13 mars 2023

Tyska media misstror NordStream-teori

Den streckade linjen är yachten "Andromedias" väg österut från Bornholm. De gula och gröna linjerna är NordStream-ledningarna. Det gröna gyttret är transpondersignaler från Nato-fartyg.


Den tyska pressen är minst sagt skeptisk till den nya Nord Stream-teori som drivs av amerikanska och tyska regeringar.

Teorin att ett "pro-ukrainskt" team, vars deltagare alla är mystiskt oidentifierade, sprängde Nord Streams rörledningar från en 16 meter lång yacht med sex man ombord, anses helt orimlig.

Efter att Seymour Hersh publicerade sin rapport om att USA låg bakom attacken mot de tysk-ryska Nord Stream-ledningarna, uppstod ett prekärt läge för Vita huset.

Något måste göras innan allmänheten fastnade för uppfattningen att USA låg bakom sabotaget - som även kan beskrivas som ett terrordåd eller en krigshandling - mot USA:s främsta allierade, Tyskland.

Hershs rapport byggde på anonyma källor i underrättelsetjänsten. Den var kryddad med detaljer som går att kontrollera när väl muren av sekretess brutits igenom. Hersh kunde till exempel ange i vilket rum i Vita huset Biden och hans rådgivare Jake Sullivan mött de personer som anförtrotts att utföra dådet.

Hershs rapport ledde till en allvarlig utrikespolitisk kris bakom kulisserna. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz gjorde ett oplanerat besök i Washington för två timmars samtal med Biden. Media ställde inga frågor angående Hersh version. Inget amerikanskt massmediaföretag som bevakade Scholz besök nämnde ens Hersh.

Fyra dagar efter Scholz besök lanserades den nya teorin om att en ukrainsk magnat, som inte var lierad med Zelenskyj, finansierat ett sabotageuppdrag utfört med endast sex man från en segelbåt. Teorin presenterades av New York Times 8 mars och samtidigt av tyska Die Zeit och statliga ARD.

Den nya teorin är full av hål, och till och med tyska skandaltidningar som Bild har svårt att svälja denna historia som presenteras av amerikanska underrättelsetjänster och den tyska federala kriminalpolisen.

Bild är tveksam till berättelsen om hur den 15 meter långa "Andromeda", som bara har en 75-hästars motor, seglade från Rostock via Rügen till Bornholm och placerade minst 1 500 kilo sprängämnen precis på målet på ett djup av 80 meter på både Nord Stream 1 och 2-rörledningarna, och sedan seglade tillbaka, allt utan att upptäckas av myndigheter som opererar i en triangel av Nato-länder.

Och detta mitt under en pågående stormanöver, Baltops, med dussintals Nato-fartyg i området.

De tyska statliga utredarna sökte igenom båten redan i januari, men inga misstankar offentliggjordes. Nu påstår media - obekräftat - att man ska ha funnit spår av sprängämnen ombord.

Bild skriver, "Det är dock oklart hur en kommandoenhet bestående av en kapten, fyra dykarexperter och en kvinnlig läkare kunde ha lyckats genomföra en så komplicerad sabotagekupp från en så liten båt?"

Tidningen fortsätter med att peka ut de tre huvudproblemen med en sådan berättelse:

Problem 1: De explosiva anordningarna. Tre explosioner skulle ha krävt minst 600 till 900 kg speciella militära sprängämnen för användning under vattnet. "Andromeda" har ingen kran för att säkert lyfta sådana mängder i vattnet. De måste hamna mycket nära de rörsträckningar där de skulle apteras.
Att sprängämnens skulle ha lämnat spår ombord är också osannolikt eftersom laddningarna måste ha varit prefabricerade. Att man skulle ha hanterat 1 500 kilo C4 i lös form ombord är uteslutet.

Problem 2: Logistik. Hur kunde den påstådda ukrainska sabotagepersonalen ha transporterat ett och ett halvt ton sprängämnen från arméns lager genom Polen och Tyskland och passera under både underrättelsetjänstens och polisens radar?

Problem 3: Dykutrustningen. Experter tvivlar på att "Andromeda" är utrustad för detta. Bara syrgastuberna skulle öka lasten med ett och ett halvt ton.

Die Welt påpekar också enorma problem med den nya teorin och skriver att hamnen i Wieck (Darß), där myndigheterna säger att båten stannade till innan rörledningarna sprängdes, är alldeles för grund för en sådan båt att lägga till i. Raskt har anhängarna av teorin förklarat att det handlar om hamnen Wiek längre ut på Rügen. Märkligt nog gjorde regeringsvänliga media samma stavfel samtidigt.

Tidningen fortsätter med att "det finns andra inkonsekvenser. Att fem män och en kvinna ska ha fört med sig enorma mängder sprängämnen till rörledningarna utan att ha väckt misstankar, enligt tyska underrättelsetjänster. En sådan operation är komplex och det är inte lätt att få tag på sprängämnen och nödvändig utrustning.”

Vad Bild inte nämner, men som rapporterades flitigt omedelbart efter sprängningarna är att tyska topptjänstemän och EU-tjänstemän samstämmigt sa att en statlig aktör måste ligga bakom sabotaget. Nu hävdar de tyska och amerikanska underrättelsetjänsterna att en frilansande grupp dykare från Ukraina och Polen organiserade en av de största attackerna mot infrastrukturen i historien – helt utan stöd från en statlig aktör.

Underligt är också att man säger sig inte känna till identiteten på gärningsmännen som hade falska pass, samtidigt som man med bestämdhet säger sig veta att "inga amerikaner eller britter var inblandade i attacken." 

https://rmx.news/germany/german-press-skeptical-of-new-nord-stream-attack-theory-being-pushed-by-us-and-german-governments/

Lyssna på ett timslångt samtal med Seymour Hersh här.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.