9 okt. 2020

Navalnyj arbetar för kallt krig

Valerij Gergiev dirigerade en konsert i Palmyra, Syrien, när platsen just befriats från IS.
Nu angriper Navalnyj Gergijev för "lojalitet mot Putin".

I en intervju med Springer-tidningen Bild anklagar Aleksej Navalnyj den tyske f d förbundskanslern Gerhard Schröder för att vara "en springpojke för Putin".


Navalnyj vill att EU:s sanktioner även ska rikta sig mot västerländska "profitörer på Putins regim".

Som en reinkarnation av framlidne USA-senatorn Joseph McCarthy kräver han att Rysslands mästerdirigent Valerij Gergijev ska ta avstånd från Putin.

Navalnyjs frispråkiga intervju blixtbelyser den rättsliga situationen.

I öst kan USA och EU handplocka vilka föremål för sanktioner som helst. Men här i väst, där den s k rättsstaten och "rule of law" gäller, är det knappast möjligt att utan laga dom utsätta någon för diskriminerande åtgärder.

Gerhard Schröder har efter sin avgång 2005 på olika sätt engagerat sig i tysk-ryskt ekonomiskt samarbete. I den egenskapen har han varit drivande i Nord Stream 2-projektet och sitter med i Rosnefts styrelse.

I en podcast den 30 september sa Schröder:

"Naturligtvis är jag också orolig för en attack med gift", men tillade:

"Vad som händer nu är egentligen spekulation,er eftersom det inte finns några underbyggda fakta, åtminstone angående vem som är ansvarig för denna attack mot Navalnyj. "

Eftersom USA vill avbryta Nord Stream 2 uttrycker Navalnyjs angrepp på honom specifikt amerikanska intressen. 

Navalnyj kritiserade också Valerij Gergijev, den ryska chefsdirigenten vid Münchenfilharmonin, och sade att han nu måste "välja mellan lojalitet mot Putin eller att stanna kvar i EU", men att han inte kunde ha båda.

Sådana försök att stämpla Gergijev som "Putinman" har hittills fallit på hälleberget i den tyska musikvärlden. Gergijevs sommarkonserter i Schönbrunn, Wien, har vunnit en mångmiljonpublik, som nu har anledning att fråga sig vem Navalnyj är som inte kan skilja på en musikvärld som förenar och ett smutsigt geopolitiskt spel för att vidga klyftorna. 

Man kan notera att liberalt sinnade ryssar, som TV-personligheten Vladimir Pozner, nu ställer sig skeptisk till Navalnyj. "Man ska inte överskatta det intresse som kommer att möta honom vid hemkomsten", sa Pozner nyligen.

Det västsponsrade opinionsföretaget Levada-Tsentr menade att 6 procent av ryssarna var beredda att rösta på Navalnyj 2012. När fler fått veta vad han stod för, sjönk siffran till 1 procent 2017, varpå Levada-Tsentr upphörde att mäta intresset för Navalnyj.

https://www.bild.de/politik/international/bild-international/poisoned-russian-opposition-leader-navalny-demands-sanctions-against-putins-clos-73294278.bild.htmlInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.