28 jan. 2023

Baerbock: "Krig mot Ryssland"


Den tyska utrikesministern AnnaLena Baerbock (De gröna) uttalade i veckan att "vi" är i krig med Ryssland.

Detta sedan kansler Olaf Scholz just försökt övertyga allmänheten att leveranser av Leopard 2-stridvagnar inte innebär att Tyskland blir krigförande part i Ukraina.

"Vi utkämpar ett krig mot Ryssland och inte mot varandra." Denna mening av utrikesminister Annalena Baerbock har varit utlöst förvånade och chockade reaktioner.

I Ryssland råder en ökad spänning efter uttalandet och taleskvinnan för det ryska utrikesdepartementet, Maria Zacharova, efterlyste en förklaring från den tyske ambassadören i Moskva om "motsägelsefulla" uttalanden från Berlin i dag.

Å ena sidan förklarar Tyskland att det i Ukraina inte är en part i konflikten . Å andra sidan säger Baerbock att länderna i Europa är i krig med Ryssland. 

Det var i tisdags vid Europarådet i Strasbourg som Baerbock efterlyste ökad sammanhållning med följande ord: "Vi utkämpar ett krig mot Ryssland och inte mot varandra."

Leveranserna av Leopard 2 kan innebära problem för Tyskland på mer än ett sätt. Ryssland kan verkligen börja betrakta Tyskland och EU som krigförande part, vilket kan få oförutsägbara följder,

Dessutom kan leveransen bli ett bakslag för tysk industri. Leopard har dominerat den euroepiska marknaden. Men flertalet länder som nu skickar Leopard till Ukraina - bl a Polen - har för avsikt att ersätta dem med amerikanska Abrams i den egna försvarsmakten.

Säkerhetsexperten Claudia Major från Stiftelsen vetenskap och politik beklagar Baerbocks uttalande. Hon menar att Tyskland inte är en part i kriget, eftersom det inte finns några marktrupper. "Men Tyskland är naturligtvis inte neutralt."

Det är en lek med ord eftersom den vanliga definitionen av "neutral" är "icke-krigförande". Om Tyskland inte är neutralt är det således krigförande.

Efter löftet att leverera Leopard 2 huvudstridsstridsvagnar till Ukraina , kritiseras Tyskland alltmer i Ryssland för att använda tunga vapen mot ryska soldater för första gången sedan andra världskriget.

Efter stora fredsdemonstrationer i Berlin väntas i veckan demonstrationer i München där den sedvanliga säkerhetskonferens ska äga rum med toppgarnityret från Nato och tunga västpolitiker - men sedan i fjol i total frånvaro av officiell rysk representation.

Samtidigt har en framställning har lämnats in till Tysklands federala författningsdomstol mot leverans av stridsvagnar till Ukraina. Upphovsman är en tysk aktivist från den fria Sachsen-rörelsen Andreas Hofmann. Målsäganden motiverade sin begäran med att stridsvagnsleveranser hotar att dra in Tyskland i kriget.

"Denna regering leder oss till ett världskrig! Tyska stridsvagnar kommer återigen att röra sig mot Moskva - detta är drömmen för krigshetsare i Berlin och deras befälhavare i USA. Och nu är vägen tydligen öppen för att för första gången leverera stridsvagnar till den ukrainska regimen. Ytterligare en upptrappning som Berlins regering driver oss in i", heter det på Fria Sachsens hemsida.

Redan innan de tyska Leopard-stridsvagnarna börjat levereras står nästa steg i krigets eskalering på dagordning: Nato diskuterar leveransen av stridsflyg, som redan har börjat med överföringen av sovjetiska flygplan från de forna Warszawapaktsländerna.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.