8 nov. 2018

Macron lägger krokben för Putin-Trump

Frankrikes president Emmanuel Macron har enligt högt uppsatta diplomatiska källor gett order om att det inte ska ske något separat möte mellan presidenterna Rysslands och USA:s presidenter när båda inom kort kommer till Paris för att övervara minneshögtiden med anledning av att det gått hundra år sedan första världskriget slutade.

Vad kan det verkliga skälet för den egocentriska Macron att fatta ett sådant beslut vara? undrar med all rätt ryska media.


Kan det verkligen vara så enkelt att den franska presidentens egocentrism dikterat beslutet? Rädsla att ett möte Trump-Putin ska överskugga de ceremonier han själv ska leda?

Det är svårt att tro att "Solkungen" lever, men det verkar faktiskt så, kommenterar tidningen Kommersant och citerade europeiska diplomatiska källor. Macron misstänks vilja framhäva sig själv som världsledare på bekostnad av Trump och Putin vars stjärnor han tror vara i dalande.

Tidigare rapporterade Putins talesman Dmitrij Peskov att de båda presidenterna gett upp tanken på  fullskaliga förhandlingar i Paris och bara kommer att hålla ett kort möte, eftersom "formatet" inte tillåter en fullständig möte. I bästa fall kan parterna komma överens om när ett fullvärdigt möte ska hållas.

Tidigare uttryckte även Trump tvivel om ett fullskaligt möte men sa sig vara säker på att ett sådant möte skulle vara möjligt vid G20:s toppmöte den 30 november till den 1 december i Buenos Aires.

En tänkbar förklaring till att Macron stoppat mötet är att han gör det på hemlig inrådan av Trump. Demokraterna har vunnit representanthuset och kommer att intensifiera sina berättelser om att  Trump styrs från Moskva.

Dessutom har Trumpå alldeles nyss rivit upp INF-avtalet, en brutal sabotagehandling mot samarbetet USA-Ryssland på kärnvapenområdet. Putin väntar sig en förklaring och Trump har sannolikt ingen förklaring att ge, mer än att det var valtaktiskt rätt av honom att göra det.

Hur som helst kan inte Macrons handlande tolkas som annat än att Frankrike inte är särskilt angeläget om att bevara förbudet mot kort- och medeldistansmissiler i Europa. Alldeles nyss talade han om att Europa behöver "en riktig armé". Efter Storbritanniens utträde ur EU blir Frankrike den enda egentliga kärnvapenmakten i  EU.

Sputnik 7/11

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.