4 maj 2017

Inga skuldlättnader för Grekland


Tyskarna besätter Parthenon 1941. Spår som inte verkar förskräcka.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer inte tillåta skuldlättnad för Grekland. Vad som kallats räddningspaket har i själva verket varit en super-rea på grekiska tillgångar.
Verkliga, materiella värden, nationell infrastruktur, har bytts mot papperslappar som garanterar att Aten kommer att vara kedjat till Berlin och Bryssel under överskådlig framtid.

Vad som hänt är en utstuderad utpressningskupp.
Skuldproblematiken håller på att bryta ner EU inifrån – detta är ett faktum som inte längre kan döljas, och den växande grekiska tragedin är ett skakande exempel.

Nu tycks Tyskland ha bestämt sig för hur man ska bli av med Greklands skulder och ineffektiva ekonomi. Det hela går ut på att, antingen slänga ut landet, eller provocera fram ett liknande missnöje som ledde till Maidan i Ukraina och sedan ändå kasta ut Grekland.

”Plan B” kokades ihop av Bayerns 50-årige finansminister och CSU-politikern Markus Söder. "Några nya miljarder kan Grekland bara få när landet genomfört alla reformer”. Och även då bör stödet endast lämnas mot att Aten ger ett löfte "i form av pengar, guld eller fastigheter".

Tidigare värderade EU och Europeiska centralbanken Greklands hela offentliga egendom till 50 miljarder euro, en summa som inte ens täcker landets skulder (80-90 miljarder euro). Det som fattas skall tas från privata tillgångar genom expropriering av guld och fastigheter. Reformerna kommer att leda till att de grekiska små och medelstora företagen slås ut när deras beskattning höjs till "europeisk standard".

Den vänliga neoliberala termen för denna politik för nationellt slaveri och samhälleligt självmord är "frivilliga privatiseringar". De "altruistiska" tyskarna har varit tvungna att rädda det oansvariga Grekland. De gjorde ett bra jobb – brandutförsäljningar ger alltid de bästa auktionsfynden.

Bakom de sporadiska historierna om grekisk ekonomisk återhämtning döljer sig det sorgliga faktum att allt av värde i Grekland nu reats ut till tyskarna och deras medbrottslingar. Så tar t ex tyska Fraport tagit över 14 stora grekiska turistflygplatser. Privatisering påstås vara botemedlet mot alla ekonomiska krämpor, samtidigt som kvacksalvaren själv gör exakta det motsatta – Greklands vatten skall privatiseras samtidigt som bl a Berlin återkommunaliserar sitt.

Men vi kan vara säkra på att Grekland kommer att få de pengar landet ”behöver ". Bara grekerna lämnar ifrån sig allt av värde som inte sitter fastspikat. Så fort allt är nedpackat och skickat till Berlin  utlovas nya allmosor.

Som Eleni Portaliou, professor emeritus vid Atens Nationella Tekniska Universitet, skrev i september:

"Privatisering ... är ett centralt element i den neoliberala globaliseringen, rutinmässigt infört inte bara av nationella regeringar utan också av överstatliga organisationer som Internationella valutafonden, OECD, Världsbanken, Europeiska centralbanken (ECB) och Europeiska kommissionen.

Idag är Grekland privatiseringens epicentrum. Det tredje memorandumet, undertecknat av Tsipras regering 2015, gjorde det möjligt att genom skandalösa metoder ge bort den grekiska statens egendom till multinationella företag och andra stater."

Privatisering är en av grundpelarna i det neoliberala ekonomiska tänkandet, tillsammans med ”budgetbalans”, centralbankernas oberoende, förbud mot underbalanserade budgetar och ett nära samarbete med finansmarknaderna. Dessa principer har konstitutionellt införlivats i den europeiska byggnaden, och gör förskingring och förslösande av allmänhetens egendom till lag, förstör det mänskliga arbetet och underminerar själva planetens överlevnad.

Det perfekta brottet. Vi bör inte glömma att det var Deutsche Bank och Goldman Sachs som mixtrade med Greklands finansbokföring för att landet skulle släppas in i euroområdet.

Det handlar om ett en jättelik rånkupp mot en hel nation.  Al Capone var en amatör!


red

Källa: Globalresearch.ca

2 kommentarer:

  1. Goldman Sach's agerande är värt mer uppmärksamhet. Det var ju dom som låg bakom den felaktiga bedömningen som kunde bygga upp skuldberget. Tyskland till skillnad från Goldman Sachs sitter själva i en rävsax där Deutche Bank ligger mkt illa till. Med Dollar som är 'currency of last reserve' kan det bli Tyskland som själva ramlar ner i ett svart hål. Utpressningen går således i två steg.
    Merkels beteende mot Ryssland som Jan Nybondas beskrev på sedvanligt träffsäkert vis avspeglar nog just den ovanförliggande nivån i utpressningen.

    SvaraRadera
  2. För mig är det tankar på hämnd. Alltså Tyskland har växlat regim sen 1945 men som jag tidigare skrev om de tyska bombningarna under Natobefäl på Serbien (inklusive Kossovo) och Montenegro 1999 var inte de uttryck för tyska statens hämndbegär - inte bara underlydnad under USA-imperialismen. Hämnd för de jugoslaviska folkens motstånd mot Naziysklands angrepp 1941 som inleddes med bombning 1941 vid ortodoxa påsktiden efter att folket gått ut på gatorna med parollen: hellre grav än slav. Hämnd för att angreppet på Sovjet (Barbarossa) fördröjdes - också av de tappra grekerna.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.