11 maj 2017

Algoritmernas intåg

Den alltid lika skarpsynte Robert Parry skriver på Consortiumnews.com 2/5 om de storskaliga försök som pågår runt om i västvärlden för att hitta effektiva algoritmer som spårar och tillintetgöra ”falska nyheter” i sociala media.

Mycket av arbetet sker i det Google-finansierade projektet ”First Draft Coalition” där New York Times, Washington post  och Bellingcat ingår - alla framstående spridare av falska nyheter.
NYT spred uppgiften att Saddam Hussein hade kärnvapen och Post ”massförstörelsevapen” inför invasionen av Irak 2003. Bellingcat (Elliot Higgins) arbetar hand i hand med Nato när det gäller att snabbt tillhandahålla ”bevis” mot Ryssland eller Syrien.

NYT rapporterar om framstegen i arbetet med att skapa en algoritm som i det tysta söker upp och tillintetgör falska nyheter. I norra England sitter Andreas Vlachos som utvecklat ”ett automatiskt verktyg för faktakontroll” som ska sättas in i brittiska valet i juni.

Automatiska algoritmer ”måste göra det tyngsta jobbet” heter det, för ingen mänsklig hand hinner med att stoppa en felaktig ryktesspridning. NYT menar att ”falska nyheter” varit relativt ovanliga i Europa, med ett undantag: Uppgifter från ryska media som Sputnik som sprids på sociala media.
Enligt NYT förekom också en "falsk nyhetsrapport" om att  Emmanuel Macron hade fått finansiering från Saudiarabien, publicerad av en webbplats som efterliknade tidningen Le Soir och kunde spåras tillbaka till ett telefonnummer i  Delaware, USA.

”Man behöver inte ha någon större fantasi för att inse hur denna kombination av grupptänkande i gängse media och artificiell intelligens skulle kunna skapa en orwellisk framtid där endast en sida av en berättelse blir berättad och den andra sidan helt enkelt försvinner och blir osynlig”, kommenterar Parry.

Angående Sputnik anför NYT en artikel i samma tidning från 17 april, där Sputnik anklagas för att lögnaktigt påstå att Francois Fillons opinionssiffror var på väg upp.

Men det var de verkligen, menar Parry, och påminner om att Fillon slutade som stark trea med 20 procent av rösterna, bara en procent efter Le Pen och fyra procent efter Macron.

I kampen mot ”falska nyheter” spelar Nato en viktig roll.  NATO:s centrum för propaganda och psykologisk krigsföring i Lettland, Strategic Communications Center of Excellence, och dess chef Janis Sarts, varnar för "en ökad mängd felaktigheter där ute."

Nyligen genomförde centret en ”hackathon” (hackar-maraton) som samlade kodare med idéer om hur man kan jaga upp och förstöra  nyheter som Nato anser "falska". Sarts klargör  att centrets mål är att eliminera avvikande synpunkter innan för många människor kan få se och höra dem.

NYT fortsätter: "Efter kritik av sin roll i att sprida falska rapporter under de amerikanska valen införde Facebook  ett faktakontrollverktyg före valet i Nederländerna i mars och den första omgången av det franska presidentvalet den 23 april. Det tog också bort 30 000 konton i Frankrike som hade delat falska nyheter.”

Tyska lagstiftare överväger höga böter mot IT-företag som inte slår ner på falska nyheter och hatspråk på Internet. Sedan förra året har Google finansierat nästan 20 europeiska projekt som syftar till faktakontroll. David Chavalarias, en fransk akademiker, har skapat ett digitalt verktyg som har analyserat mer än 80 miljoner Twitter-meddelanden om det franska valet. Efter Presidentvalet i USA förra året utmanade Dean Pomerleau, en datavetare vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, sina anhängare på Twitter att komma fram till en algoritm som kunde skilja falska påståenden från riktiga. Den som kan uppfinna en effektiv algoritm kan vinna 2 000 dollar, tillräckligt för att locka  över 100 team från hela världen.

Pomerleau anser att det är möjligt att spåra nästan 90 procent av falska nyheter, en siffra han tror ska kunna höjas till ca 95 procent.

Sådan är den orwelliska framtiden som stakats ut för västerländsk "demokrati". New York Times väntar otåligt på att denna hårt reglerade – riggade, skulle man kunna säga – ”marknadsplats för idéer” ska ta över, slutar Parry.

Robert Parry, född 24 juni 1949, är en amerikansk undersökande journalist. Han är mest känd för sina avslöjanden kring Iran-Contras-affären under sin tid på Associated Press och Newsweek. Han är idag chefredaktör för nyhetssajten Consortium News.

red

3 kommentarer:

 1. "We are not afraid to entrust the American people with unpleasant facts, foreign ideas, alien philosophies, and competitive values. For a nation that is afraid to let its people judge the truth and falsehood in an open market is a nation that is afraid of its people."
  /JFK

  SvaraRadera
 2. Detta är sannolikt girigbukarnas täckmantel för att dölja sanningen. Det kan verka revolutionärt, men som George Orwell sade: ”I en tid av universellt bedrägeri är det en revolutionär handling att säga sanningen.”

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/05/10/oversattning-paul-craig-roberts-hur-informationen-kontrolleras-av-washington-israel-och-troll-vilket-leder-till-var-forodelse/

  SvaraRadera
 3. Det är så överfyllt av falska nyheter i MSM att det bara är att välja och vraka. Sedan kan man väl inte ens ha synpunkter på kommersiella media, eftersom deras mål är att generera vinst för sina ägare och därför har att välja sina storys för att nå detta mål.
  Därför bläddrade jag bland SVT:s nyheter och fastnade för Erika Bjerströms rapportering av FBI-chefens avskedande. Bortsett från rent triviala fakta kring fallet är kärnan i hennes rapportering både missvisande och direkt lögnaktig. Hon upprepar den politiskt motiverade schablonen att Trump avskedade Comey för att inte själv bli komprometterad av hans utredningar. Men vad som i själva verket hände var att Trump fick en promemoria från justitiedepartementet i vilken Comey sammantaget bedömdes ha förverkat sitt förtroende genom inkompetent agerande. Detta avgörande skäl saknas helt i SVT:s beskrivning. Beslutet att ge Comey sparken var presidentens, men efter denna ytterst negativa bedömning hade det varit oförsvarbart att behålla honom. Presidenten inte bara agerade enligt konstitutionen utan tog det ansvar som krävdes av honom trots att han visste att smutskastning skulle följa. Men SVT försäkrar sina tittare och läsare att allt handlar om maktfullkomlighet och flykt undan rättvisan. Och som avslutning spär SVT på med antydningar om Russiagate om vilket inte ännu ett korn av fakta kunnat vaskas fram. Eller som en amerikansk kommentator som tröttnat på tjatet uppmanade: nämn ens ett enda namn på en inblandad, ett enda, men ni kan inte.
  Dags för SVT att abonnera på det mirakulösa sanningsfiltret.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.