julian Assange uppvisar alla symtom som är förknippade med långvarig exponering för psykologisk tortyr och bör inte utlämnas till USA".


"Hans hälsa är inte bra. Han har gått ner cirka 15 kilo i vikt - fem sedan jag senast såg honom. Och han är i ensamcell 22 timmar om dygnet på fängelsets sjukavdelning”, berättar Assanges pappa som också har träffat Julian i fängelset.


Brittiska Medialens granskar medias svek mot Assange.


Stockholmssyndromet – Julian Assange och oliktänkandets gränser

Ingenting hände den 2 september i centrala London. Roger Waters, medgrundare av Pink Floyd, inledde inte en protest utanför inrikesdepartementet. Han sjöng inte och han spelade inte Floyd-klassikern 'Wish You Were Here', inte heller sa han:

"Julian Assange, vi är med dig. Släpp Julian Assange!”'

Den kände journalisten och filmskaparen John Pilger sa inte:

"Den brittiska regeringens beteende gentemot Julian Assange är en skam – ett yttersta hån mot själva begreppet mänskliga rättigheter.”

"Det är ingen överdrift att säga att förföljelsen av Julian Assange är det sätt diktaturerna behandlar en politisk fånge."

Inget av detta hände för någon större brittisk eller amerikansk tidning, de nämnde överhuvud taget inte dessa händelser. Läsarna av Prensa Latina i Havanna, var lyckligare med två artiklar före och efter evenemanget, samma gäller läsarna av Asian News International i New Delhi. Täckning tillhandahölls också av Irlands Irish Examiner (upplaga 25 419) i Cork, som publicerade en nyhetsartikel från den brittiska nyhetsbyrån Press Association, en nyhet som också var tillgänglig för de otaliga andra medier som alla valde att ignorera den.

Fyra månader efter att han släpades iväg från den ecuadorianska ambassaden är Assange fortfarande inlåst i ensamcell 21 timmar om dygnet eller mer. Han förnekas fortfarande de grundläggande verktygen för att kunna förbereda sitt försvar inför kravet på utlämning till USA där han hotas av fängelse och tortyr. Han får inte ringa sina amerikanska advokater, får ingen tillgång till viktiga dokument eller ens till en dator. Han är begränsad till en enda cell i sjukhusavdelningen, där han hålls isolerad från andra människor. Pilger kommenterade vid protesten:

"Det finns en enda anledning till detta. Julian och WikiLeaks har utfört en historisk samhällstjänst genom att ge miljoner människor fakta om varför och hur deras regeringar lurar dem, hemligt och ofta olagligt: varför de invaderar länder, varför de spionerar på oss.”

"Julian utsätts för specialbehandling av en enda anledning: han är en sanningssägare. Hans fall är avsett att skicka en varning till varje journalist och varje förläggare, en typ av varning som inte har någon plats i en demokrati.”'

På Sydneys brottmålsadvokaters webbplats diskuterade journalisten Paul Gregoire Assanges försämrade hälsa med Julians far, John Shipton, som sa:

"Hans hälsa är inte bra. Han har gått ner cirka 15 kilo i vikt - fem sedan jag senast såg honom. Och han är i ensamcell 22 timmar om dygnet på fängelsets sjukavdelning.”

Gregoire svarade:

"Som ni just har förklarat hålls Julian under ganska extrema förhållanden. Han är isolerad från andra fångar. Och dessutom är hans besök begränsade liksom hans kommunikationer med sina juridiska ombud. Ändå hålls han kvar bara för att ha brutit mot borgen, ett ganska obetydligt brott”

"Ja, väldigt obetydligt."

"Hur motiverar de brittiska myndigheterna de begränsningar Julian pålagts i fängelset trots att han är fängslad för bara ett sådant mindre brott?"

"Jag vet inte om de egentligen tycker de behöver motivera sitt beslut. Besluten är godtyckliga.”

"Så de ger alltså ingen som helst förklaring till hans behandling."

”Nej.”

