31 maj 2017

Hemligt flyg försörjer IS i Afghanistan

Rysslands utrikesministerium har riktat en fråga till USA och Nato om de oidentifierade flygplan som tycks leverera vapen och förnödenheter till "Islamiska staten" i Afghanistan.

Enligt Al Jazeera  laddar Islamska staten upp i Afghanistan som en förberedelse för att slå till mot Ryssland som nu betraktas som huvudfienden. 
Moskva är intresserade av att få veta vad Nato och USA känner till om dessa leveranser med hjälp av oidentifierat flyg i Afghanistan.


Det har kommit regelbundna rapporter från olika delar av Afghanistan där oidentifierat flyg setts  stödja IS, som börjat etablera sig i landet. Det gäller vapen och andra typer av leveranser till  extremisterna i de tre nordliga provinserna i landet: Jouzejan, Faryab och Sar-e-Pul. Två av dessa, den förstnämnda och den sista, tillhörde för övrigt den svenska militärens bevakningsområde innan huvuddelen av de svenska trupperna hemkallades.

Ryska UD konstaterar att det afghanska flygvapnet efter 15 års amerikansk dominans ännu saknar en fungerande och kvalificerad luft- och flygpersonal. "Representanten för provinsrådet i Ghazni (gränsar mot Pakistan) har också offentligt meddelat att en helikopter utan markeringar opererar över  områden som kontrolleras av terrorister", bl.a. nämns distrikten Vagaz och Chogjani.

Tidigare har det förekommit anklagelser från USA-militär att Ryssland skulle stödja talibaner i Afghanistan, uppgifter som senare dementerats av både Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och chefen för den militära underrättelsetjänsten DIA, generallöjtnant Vincent Stewart.

Al Jazeera rapporterar nu att IS aktiviteter i norra Afghanistan tycks ingå i en plan att slå till mot Ryssland. IS främsta fiender är inte längre USA och väst, säger Al Jazeera, utan Ryssland och Assad-regimen i Syrien. De kommer att göra någonting för att hämnas på Ryssland.


Enligt ryska media (Vesti nedeli 29/5) samverkar de USA-ledda kurdiska styrkorna i Syrien i viss mån med IS. Det skall ha slutits en överenskommelse om att ge IS fri lejd från Raqqa, vilket ledde till ett omfattande försök att återta Palmyra i veckan. Den syriska regeringsarmén lyckades med stöd av ryska insatser slå ut en kolonn med 70 IS-fordon i öknen  öster om Palmyra.

Tusentals IS-krigare från Syrien, Irak och  andra ställen omgrupperar sig nu i de nästan ogenomträngliga bergen i Afghanistan, där de förbereder hämnd mot Kreml, rapporterar Al Jazeera. Visserligen är det långt till Ryssland, men i grannlandet Tadzjikistan finns den ryska divisionen 201 förlagd.

Enligt Al Jazeera är målet dock ryska städer. Den attentatsman som tog 15 människoliv i S:t Petersburgs tunnelbana nyligen hade varit med IS i Syrien 2014.


Zubair Massoud, Ahmed Shah Massouds brorson, är rådgivare till Afghanistans säkerhetsråd. Han ser den senaste tillströmningen av IS-krigare som ett stort hot mot Afghanistan och dess grannländer.

"De terrorister du ser i Syrien är samma personer som är här nu i Afghanistan. Det är terrorister som kommer från olika länder - från Tadzjikistan, från Uzbekistan, Tjetjenien. Det är en strategisk plats. De kan gå över gränsen och närma sig huvudmålet Ryssland ", säger han till Al Jazeera.


Zamir Kabulov, president Putins särskilda sändebud i Afghanistan, avfärdar dock talet om en "offensiv" mot Ryssland. Bara om IS skulle lyckas destabilisera Centralasien och förorsaka en flyktingvåg till Ryssland scenariet bli realistiskt.

"Just när USA började dra tillbaka sina trupper ökade inflödet av utländska jihadister i Afghanistan. Förra året var de 300. Nu 2 000 bara i Badakhshan (den provins som gränsar till Tadzjikistan)", varnar Massoud.


red

http://www.aljazeera.com/programmes/specialseries/2017/05/isil-target-russia-170522095304580.html

http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/121594/

2 kommentarer:

 1. En tes som kanske håller : För USA är export av krigsvapen en ekonomisk livsnerv i det att minimera arbetslöshet och att få skatteinkomster . Därmed har denna stat ett mycket stort intresse av krigskonflikter utanför sitt eget territorium . Att bejaka krigskonflikter utanför sitt eget territorium är extremt viktigt för en nation som har ett huvudintresse att producera krigiska vapen. Extrema militanta rörelser (politisk eller religiös ) är livsbejakande för USAs export.

  SvaraRadera
 2. Omkring 2005 avslöjade Naomi Klein att många valda politiska ombud hade aktier i krigsindustrin. Hennes avslöjande gjorde att ombudens aktieinnehav i fortsättningen kunde hemlighållas(!).
  Eisenhower var tydlig i sitt sista tal till nationen:
  https://youtu.be/OyBNmecVtdU
  Lyssna från 7:40 där han varnar för just det militärindustriella komplex du nämner.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.