15 mars 2023

Kina leder på 37 av 44 områden

BYD:s bladbatteri visas på Auto Shanghai-mässan den 25 april 2021. Foto: VCG

Enligt en australisk tankesmedja leder Kina nu utvecklingen inom i AI (artificiell intelligens), överljudsfarkoster, drönare och e-batterier medan USA klamrar sig fast vid chiptillverkning och höghastighetsdatorer.

Totalt är Kina världsledande inom 37 av 44 nyckelteknologier.

Kina rankas som världsetta inom försvars- och rymdrelaterad teknologi vad gäller forskning som tros få stor betydelse, säger Australian Strategic Policy Institute (ASPI) i en rapport.

ASPI är en tankesmedja i Canberra för försvar och strategisk politik, grundad av den australiensiska regeringen och finansierad av utländska regeringar samt försvars- och teknikföretag.

Kina utmärker sig också inom områden som material och tillverkning i nanoskala, beläggningar, 5G- och 6G-teknologier, väte- och ammoniakenergi, superkondensatorer, elektriska batterier, syntetisk biologi och fotoniksensorer, säger ASPI-rapporten.

Författarna som är fast förankrade i den nya kallakrigsretoriken mot Kina menar att EU, Quad och AUKUS borde fördjupa sitt samarbete och tillsammans öka sina investeringar i forskning och utveckling (FoU).

Quad står för Quadrilateral Security Dialogue (QSD), strategisk säkerhetsdialog mellan Australien, Indien, Japan och Förenta staterna. Detta samarbete drogs först igång av George W Bush i det uttalöade syftet att hålla tillbaka Kina och startades om under Donald Trump.

Aukus är ett militärt samarbete mellan Australien, Storbritannien och USA som tillkännagavs i september 2021, även det med udd mot Kina.

USA, världens största ekonomi, är ledande inom sju av de 44 teknologier som omfattas av ASPI. Med US Chips Act syftar Vita huset till att locka fler investeringar till USA:s chipsindustri. 

USA har en ledande ställning inom design och utveckling av avancerade halvledarenheter, avancerad design och tillverkning av integrerade kretsar, och inom forskningsområden relaterade till högpresterande datorer. USA bedöms också vara i täten inom områdena kvantberäkning, vacciner och medicinska terapier.

USA behåller dessutom ett försprång inom små satelliter och rymduppskjutningssystem men kommer inte att kunna uppnå ett teknikmonopol på de områdena, förutspår rapporten.

Samtidigt kan Kinas ledande status inom områdena avancerade flygplansmotorer, drönare och s k samarbetsrobotar utgöra en medelstor teknisk monopolrisk för världen, heter det.

Eftersom Kina gör anspråk på sju av världens 10 främsta forskningsinstitutioner för avancerade flygmotorer – en nyckelkapacitet i den strategiskt avgörande hypersoniska missilkapplöpningen – har landet en tillräcklig kritisk massa av inhemsk expertis för att utbilda nästa generation av toppforskare, enligt ASPI-rapporten .

Inom detta område publicerar Kina mer än fyra gånger så mycket betydelsefull forskning som USA. Nyhetsrapporter hävdade att den amerikanska underrättelsetjänsten blev förvånad när Kina testade en kärnvapenkapabel hypersonisk missil som cirklade runt jorden i låg omloppsbana i augusti 2021.

ASPI-rapporten säger att Kina rekryterat 21,6 % av sina viktiga forskare från s k demokratiska länder,  inklusive USA (9,8 %), Storbritannien (7,8 %), Kanada (3,9 %), EU (2 %) och Japan ( 2 %). Framför allt handlar det om kinesiska medborgare som studerat och arbetat utomlands samt utlänningar (ofta av kinesisk härkomst) som flyttar till Kina för att arbeta på forskningsinstitutioner eller företag.

Rapporten belyser också Kinas starka fördel inom AI, drönare och elektriska batterisektorer.

Under de senaste åren har USA försökt att omintetgöra Kinas växande försprång inom AI, drönare och elektriska batterier med en käpp-och-morot-taktik, bland annat genom att införa sanktioner mot olika kinesiska företag. I maj förra året sa Biden-administrationen att den skulle satsa 3,1 miljarder dollar för att öka den inhemska batteritillverkningen.

Kinas Contemporary Amperex Technology Co (CATL), världens största tillverkare av e-fordonsbatterier, inledde förra månaden ett joint venture med Ford Motor Co för att tillverka litium-järn-fosfatbatterier i Michigan. CATL har en global marknadsandel på 37 % förra året, följt av Sydkoreas LG Energy Solution med 13,6 %, enligt SNE Research.

Shenzhen-baserade DJI Technology, som dominerar mer än 70 % av världens drönarmarknad, belades 2020 resp. 2021 med det amerikanska handelsdepartementet och finansdepartementet sanktioner.

I oktober förra året sade medierapporter att Washington bett Taiwanföretaget TSMC att inte producera avancerade chip för Birentech Technology, en Shanghai-baserad chiptillverkare.

Två månader tidigare hade Birentech lanserat en grafikprocessorenhet (GPU) som heter BR100. Företaget sa att dess nya chip med 7 nanometerupplösning rymmer 77 miljarder transistorer och erbjuder bättre prestanda än det amerikanska företaget Nvidias A100 GPU:er inom AI-behandling.

I september sa den amerikanska regeringen till Nvidia att sluta exportera sina A100- och H100-chips till Kina och Ryssland. USA begränsade också försäljningen av AMD:s MI250 Accelerator AI-chip till Kina.

Samtidigt tillkännagav USA ett förbud mot leverans till Kina programvara för elektronisk designautomation (EDA) som används för att tillverka de mest avancerade 3nm-halvledarna. Kinesiska chipdesignföretag fokuserar enligt uppgift på 5nm och 7nm chips.

Chen Wei, VD och förste mjukvaruarkitekt på TensorChip, säger att BR100 utan tvekan är det snabbaste GPU-chippet i Kina men att det kanske inte kommer att bli populärt i framtiden eftersom det använder det mindre vanliga BF16-formatet istället för det populära FP16.

Asia Times 4/3

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.