23 nov. 2018

Nya försök hålla Kina delat

Taiwans OS-delegation vid vinter-OS i PyeongChang 2018 fick delta som "Chinese Taipei".
I morgon lördag går väljarna på Taiwan för att röst i ett antal folkröstningar. Motståndarna till Kinas enhet ser en chans att slå in nya kilar mellan ön och fastlandet.

Bland annat ska man röst om vilken namn idrottsmän från Taiwan ska delta i Olympiska spelen under. Det kan leda till att öns olympiker utesluts från spelen.


BBC:s Dan Damon har i fler dagar bedrivit en outtröttlig rapportering om taiwanesernas "frihetskamp" mot det diktatoriska Kina - som om inte Taiwan vore en del av Kina som västmakterna med våld avskilde från Folkrepubliken Kina 1949.

Enligt Damons rapportering  känner man sig mindre och mindre kinesiska på ön där och upplever en så otrolig frihet till skillnad från "i Kina".

Bl.a. handlar det om att slå vakt om ön som turistmål för sexuella minoriteter som självklart övertrumfar Kinas rätt till territoriell helhet och integritet. Ön har 11 miljoner besökare om året. Samtidigt som ekonomiska fundamenta visar att Taiwan obönhörligt håller på att vävas samman med Folkrepubliken.


Motståndarna till Kinas enhet har drivit fram en folkomröstning om huruvida landet ska tävla under rubriken "Taiwan" i  OS, vilket enligt IOK:s varningar innebär att de inte kommer att få delta alls.

Från 1984 till idag har Taiwan deltagit i OS under rubriken "Chinese Taipei". Men nu duger plötsligt inte det.

En annan fråga Taiwan-kineserna ska folkomrösta om gäller "rätten till samkönade äktenskap" som naturligtvis i BBC:s rapportering också övertrumfar Kinas rätt till nationell enhet och integritet.

Även kärnkraftens vara eller icke vara och ett föreslaget förbud att  importera livsmedel som kan ha exponerats av strålning från Fukushima i Japan ska avgöras.


red

Källa BBC 22, 23/11

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.