3 nov. 2018

USA tvingar EU på knä

USA återinför från  4 november totala sanktioner mot Irans oljeexport. Det innebär att alla länder som fortsätter att köpa iransk olja kommer att drabbas av drakoniska straff.

Åtta enskilda länder som har långtidskontrakt med Iran ges  ett halvår på sig att avveckla dessa.

EU tvingas bryta sina förpliktelser enligt Iranavtalet och böja sig för USA.

USA har gått med på att åtta länder, inklusive Japan, Indien och Sydkorea, får fortsätta att köpa iransk olja i högst 180 dagar. Kina finns med i denna grupp, men förhandlingar pågår fortfarande. De återstående fyra staterna namnges inte.

Undantag från sanktioner har beviljats ​​för att inte bidra till att driva upp oljepriserna, säger en tjänsteman vid State Department.

Enligt Washington Free Beacon har utrikesminister Mike Pompeo efter påtryckningar från EU gått med på att tillåta Teheran att använda SWIFT, det internationella banköverförings- och betalningssystemet. Därmed avvärjer Washington det akuta hotet att ett icke-USA-kontrollerat betalningssystem ska uppstå inom kort. Såväl EU, Ryssland och BRICS har varnat för detta.

Samtidigt klargjorde Pompeo för reportrar på fredagen att Europeiska unionen inte finns bland de åtta jurisdiktioner som kommer att tillåtas köpa iransk olja. EU som förklarat sig hålla fast vid kärnteknikavtalet med Iran kommer därmed att tvingas bryta mot detta. EU tvingas på knä och därmed löses naturligtvis även Iran från sina avtalsförpliktelser, vilket kommer att öka spänningarna i Mellanöstern.

 Brian Hook som är USA:s särskilda sändebud rörande Iran:

"Vårt mål är att minska Irans export av olja till noll. 2019 kommer enligt våra prognoser utbudet av olja att överstiga efterfrågan, vilket skapar en mycket gynnsammare atmosfär för att snabbt komma ner till noll", sade diplomaten.

I europeiska ögon är USA:s agerande irrationellt. Det handlar om djupare värden som hypermaktens "rätt" att få bestämma och behovet av att ta hämnd för USA:s största nederlag efter Vietnamkriget, förlusten av Iran.

Här i den iranska öknen slutade ett amerikanskt försök att intervenera militärt i landet 25 april 1980.
Är det dags för ett nytt försök?


war and peace 3/11


 

3 kommentarer:

  1. Är det kanske beställt av det numera Sionistiska Israel? De religiösa ser fram emot det slutliga kriget, då de enligt skrifterna ska besitta ganska stora arealer. Dess fientliga grannar har ju drabbats av västvärldens krigsapparat och blir lätta att besegra. USA kommer nog att trigga fram ett Iranskt anfall på något gammalt hangarfartyg eller i värsta fall sänka det själva och skylla på Iran. Eller ska oljeblockaden skapa ett folkuppror där USA ska rädda befolkningen från regeringens försök att skydda sig? Som i Libyen. Ska vi hjälpa till att sprida flygblad med JAS Gripen kanske?

    SvaraRadera
  2. Maffian USA styr världen med Israel i bakgrunden. Vi kommer snart att beskåda ännu ett förstört land i Mellanöstern med flyktingar mot Europa. Tack för det köttindustrins huvudkontor USA!@!

    SvaraRadera
  3. Maffiastaten USA ska m a o sätta ännu ett mellanösterland i brand med massiva flyktingströmmar som följd. Vi får tacka kringsindustrins huvudkontor USA! Tack då jävla mycket uncle Sam!!!

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.