28 nov. 2023

Hur länge håller USA sin hand över Kiev?

Iranska Shahed-drönare, som numera tillverkas på licens i Ryssland.

I veckoslutet skickade Ryssland in 75 drönare över Kiev. 71 av dessa sköts ned, hävdar DN:s Annalena Laurén. "På morgonen visade det sig att nästan ingenting hade fallit ned i Kiev".

Hon menar att USA:s Patriot-missiler effektivt håller en sköld över Kiev. Emellertid...

Houtirebellerna i Jemen har redan visat att det går att kringgå Patriot med drönare. Om Ukraina använder israeliska Skyceptor-missiler i sina Patriot-system ökar chansen att kunna skjuta ner drönare. Men kan Israel leverera idag?

Vad Laurén inte tar upp är att skillnaden i kostnad är enorm. Om Ryssland skickade in 75 drönare och dessa utlöste var sin Patriotmissil, så var det en kostnad på 32 miljarder SEK! På ett veckoslut.

En enda Patriotmissil kostar 43 miljoner kronor. Därför röstade KD och Liberalerna emot köpen av Patriot till Sverige.

Hur länge till är västvärlden beredd att finansiera ett sådant försvar av Kiev?

Man behöver inte vara expert för att inse att om ryssarna skickar in våg efter våg av billiga drönare kommer vid en given punkt allt fler att nå sina mål.

Laurén är en propagandist. Därför nämner hon inte att en flygplansfabrik i Kiev träffades av de ryska drönarna.

En flygplansfabrik i Kiev, nära Zjuljanyj-flygplatsen, där drönare tillverkas för Ukrainas väpnade styrkor, träffades 24 november av en rysk missilattack, rapporterar Nikolajevs underjordiska samordnare Sergej Lebedev för RIA Novosti, som lagt ut videofilmer av explosionerna. (ria-novosti 27/11)

Genom att inte nämna vilka mål som faktiskt träffas kan Laurén bevara läsarna i den falska tron att Ryssland urskillningslöst bombar civila mål.

Ovan sagda är inget försvar av krig. Det är argument för att parterna snarast måste sätta sig vid förhandlingsbordet. "Små politiker" som Jacqueline Kennedy kallade dem (tänk Biden, Boris Johnson) ska inte ännu en gång få förhindra fredssamtal. 

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.