1 mars 2023

Gömmer Sverige den "rykande revolvern"?


I morgon kommer frågan om sprängningen av NordStream 1 och 2 upp i FN:s säkerhetsråd.

Blickarna riktas alltmera mot Sverige. Varför tiger Stockholm som har undersökt brottsplatsen? Enligt Seymour Hersh kan det vara så att Sverige har tagit hand om två sprängladdningar som inte exploderade.

Det skulle kunna vara den "rykande revolver" som bevisar USA:s skuld.

Vita huset fortsätter att neka blankt till att USA skulle ligga bakom sprängningarna trots att Biden 1) i förväg annonserade att NordStream skulle stoppas och 2) hans biträdande minister Victoria Nuland förklarade sig mycket nöjd med sprängningarnas resultat.

Den 19 februari avvisade Nationella säkerhetsrådets talesperson John Kirby bestämt att USA skulle ligga bakom explosionerna. ”Det är en helt falsk historia. Det finns ingen sanning i det, Shannon”, sa han till programledaren Shannon Bream på Fox News Sunday . "Inte ett dugg av det. Det är inte sant. USA, och inga ombud för USA, hade något med det att göra, ingenting.” 

När han pressades av Bream om det fanns en skyldighet att informera kongressen om en sådan operation, svarade Kirby att "vi håller kongressen informerad på lämpligt sätt om både hemligstämplade och oklassificerade saker. Men jag kan säga er nu, oavsett anmälningsprocess, så var det ingen amerikansk inblandning i detta.” 

Samtidigt har presidentrådgivaren Fiona Hill gått ut med uttalanden att det kanske var Ukraina som låg bakom sprängningen. En föga sannolik version eftersom sprängdådet enligt samstämmig expertis krävde tillgång till avancerad teknik som bara stormakter har.

EU-kommissionens pressansvarige Andrea Masini har valt linjen att avslöjanden från en undersökande reporter är mindre pålitliga än officiella utredningar. "Vi kommenterar inte spekulationer om förövarna av sabotage mot Nord Streams rörledningar. Den enda grunden för eventuella svar kan vara resultatet av en officiell utredning. Sådana utredningar är de behöriga myndigheterna i de berörda medlemsstaternas ansvar." 

Ungerns Viktor Orbán sa i det ungerska parlamentet igår att gärningsmännen bakom sprängdådet mycket väl kan slå till mot SouthStream på samma sätt som de gjort mot NorthStream. SouthStream leder rysk gas genom Svarta havet och Turkiet och Balkan till bl.a. Serbien, Ungern, Österrike och Italien. Faktum är att det redan förekommit försök att spränga SouthStream.

Likt Lord Voldemort i Harry Potter - "den som aldrig får nämnas" - benämndes  USA i Orbáns tal bara med "dom".

Nu riktas dock blickarna alltmer mot Sverige i sammanhanget. Harvardprofessorn Jeffrey Sachs, chef för UN Sustainable Development Network, sa när han vittnade i FN:s säkerhetsråd att Sveriges beslut att hemligstämpla den information som framkommit under den svenska utredningen av sabotaget för både landets folk och parlament, och för Tyskland, Danmark och FN:s säkerhetsråd är "oärligt".

-  Om de svenska myndigheterna vet något om vem som utförde explosionen är de ansvariga inför hela världen, inför demokratin, betonade Sachs. 

Faktum är att Stockholm inte agerar som en utredare, utan som en som döljer allvarliga bevis, sa professorn. 

Även Tysklands åklagarmyndigheter har tagit vatten- och jordprover samt bärgat rester av rörledningarna vid respektive explosionsplats i den danska och svenska ekonomiska zonen i Östersjön. Utvärderingen sägs ske i kontakt med Sveriges och Danmarks utredningar. 

Vad få uppmärksammat är emellertid en detalj i en intervju med Seymour Hersh i Berliner Zeitung 14 februari. Hersh är den amerikanske journalist som först gick ut med avslöjandet av Vita huset, Joe Biden och Jake Sullivan, låg bakom sprängdådet i september 2022.

Hersh berättade där att Sullivans team befarade att bomberna inte skulle fungera om de låg för länge i vatten. Därför vände man sig till andra underrättelsetjänster för att få hjälp.

Vilka dessa underrättelsetjänster var är en uppgift som Hersh avsiktligt utelämnat, säger han i intervjun.

Men han påstår sig veta att två sprängladdningar likväl aldrig utlöstes. Om det stämmer skulle det kunna vara den "rykande pistol" som behövs för att nagla USA till brottet.

Så var befinner sig dessa bevis? Och varför tiger svenska myndigheter?

Har knäfallet för USA någonsin varit större? Inte bara var sprängningen en klimatpolitisk katastrof . Rörledningarna innehöll totalt 778 miljoner kubikmeter naturgas, vilket motsvarar 32 % av Danmarks årliga CO2-ekvivalenta utsläpp, uppger danska energimyndigheten i ett uttalande.

Dessutom är det en katastrof för tysk industri. Kemiföretaget BASF har tvingats skära ned sin personal med  2 600 anställda och måste skriva av 7,3 miljarder euro i förlust på NordStream-sprängningen.

Att svenska media så gott som 100-procentigt förtigit Seymour Hershs avslöjanden bevisar hur som helst att de inte längre fungerar som ombud för allmänhetens rätt att veta, utan för makthavarnas behov av mörkläggning.

Stefan Lindgren

PS. 30 september 2022 avslöjade Dagens Nyheter att svenska marinen befann sig på platsen för sabotagen två dagar före sprängningen. DN hade kartlagt marinens fartygssignaler på den kommersiella tjänsten Marine Traffic.

Torsdag 22 september kl 13:03 var marinens fartyg på plats vid området där tre läckor på Nord Stream 1 senare ska konstateras. Därefter släcks transpondern, den automatiska sändare som visar position.

Fredag 23 september kl 11:03 slås transpondern på och fartyget befinner sig då strax väster om området för de tre gasläckorna.

På kvällen kl 23:56 skickas på nytt positionsdata. Då är marinens fartyg på plats där läckan på Nord Stream 2 senare ska uppstå. Fartyget rör sig senare tillbaka till det första området.

Lördag 24 september kl 12:13 slutar positionsdata att sändas. Då är fartyget på plats vid Nord Stream 1 igen, platsen där läckorna senare uppstår.

Måndag 26 september upptäcks flera läckor på Nord Stream 1 och 2.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.