15 dec. 2020

Vem tjänar på dimman i Navalnyjfallet?

Vad Bellingcat kallar för "ett förgiftningskit". I själva verket en "kriminalistisk" verktygslåda från Sovjettiden. Mest fototillbehör.

"Bellingcat" kallar sig ett utskott på västerländska underrättelsetjänster som de senaste åren uteslutande samlat propagandamaterial som ska visa
Putins giftmord, mord på civila (MH-17), rysk militärs giftoperationer i Syrien osv.

Nu har "ringande katten" släppt en ny rapport tillsammans med russofobiska megafonen CNN. Det påstås att FSB, den ryska säkerhetstjänsten, har förföljt bloggaren Aleksej Navalnyj i fyra år och troligen flera gånger försökte förgifta Navalnyj och hans hustru.Detta är ingen roman av någon spionthrillerförfattare. Det här är saker som världens största mediekoncerner går ut med som etablerade fakta.

Åtta medarbetare i FSB pekas ut och några av dem påstås knutna till framställning av olika gifter.

Detta enda som framstår som sannolikt i Bellingcats rapport är att FSB periodvis varit honom i hälarna.
Det ter sig som ett rätt rimligt påstående och det är relativt lätt att se varför FSB har velat hålla Navalnyj under uppsyn.

Han har en villkorlig dom för storskalig förskingring från staten och kan om han begår nya brott åka i fängelse.

Västerländska politiker har lyft upp Aleksej Navalnyj till rangen av huvudopponent till Putin, en roll som han knappast har, om man får tro opinionsmätningarna. Vore det presidentval idag skulle - enligt västfinansierade Levada - mindre än två procent rösta på honom. Inom felmarginalen.

Och i parlamentsvalet 2021 deltar inte Navlnyjs parti, "Framtidens Ryssland". Han är en Guaido-figur och det är klart att han retar många. Säkert finns det många överspända "patrioter" som skulle vilja skada honom. Och som därmed skulle kunna orsaka Putin och det styrande "Enat Ryssland" stor skada (vilket delvis redan skett). Även det ett starkt skäl för att hålla paret Navalnyj under noggrann uppsikt.

Tidigare propagandapåhitt från Navalnyjs krets som "förgiftningen" av journalisten Vladimir Kara-Murza kan vara ett skäl till att även ha medicinskt kunnig personal på plats.

Kara-Murza vittnade sedan inför USA:s kongress om hur Putin personligen  försökt mörda honom, trots att FBI, som undersökte journalisten, inte fann några spår av förgiftning.

Emellertid finns det en punkt i Bellingcat-rapporten som jag verkligen vill instämma i. Författarna konstaterar upprört att inget lands myndigheter för närvarande undersöker påståendena om mordförsök på Aleksej Navalnyj.

Väst kräver att Ryssland ska inleda en utredning, men där svarar man att eftersom läkarna i Tomsk inte funnit belägg för förgiftning, krävs det att de statliga laboratorier i Tyskland, Frankrike och Sverige, som påstår sig ha funnit sådana belägg, delar med sig av bevisen, om sådana finns.

Det har dessa länder hittills vägrat. Det kan inte tolkas som annat än att man innerst inne inte vill ha någon rättslig undersökning, att man fördrar att västliga psyops (psykologiska operationer) ska kunna bedrivas i dimma.

Västmedia har tekniken att i efterhand lägga på all den "klarhet" som saknas för att budskapet ska kunna hamras in i allmänheten.

Slutligen kan man inte undgå att göra reflektionen att Ryssland blivit ett rätt öppet samhälle. De efterforskningar som Bellingcat gjort i Ryssland skulle varit utsiktslösa i Sverige. Register på telefoninnehav, trafikdata eller fotografier på undersökta personer vore sannolikt inte så lätt att få ut som det varit i Ryssland.

Stefan Lindgren1 kommentar:

  1. Katten med bjällran förenar amatörmässighet och professionell styrning. Ett brittiskt propagandaprojekt skräddarsytt för att locka datagenerationen med lämpliga beten som de som sitter framför skärmarna skall nappa på. Och simsalabim, katten luskar fram mer än de miljardslukande officiella organen.

    John Helmer har detaljstuderat MH 17 -rättegången i Nederländerna och det visar sig att inte ens de fabricerade bevisen räcker någonstans. Slutsatsen kan bara bli att som Kees van der Pijl redan tidigt konstaterade i sin bok, MH 17 var ett led i en större plan att dra in Nato i kriget i Ost-Ukraina där Kievs trupper hade blivit omringade och den aviserade segerparaden hade förbytts i militärt nederlag. Någon inom Nato fick emellertid kalla fötter, får man gissa på Merkel. Dessutom lär planet inte ha störtat i det område som var planerat och hade gett störst propagandaeffekt.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.