25 nov. 2018

10 000 kvinnor och flickor könsstympade i Finland

Det finländska institutet för hälsa och välfärd, THL, säger att data tyder på att mer än 10 000 tjejer och kvinnor i Finland har genomgått kvinnlig omskärelse.

Ytterligare upp till 3 000 flickor riskerar att utsättas för förfarandet i Finland.THL:s analys som offentliggjordes på fredag bygger på data som samlats in i sjukvården.

Finland har försökt förbättra datainsamlingen genom att lägga till uppgifter på blivande mödrars hälsokort om hennes könsorgan är omskuret.

THL säger att mer data också kommer att samlas in i framtiden. Finland samlar för närvarande information om omskärning av kvinnor och flickor från forskning om två olika grupper av utländska kvinnor.

Dessutom ska information om kvinnlig könsstympning  samlas i en separat databas och en landsomfattande skolhälsoundersökning kommer att innehålla en fråga om detta.


THL-data tyder på att mer än 10 000 tjejer och kvinnor i Finland har genomgått förfarandet. Könsstympning utförs oftast av unga tjejer från späd ålder till 15 år, enligt Världshälsoorganisationen.
Bruket finns i delar av Mellanöstern och Asien men sprids till följd av migration spridning till länder där det inte tidigare praktiserats.

650 till 3 000 flickor som bor i Finland är i riskzonen för omskärelse, säger THL, utifrån antagandet att de löper samma risk som sina mödrar. THL tror dock inte att omskärelse utförs i  Finland, utan att flickorna skickas  utomlands för det.

De flesta fall av kvinnlig omskärelse i Finland förekommer bland invandrare från  Somalia, Eritrea, Etiopien och de kurdiska regionerna.

Källa: THL: 10,000 girls and women in Finland have undergone FGM | Yle Uutiset | yle.fiInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.