11 okt. 2023

Ligger Iran bakom Hamas attacker?


I västmedia drivs nu på olika sätt tesen att Iran "ligger bakom" Hamas attacker eller åtminstone "samordnar" sin politik med Hamas.

Detta förnekas med eftertryck från Iran. Igår framträdde Ayatollah Seyed Ali Khamenei, ledaren för den islamiska revolutionen, inför en grupp höga militärer och han underströk att lördagens attack gjordes av palestinierna.
Ayatollah Khamenei  deltog i den gemensamma examensceremonin för kadetter som studerar vid Irans militärakademier. Där sa han bland annat, enligt Tehran Times referat:

- Anhängarna till den [israeliska] regimen har under två eller tre dagar upprepat att det är Iran som ligger bakom detta drag; De har fel.

- Självklart försvarar vi Palestina, vi försvarar kampen, vi kysser pannan på modiga palestinska ungdomar. Vi är stolta över dem; men de som säger att "palestiniernas arbete är ett verk av  icke-palestinier" känner inte den palestinska nationen, de underskattar den.

- Orsaken till denna destruktiva storm var den ständiga brutaliteten och grymheten hos den falska usurpatorregimen mot den palestinska nationen. Denna regim kan inte dölja sitt monstruösa och listiga ansikte i attacken mot Gaza och massakern på Gazas befolkning genom att ljuga eller genom att spela offret.

- Från de militära och underrättelsemässiga aspekterna är detta [Israels] nederlag irreparabelt. Det är en förödande jordbävning. Det är osannolikt att regimen kommer att kunna använda västs hjälp för att reparera de djupa konsekvenser som denna incident har lämnat på dess styrande strukturer.

Khamenei sade vidare att dödandet av palestinska män, kvinnor, barn och äldre, skändande av al-Aqsa-moskén, misshandel av troende och angrepp från beväpnade bosättare på det palestinska folket är några av de grymheterna som begåtts av den sionistiska regimen.

- Hade den nitiska palestinska nationen, med sin tusenåriga historia, något annat val än att skapa en "storm"? frågade han retoriskt.

Varningar om kärnvapenattack
I USA vädrar i synnerhet republikanerna sina krigiska känslor mot Iran och kräver att president Biden "gör något".

Men trots specifika varningar om ett potentiellt krig med Iran och de senaste hoten om en kärnvapenattack mot Teheran av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, anser iranska utrikespolitiska experter och tidigare diplomater att en militär konfrontation mellan Mellanösterns ärkefiender är osannolik, skriver New Arab.

Yadollah Karimipour, en iransk utrikespolitisk expert, tror att ett sådant krig omedelbart skulle sätta hela regionen i brand. Han betonar att även Nato, som har fullt upp att göra i Ukraina, är emot en attack på Iran. "NATO:s strategi är att begränsa Israels krig geografiskt och tillåta dem att släppa lös maximalt våld mot Gaza", skrev Karimipour.

Samtidigt hävdade Nosratollah Tajik, Irans tidigare ambassadör i Jordanien, att Israel inte kommer att öppna en ny front i detta krig förrän en lösning har hittats för frigivningen av över 150 soldater och civila som tagits som gisslan under Hamas-attacken.

Tajik förklarade: "För närvarande har Israel inte övertaget mot Hamas, och jag tror att de kommer att prioritera gisslansituationen. Detta är avgörande för Israel eftersom det påverkar deras nationella enhet och uppmuntrar judiska folket att stanna kvar på de ockuperade områdena."

En annan anledning till att avskräcka Israel från att attackera Iran, som analytiker noterat, är Israels begränsade strategiska djup jämfört med Irans enorma geografiska territorium.

Mashallah Shamsolvaezin, en pro-reformistisk analytiker, lyfte fram denna faktor och gjorde en jämförelse mellan befolkningen i de två länderna.

Shamsolvaezin sa i en intervju med den farsiupplagan av Euro News, "Jag skulle bli förvånad om Israel attackerade ett land som är 100 gånger större i territorium och har en befolkning på 85 miljoner."

"Efter det långa kriget mellan Iran och Irak, som Saddam Hussein hade hoppats vinna på en vecka men var insnärjd i åtta år, tror jag att inget land vågar gå in i ett totalt krig med Iran under de kommande tvåhundra åren år", avslutade han.

Å andra sidan har Israel redan tidigare attackerat Iran militärt med flyg- och drönarattacker och en lång rad terroristdåd, mord och IT-attacker, varför Iran inte kan ta lätt på Israels militära hotelser. . Redan samarbetet med Hezbollah i Libanon provocerade Israel till 200 bombningar mot påstådda iranska objekt inne i Libanon och Syrien 2017-2018.

Att Iran skulle ha deltagit i planeringen av Hamas attacker, som bl.a. påstås i Wall Street Journal, framstår därför som osannolikt.

Tehran Times, New Arab 11/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.