24 okt. 2023

Socialdemokraterna i EU utesluter Fico

Den slovakiske socialdemokratiske ledaren Robert Fico gick fram i det senaste valet och tros komma att bilda en regering.

Han vill fortsätta stödja Ukraina, men vill inte längre leverera vapen. SPD, det tyska socialdemokratiska partiet, anser hans uttalanden skandalösa.

Ficos parti, SMER, har uteslutits ur den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet.

Den socialdemokratiska partifamiljen har de facto kastat ut sina slovakiska medlemmar. Medlemskapet avbröts, främst på grund av Ukraina-politiken.

Detta framgår av ett pressmeddelande.

"Socialisternas och demokraternas grupp i Europaparlamentet (S&D-gruppen) välkomnar och stöder dagens enhälliga beslut av ledningen för Europeiska socialistpartiet (PES) att avbryta medlemskapet för de slovakiska SMER- och HLAS-partierna".

Det regeringsavtal som förhandlats fram av den blivande premiärministern Fico strider mot "progressiva värderingar och principer". Uteslutningen motiveras av de två partiernas Ukraina-politik, men även av uttalanden om migration och HBTQ+.

SPD:s toppkandidat till EU-valet, Katarina Barley, har uttalat sig för en tuff kurs.

Nu ska de tre slovakiska parlamentsledamöterna uteslutas ur den socialdemokratiska parlamentsgruppen. Med intern partidemokrati och pluralism verkar det lite si och så hos EU-kamraterna ...

De uteslutna ledamöterna är Monika Benova, Robert Hajsel och Katharina Roth Nevedalova. De kom in i EU-parlamentet på Ficos slovakiska socialdemokratiska partis, SMER, lista.

Genom att utesluta Fico-supportrarna har Europas socialdemokrater gjort självmål. De blir allt svagare, tappar inflytande över Ficos regering – och nu kommer också konkurrens från Sahra Wagenknecht. 

Socialdemokraterna i EU-parlamentets S&D-grupp har velat vara politiskt korrekta och inte ge sina motståndare någon angreppspunkt. Men de facto-uteslutningen av SMER-kamraterna från gruppen i parlamentet visar sig vara en flopp.

Gruppen är nu tre riksdagsledamöter mindre och har därför blivit svagare, och det strax innan valkampanjen till Europaparlamentet. Dessutom kom beslutet för tidigt: SMER har inte ens tagit över den slovakiska regeringen än.

Enligt analytikern Milan Nič från Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik har kamraterna genom uteslutningen gett upp varje möjlighet att påverka Fico och hans nya regering 

Nu kommer också – sannolikt – konkurrens från Sahra Wagenknecht. Hennes parti tänker delta i valet till Europaparlamentet och börja fiska i just de vatten som socialdemokraterna just har lämnat.

lostineurope


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.