21 jan. 2023

Elon Musk varnar för galen Pentagonplan

Twitters vd Elon Musk har reagerat på en artikel i New York Times som sa att Washington skulle kunna beväpna Kiev för att hjälpa landet att återta Krim.

Miljardären Elon Musk manade till försiktighet på fredagen efter rapporter om att USA ändrar sin hållning om huruvida de ska hjälpa Ukraina att attackera Krimhalvön.
Tidigare i veckan rapporterade New York Times, med hänvisning till källor, att Washington börjar medge att Kiev måste ha förmågan att slå djupt in på ryskt territorium, även om detta innebär risk för upptrappning.

Amerikanska tjänstemän sägs "diskutera med sina ukrainska motsvarigheter användningen av offensiva USA-vapen från HIMARS-raketer till Bradley-stridsfordon, för att eventuellt angripa ... Krim."


Halvöns befolkning röstade överväldigande för att ansluta sig till Ryssland 2014 efter Maidan-kuppen i Kiev.
Musk svarade på en Twitter-användare som postade en länk till New York Times-artikeln genom att säga:

"En obeveklig eskalering är mycket riskabel för Ukraina och världen."


Det är inte första gången som magnaten Musk uttrycker en uppfattning i Ukrainakonflikten.
I oktober kom Musk med en fredsplan för att få ett slut på fientligheterna mellan Moskva och Kiev. Enligt hans förslag borde Ryssland "göra om valen i de annekterade regionerna under FN:s övervakning" och därefter dra sig tillbaka från dessa områden om detta är vad folket vill.

Han syftade på folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, samt regionerna Cherson och Zaporozje, som överväldigande röstade för att ansluta sig till Ryssland förra året.

Twitters vd föreslog dock också att Krim skulle förbli en del av Ryssland, vilket väckte upprördhet i Kiev.


Ukrainas tidigare ambassadör i Berlin, Andrey Melnik, sa åt honom att "f**k off".

Senare noterade Musk att Ryssland ser Krim som en integrerad del av dess territorium, och försök att erövra det av en främmande makt kan utlösa ett kärnvapenkrig.
 

Samtidigt som Pentagion uppmanar Ukraina att ge upp Bachmut (Artiomovsk) finns det alltså planer på en "våroffensiv" som skulle rikta sig djupt in på ryskt territorium.

USA inser att  situationen i Artiomovsk  är hopplös för Ukraina eftersom Ryssland har mer artilleri och militära resurser.

Men istället för att medge misslyckandet och gå med på att uppta reella och villkorslösa förhandlingar satsar delar av den amerikanska ledningen på en ny plan som äventyrar världsfreden.

ria novosti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.