14 nov. 2023

Kandiderar Putin igen?


Ska Vladimir Putin kandidera igen, i nästa års presidentval som ska hållas i mars? Han har ännu inte meddelat sitt beslut, men om han kandiderar blir han vald.

Varför? Aleksej Levinsson på Levada Tsentr har reflekterat över den saken.
På Levada Tsentr, som officiellt stämplats som "utländsk agent" eftersom institutet mottar stöd från väst, påminner man om att Putin har ett bergfast folkligt stöd på 70 procent och mer.

I slutet av 2007, när Vladimir Putin avslutade sin andra presidentperiod (ingen visste att han hade minst tre till framför sig), valde tidskriften Time honom till årets person.

"En intensiv och grubblande KGB-agent, en stålsatt och beslutsam man", skrev Time, "... han är inte en demokrat på något sätt som väst skulle definiera det. Han är inte ett mönster av yttrandefrihet. Han står framför allt för stabilitet.”

I en parafrasering av Benjamin Franklin, noterade Time: "stabilitet före frihet, stabilitet före val, stabilitet i ett land som knappt har sett det på hundra år."

Time kallade Ryssland "en oumbärlig aktör i vad som än händer i Mellanöstern" - en observation som ingen ledande västpolitiker vill minnas idag.” Putin fick också beröm för att  "sätta tillbaka sitt land på kartan".

Det finns många opinionsundersökningar som visar att majoriteten av den vuxna befolkningen i Ryssland stöder honom som president, medan nästan 70 procent vill att han förblir president.

Resultaten av dessa undersökningar har ifrågasatts, men Aleksej Levinsson har  35 års erfarenhet av att genomföra sådana undersökningar, som använder en allmänt accepterad metodik utvecklad främst av Gallup. 

Framgångarna förknippade med Putins gestalt beror 1) på hans personliga egenskaper, 2) på de ryska eliternas natur (de som förde honom till makten och de som han omgett sig med) och 3) det ryska samhällets nuvarande tillstånd. 

Putin har förvisso en närmare koppling till sina medborgare än någon av landets postsovjetiska, sovjetiska och kanske till och med försovjetiska härskare. Men Levinsson varnar för att överdriva argumentet. Putins olika PR-jippon ger föga utdelning i statistiken.

En viktigare roll för Putins popularitet är hans ansträngningar för att återställa landets stormaktsstatus. Putin visar att internationella relationer är strukturerade på samma sätt som "på gatan", dvs. de svaga får stryk.

Samtidigt som 60-65 procent av befolkningen regelmässigt uttalar stöd för Putin, finns det 10-15 som ogillar honom. En del gör det för att de är kritiska till hans politik ur liberala och demokratiska perspektiv. Andra är anhängare av oppositionspartierna KPRF och LDPR som dock nästan alltid röstar med det styrande partiet Enat Ryssland i duman.

60-65 procent är alltså kroniskt lojala och 10-15 procent kroniskt illojala.

Därmed återstår 20-30 procent. 

Vid tre tillfällen - 2008 i samband med 5-dagarskriget i Georgien,  2014 med Krims återförening med Ryssland och 2022 med den "särskilda militära operationen" i Ukraina - har de vacklande 20-30 procenten till största delen slutit upp bakom presidenten. Framför allt män, invånare i storstäder., anhängare av KPRF och LDPR är överrepresenterade i denna rörliga grupp.

Observera att för dessa människor är Rysslands motstånd mot väst, NATO och USA särskilt viktigt.

Vid sidan av det noterade höga stödet för den ryska arméns agerande i Ukraina, säger minst 50 procent av ryssarna att de skulle föredra att Ryssland går vidare till fredsförhandlingar.

I slutet av oktober 2023 sa 70 procent av befolkningen att om president Putin beslutade sig för att avsluta konflikten med Ukraina samma vecka, skulle de stödja detta beslut. 

levada.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.