3 maj 2017

Påhittad kupp ledde Montenegro in i Nato

I förra veckan röstade Montenegros parlament för att göra landet till Nato:s 29 medlem. Beslutet har inte föregåtts av någon folkomröstning och opinionen är delad.

Av 26 opinionsundersökningar utförda mellan 2008 och 2017 visar hälften att en majoritet vill stanna utanför Nato och hälften att en majoritet vill gå in. Tvärtemot vad Nato tidigare deklarerat släpps nu ett land in utan någon övertygande opinion för medlemskap.


För mindre än 20 år sedan bombade Nato detta land, bl.a. med bomber som innehöll urlakat uran, och minnena av detta övergrepp har inte förbleknat helt.

Det är lätt att se vilken nytta Nato tror sig ha av Montenegro, ett litet land med en obetydlig armé på 2 000 man. Genom Montenegros beslut blir Serbien och Makedonien helt omringade av Nato och utan annat tillträde till havet än genom Nato-land. Adriatiska havet är nu ett Nato-innanhav.

Den oppositionella Demokratiska fronten lovar att lägga Nato-medlemskapet på is om de vinner parlamentsvalet 2021.

Landet är notoriskt korrupt - och detta ska ställas mot State Departments betoning av "kamp mot korruptionen" i andra länder.

F d premiärminister Milo Djukanovic som helt nyligen överlämnade makten till sin kompanjon Dusko Markovic styrde landet i 25 år och anklagades för att ha behandlat statskassan som sin privata bankomat. 2009 visade han sig inblandad i en tobakssmuggelhärva som genererat 1 miljard dollar i vinst.

2015 utnämndes han till "årets  man i organiserade brott" Av Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Det avgörande valet i oktober 2016 som Djukanovic kallade "en folkomröstning om Nato-medlemskapet" har kritiserats för omfattande fusk. EU begärde en undersökning, ett krav som dock inte följdes upp.

Djukanovic paradnummer var när han på själva valdagen sade sig ha blivit utsatt för ett rysk attentatsförsök, vilket uppenbarligen hade en viss effekt. Rättssaken mot 16 anklagade, varav 2 ryska medborgare, drar ut på tiden eftersom hela saken står och faller med två påstådda organisatörer, varav den ene vägrar vittna och den andre av åklagarsidan bedöms som icke trovärdig.

Den särskilde åklagaren Milovoj Katnitj har kommit fram till att det inte fanns någon rysk inblandning. Men brittiska media intygar motsatsen. Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov handlar det om hjärnspöken av samma slag som tidigare avslöjanden av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Att det finns ett ryskt inflytande i Montenegro är det ingen som betvivlar 5 000 av de 620 000 invånarna är ryssar  och i många fall är de förmögna. Men det är föga sannolikt att de skulle äventyra sin ställning genom några kupplaner.

Snarare handlar det om att en fabricerad kupp gett landets styrande elit ett tillfälle att fängsla en del oppositionsledare.

Stefan Lindgren











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.