15 jan. 2023

Finska krigssupportrar provocerar


Den tidigare ledaren för partiet finländare Jussi Halla-aho är en av cirka 700 personer i Finland för att köpa textutrymme på en ukrainsk artillerigranat.


Cirka 700 personer i Finland har använt tjänsten SignMyRocket, rapporterar Yle.

Jussi Halla-aho (Sannfinländarna), ordförande för parlamentets utrikesutskott, har avslöjat att han har betalat för att ett meddelande ska skrivas på en ukrainsk artillerigranat via tjänsten SignMyRocket.

Onlinetjänsten inbjuder givare att "skicka en hälsning" till Ryssland genom att köpa plats på en ukrainsk raket som sedan avfyras mot ryskkontrollerade bosättningar i Donetsk och Lugansk.

"Du kommer att få ett foto av en signerad granat med din beställda text. Eller också kan du till och med signera en M777 haubits", säger webbplatsen.

I ett Facebookinlägg svarade Halla-aho på en artikel i Helsingin Sanomat på en artikel om fenomenet genom att skriva att han också har utnyttjat tjänsten.

"Kriget slutar först när så många ryska soldater har dödats att det blir politiskt eller militärt omöjligt för de ryska härskarna att fortsätta kriget. Så att döda ryska soldater är en bra sak, och ukrainare borde få hjälp att döda dem," skrev Halla-aho skrev.

Att "döda ryssar" är ett gammalt slagord som har djup resonans i Finland som förlorat två krig mot Sovjetunionen sedan landet fick sin självständighet gratis ur Josef Stalins hand.

Andra anmärkningsvärda finska offentliga personer som har använt SignMyRocket-tjänsten var Martti J. Kari , en före detta överste vid finska försvarsmakten (FDF), samt författaren Sofi Oksanen .

I en tweet skrev Kari att han bestämde sig för att skicka ett meddelande "God jul från familjen Kari" till Ryssland på grund av en skada som hans egen far fick när han försvarade Finland från rysk aggression 1940 under vinterkriget.

"I år gick mina fyrverkeripengar till den här typen av raket för att försvara Ukraina från rysk aggression", sa författaren Oksanen.

Tillkännagivandena har lett till mycket het debatt, där tidningars krönikörer och kommentatorer i sociala medier både hyllar och kritiserar Kari, Oksanen och andra för deras beslut.

Finländarna är världens näst mest entusiastiska givare enligt  SignMyRockets hemsida, som sägs ha startat 2014 när Kiev inledde de massiva anfallen mot befolkningen i Donbass.

Anton Sokolenko, en representant för sidan, berättade för Yle via e-post att det största antalet donationer har kommit från människor i USA, men med Finland på andra plats.

Han tillade att tjänsten har tagit emot cirka 700 beställningar från Finland, totalt cirka 140 000 euro.

Sammantaget sa Sokolenko att hittills har över 4 000 givare hjälpt NGO att samla in en miljon euro till kriget.

Att placera ett meddelande på sidan av en artillerigranat kostar minst 200 US-dollar, medan en text på sidan av ett stridsflygplan kan kosta så mycket som 20 000 US-dollar.

yle.fi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.