17 dec. 2020

Sputnik V + AstraZeneca = sant


På presidentens årliga presskonferens  slog Vladimir Putin an en optimistisk ton.  Ryssland har lyckats med mycket, trots pandemin och den västliga sanktionspolitiken.

I sin vanliga stil sprutade Putin fakta och siffror, utan att ens behöva konsultera ett manuskript. De svåra frågorna klarade han med kyligt intellekt.

Mer än 70 miljoner människor på planeten har enligt WHO redan drabbats av coronaviruset, konstaterade Putin. Det har naturligtvis satt sina spår i form av karantäner, produktionsfall och sjunkande inkomster.

"Men samtidigt vill jag uppmärksamma vår nedgång i BNP - 3,6 procent, för tillfället - är mindre än i nästan alla ledande länder i Europa, Europeiska unionen och mindre än i USA. I vissa EU-länder har BNP sjunkit med mer än  9 procent (så i Storbritannien, tror jag)."

Glädjande nog rapporterar rysk industri nu en viss tillväxt, med 1,1 procent från november i fjol. Låt oss hoppas att denna trend kommer att fortsätta, sa Putin.

Jordbruksproduktionen ligger för närvarande på plus 1,8. Det klan bli en ökning med  2 procent för helåret.

"Vår banksektor är i ett mycket tillfredsställande skick, bankernas vinster uppskattas i år till cirka 1 300 miljarder rubel (148 miljarder SEK)."

"Reallönerna hoppas jag kommer att växa med cirka 1,5 procent till slutet av året, medan de reala disponibla inkomsterna väntas minska."

"Vi hade en arbetslöshet i början av året på 4,7 procent och nu har den som ni vet stigit till 6,3 procent." 

Statsskulden på 70 miljarder dollar har sjunkit med 10 miljarder under året. Landets guld- och valutareserver har vuxit från 554,4 miljarder dollar till 587,7 miljarder dollar under året. Detsamma gäller för den nationella välfärdsfonden som ökat från  7,7 biljoner rubel till nästan 13,5 biljoner nu. En betydande tillväxt.

Presidenten underströk att redan 70 procent av den ryska budgeten är oberoende av intäkterna från kolväten.

Putin underströk naturligtvis också värdet av att 75-årsdagen av segern i andra världskriget kunnat firas trots alla svårigheter. Firas värdigt med Segerparaden på Röda torget, som allmänheten kunde följa i media på distans.

Till de stora framgångarna 2020 räknade Putin naturligtvis också att ryska experter lyckats ta fram ett fungerande vaccin och att Ryssland  är i världstoppen beträffande testning.

"Det brittisk-svenska företaget AstraZeneca är redo att arbeta med oss och undertecknar nu de relevanta avtalen", kunde Putin avslöja. "Jag är säker på att resultatet kommer att bli mycket bra inte bara för våra medborgare, utan för hela världen."

På en fråga om Putin befarar utländsk inblandning i nästa års parlamentsval svarade han att det är något som kan förväntas, men att det kan motverkas effektivt om "våra medborgare kommer att förstå att: a) detta är inblandning; b) att vi måste konfrontera detta; c) att detta är oacceptabelt och att vi måste bestämma vårt eget öde."

"Samtidigt är vi naturligtvis öppna för samarbete med våra partner och vi är öppna för internationella observatörer", underströk han.

"Förmodligen finns det inte sådan öppenhet någonstans i världen. I mer än ett dussin amerikanska delstater förbjuder lagen utländska observatörer."

På en fråga om fattigdomen som vuxit under pandemin påminde Putin om att andelen fattiga år 2000 var 29 procent av befolkningen. "År 2017 nådde vi cirka 12,3 procent och nu har den siffran stigit till 13,5 procent. Det är mycket, det handlar om 20 miljoner människor", konstaterade han.

Det finns en plan att fram till 2024 nedbringa fattigdomen till 6,5 procent och därefter gå vidare. "Det är är ett ambitiöst mål, men realistiskt."

För ett mer fullständigt referat se Ryska posten. Den kommer med 47 nummer per år och kostar 250 kr. Beställ en gratis provmånad redan nu på ryskanyheter@gmail.com.

1 kommentar:

  1. Efter att en BBC-journalist demonstrerat sedvanlig tölpaktighet en halvtimma innan, avslutades tillställningen med att en isländsk journalist berömde Putin för hans generositet att ställa sig till förfogande på ett sätt som ingen annan kan matcha. Om journalisten och Dimitri Peskov hade avtalat sinsemellan om denna positiva slutknorr kan man undra, Putin själv var åtminstone angenämnt överraskad.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.