28 okt. 2023

Världen kräver eldupphör

En överväldigande majoritet stödde resolutionen. EU:s medlemmar  lade ner sina röster med några viktiga undantag (Frankrike, Belgien, Irland röstade för; Österrike, Ungern, Kroatien, Tjeckien mot).

FN:s generalförsamling stödde på fredagen en resolution från 22 arabstater som kräver en omedelbar vapenvila mellan Israel och den palestinska radikala gruppen Hamas.

Dokumentet stöddes av 120 länder. 14 stater var emot, 45 avstod från att rösta.

Samtidigt avvisade FN:s generalförsamling den ändring som Kanada föreslagit och som fördömer Hamas terrorattacker mot Israel. Förenta staterna stödde också detta ändringsförslag.

Texten till resolutionen, som framlades av Jordanien på arabstaternas vägnar, kräver "en omedelbar, varaktig och hållbar humanitär vapenvila som leder till att fientligheterna upphör", såväl som ett "omedelbart tillhandahållande av fullständigt, varaktigt, säkert och obehindrat humanitär tillträde för FN:s Mellanösternbyrå för att hjälpa palestinska flyktingar." Dessutom uppmanar dokumentet till skapandet av humanitära korridorer för att underlätta tillhandahållandet av humanitärt bistånd till Gaza, och för att säkerställa obehindrad tillgång till enklaven av viktiga tjänster och varor, inklusive vatten, mat, medicin, bränsle och elektricitet.

Dessutom anger resolutionen att parterna i konflikten måste "omedelbart och fullt ut uppfylla sina skyldigheter i enlighet med internationell rätt." Dokumentet innehåller också en bestämmelse om "omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla civila som olagligt hålls fångna."

Resolutionen föreskriver också att "alla försök att tvångsförflytta den palestinska civilbefolkningen" utesluts och kräver att Israels order om att flytta civila från norra delen av Gazaremsan till söder ska upphävas.

Dessutom betonar dokumentet behovet av att iaktta återhållsamhet för att förhindra ytterligare destabilisering i Mellanöstern.

Dagen innan vädjade Palestinas permanenta representant i FN, Riyad Mansour, vid en extra session i FN:s generalförsamling, till länder att rösta för dokumentet.

"Jag vädjar till er alla att rösta för att stoppa dödandet. Rösta för att säkerställa att humanitärt bistånd når dem som är beroende av det för att överleva. Rösta för att stoppa detta galenskap", sade han.

Israels ständiga representant i FN, Gilad Erdan, sade å sin sida att dokumentet inte nämner Hamas attack mot Israel den 7 oktober och offren för denna attack.

"Resolutionens författare säger att de är syftar till att uppnå fred. (...) Samtidigt nämns inte ens de korrupta mördarna som startade detta krig i resolutionen", sa Erdan.

Tidigare i oktober röstade FN:s säkerhetsråd om tre versioner av resolutioner om situationen i Mellanöstern: en brasiliansk-rysk, en ryska och en amerikanska. Ingen av dem godkändes.

Den 7 oktober attackerade Gaza-baserade Hamas södra Israel. Israels försvarsstyrkor svarade med att inleda en operation mot Hamas.

Källa: Interfax

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.