12 maj 2017

Frige Ruslan Kotsaba!

Ruslan Kotsaba är en ukrainsk journalist, bloggare och Maidan-aktivisten som arresterades den 7 februari 2015 i Ivano-Frankivsk, 130 km sydöst om Lviv.

"Brottet" var att han publicerat en egenproducerad video på YouTube där han kritiserade Ukrainas president för politiken i Donbass-regionen och uppmanade människor att undvika mobilisering till den ukrainska armén på grund av avsaknad av krigsförklaring som enligt Ukrainas författning är den enda legitima grunden för mobilisering av den ukrainska armén.

Ruslan Kotsaba anklagades för "landsförräderi" enligt artikel 111 del 1 i ukrainska strafflagen. Domstolen har regelbundet förlängt hans häktning inför rättegången.

 Innan han greps var Ruslan Kotsaba en frilansjournalist som arbetade för ukrainska TV-kanalen "112" som krigskorrespondent i Donbass. Han kritiserade handlingar från den ukrainska armén i denna region och definierade konflikten som "ett brödramord". Han stödde också idén om federalisering av Ukraina. 
Två dagar efter hans arrestering förklarade Amnesty International  Kotsaba vara en samvetsfångare. Chefen för Amnesty International Ukraina, Tetyana Mazur, sade om hans fängslande:

- Man kan ha olika åsikter om Ruslan Kotsabas ståndpunkt, men genom att arrestera honom för att uttala en viss synpunkt bryter de ukrainska myndigheterna med den mänskliga rätten till yttrandefrihet.
 
I december 2015 har ett antal ledamöter av Europaparlamentet undertecknat ett öppet brevet som begär omedelbar och ovillkorlig frigivning av Ruslan Kotsaba. 

Den 14 juli 2016, efter över 18 månaders fängelse, frikände en appellationsdomstol i Ivano-Frankivsk och frigav Kotsaba. Men den ukrainska åklagarmyndigheten överklagade detta domstolsbeslut. Överklagandet kommer att avgöras den 1 juni 2017. 

red

se även:

http://www.youtube.com/watch?v=6NlCtID6PEo  

https://www.theguardian.com/world/2015/feb/10/ukraine-draft-dodgers-jail-kiev-struggle-new-fighters 

https://www.theguardian.com/world/2015/feb/10/ukraine-draft-dodgers-jail-kiev-struggle-new-fighters 

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/04/ukraine-suspicious-deaths-need-credible-investigations/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.