Det verkar ytterligt extremt, som på medeltiden, att någon som bara brutit mot borgen utsätts för en såpass brutal behandling, utan nästan den minsta lilla protest från "mainstreams" politiker eller media. Detta är naturligtvis bara en av anledningar till att FNs särskilda rapportör för tortyr, Nils Melzer, skrev en artikel med titeln ”Tortyren av Julian Assange avslöjad” ("Demasking the Torture of Julian Assange").

Melzer kommenterade:
"Det som ser ut bara som smutskastning i den offentliga debatten förvandlas snabbt till mobbning när det används mot försvarslösa och blir till ren förföljelse när staten är inblandad. Lägg så bara till målmedvetenhet och allvarligt lidande, så talar vi om fullfjädrad psykologisk tortyr.”

Den undersökande journalisten Peter Oborne utmanade modigt den konventionella visdomen om Assange tidigare denna månad med artikeln "Han är en hjälte, inte en skurk" i The British Journalism Review. Oborne beskrev hur Mail on Sunday i juli på sin förstasida slog upp avslöjandet av innehållet i läckta diplomatiska telegram - '”DipTels” - som skickats till London av den brittiska ambassadören i USA. Dokumenten beskrev president Trumps administration som "oduglig" och Trump själv som "unikt dysfunktionell".

"Ett fullständigt helvete bröt ut. May-regeringen drog igång en officiell läckageundersökning.”

Metropolitan Police inledde en brottsutredning. Underrättelsetjänsterna mobiliserades.

”Biträdande poliskommissionären, Neil Basu, varnade pressen för att offentliggöra några ytterligare handlingar, eftersom det skulle kunna ´utgöra ett brott´”. Mail on Sunday brydde sig inte. Tidningen publicerade ytterligare läckor och andra tidningar kom till stöd. Det gjorde också politiker. Torys ledarkandidater Boris Johnson och Jeremy Hunt tillhörde dem som kritiserade Basus kommentarer.

"Hunt, som då var utrikesminister, sa: Jag försvarar till det yttersta pressens rätt att publicera dessa läckor om de får dem och bedömer att de är i allmänhetens intresse ... "

"Samtidigt fortsatte alltså mästerläckaren Julian Assange att hållas inburad i Belmarsh-fängelset, där han avtjänar 50 veckor för att ha smitit från borgen…

Förvisso är Assange en kontroversiell figur. Många som träffat honom tycker han är svår. Men själv undrar jag vad som egentligen skiljer hans påstådda brott av publicera läckt amerikansk diplomatpost från Mail on Sundays brott att publicera läckta dokument från brittiska utrikesministeriet.

“Varför behandlas Assange av det flesta brittiska media som en paria? Och Mail on Sunday som en hjältemodig försvarare av tryckfriheten? För när det kommer till kritan har ju Julian Assange tagit fram mer viktig information än alla oss andra tillsammans”.


medialens.org 17 September 2019

http://fib.se/foreningen/stod-solidaritetsarbetet-for-julian-assange-och-yttrandefriheten/

2 kommentarer:

  1. DETTA ÄR EN SKAM FÖR HELA MÄNSKLIGHETEN, SHAME ON YOU GREAT BRITAIN AND SHAME ON USA AND EUROPEAN UNION. IT IS BIG SCANDAL.

    SvaraRadera
  2. Bra översättning. Pilgers tal var jättebra.

    Slutsatsen är att västs klandervärda fascistiska diktatur, ledd av den fascistiska USA-regimen, åtlydd av svenskt rätts- och media-system, likt strykrädda hundar, under olika fulmedialt framhållna marionetter, medvetet och utstuderat har ärekränkt och torterat, samt fortsätter att tortera, en grävande journalist, samt INTE försöker ersätta den MYCKET extrema ärekränkning som de har utsatt Assange för, fastän han faktiskt inte har dömts för någonting alls, utom helt nyligen borgensbrott, ett brott begånget av mycket god anledning för vilken politisk flykting som helst.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.