27 nov. 2018

Provokationen ett uppdrag från högsta ort

De tre beslagtagna ukrainska fartygen. Enbart det större hade ytliga skador efter en sammanstötning
med de ryska gränstrupperna.
De ukrainska militärer som deltog i den marina gränskränkningen utanför Azovska sjön i söndags döms till två månaders fängelse.

I domstolen har det framkommit att de var anställda av den ukrainska säkerhetstjänsten SBU och hade uppgiften att i ta sig igenom Kertjsundet utan tillstånd från Ryska federationen.


Ombord på fartygen har utredarna säkrat dokument som visar att militärerna handlade på direkt uppdrag av SBU:s ledning och att uppgiften var att ta sig in i Azovska sjön utan att gå den formella vägen utan i "dold ordning".

Ordern från SBU om att i "dold ordning" gå genom Kertj-Enikalskij-kanalen.
Fartygen var lastade med relativt stora mängder vapen, till stor del utan marin användning.

Man påträffade också ett handskrivet dokument som beskriver hela proceduren för att passera Kertjsundet enligt det ryska regelverket.

I parlamentet i Kiev har 276 ledamöter av 421beslutat att godkänna president Porosjenkos förslag om "krigstillstånd". För att få igenom beslutet tvingades han dock till en rad kompromisser:

- krigstillståndet gäller 30 dagar i stället för 60.

- presidentvalet fixeras till 31 mars, vilket minskar Porosjenkos möjligheter att manipulera.

- krigstillståndet införs bara i 10 av 27 regioner, nämligen kustregioner och regioner som gränsar till Ryssland.

Många kommentatorer har noterat att det är de regioner där stödet för Porosjenko är som minst, men där krigstillståndet nu kan lägga sordin på agitationen mot honom.

Under dagen har Tysklands kansler Angela Merkel efter att ha talat med Putin också talat med Porosjenko på telefon.

När Rysslands Serrgej Lavrov idag mötte sin franske kollega Jean-Yves Le Drian uttalade han sin förhoppning om att konflikten med Ukraina i Kertjsundet skulle kunna redas ut mellan Putin, Merkel och Porosjenko och att ingen medling behövdes. Le Drian har på telefon till sin ukrainske kollega Pavlo Klimkin uppmanat Ukraina att bidra till nedtrappning av konflikten.

Söndagens incident timme för timme, enligt FSB
Söndagen den 25 november kl 07:10 Moskvatid korsade de ukrainska fartygen den ryska gränsen. Gränsvakterna försökte förhindra detta. Under händelsen riktade den ukrainska flottan sitt artilleri mot de ryska fartygen. Ryssarna varnade att de skulle betrakta användningen av vapen som en överträdelse av internationell rätt.Från kl. 10:35 till 18:30 pressades de ukrainska fartygen söderut från sundet. Därefter försökte de ukrainska fartygen att bryta igenom blockaden och vägrade att uppfylla ryssarnas krav.Klockan 20:42 informerade besättningen av det ryska fartyget "Izumrud" (Smaragd) de ukrainska fartygen om att de tänkte skjuta varningseld  om de fortsatte att ignorera kraven. Tre minuter senare öppnade ryssarna varningseld.Vid 20:55, efter en varning om att skjuta skarpt, började "Smaragd" att skjuta på de ukrainska fartygen. Från 21:06 till 23:21 stoppades alla fartyg och togs i beslag. Tre sårade avlägsnades från Berdjansk och fördes till hamnen i Kertj.

26 november kl 06:40 fördes de ukrainska fartygen i samma hamn.


red

3 kommentarer:

  1. Kan man verkligen "smyga" under nya bron? Föra in vapen till ukrainska azovkusten på detta komplicerade sätt verkar långsökt. Dessa påstådda motiv förefaller föga övertygande. Porosjenkostyrd provokation däremot mycket trolig.

    SvaraRadera
  2. Det är svårt att veta vad de menar med "smyga" (Enligt dokumentet skulle de passera "dolt" (skritno). Men klart är att man inte vill följa reglerna (http://www.rosmorport.com/filials/nvr_serv_nav/#procedure_kerch). Om SBU beordrat dem att ställa till så mycket väsen som möjligt hade deras beteende framstått som mer logiskt.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.