25 jan. 2023

90 sekunder från midnatt


Igår meddelade "Domedagsklockans" administratörer att klockan flyttas fram till 90 sekunder från  midnatt.

Det är framför allt kriget i Ukraina som fått experterna att bedöma att risken för atomkrig nu är den största någonsin.

Domedagsklockan sätts på 90 sekunder till midnatt, främst, men inte uteslutande, på grund av kriget i Ukraina. Från 2020 har klockan stått på 100 sekunder från midnatt. Domedagsklockan ställs av styrelsen för Bulletin of the Atomic Scientists och dess råd av sponsorer som omfattar 10 Nobelpristagare. 

Alla gör sin analys av ansvaret för kriget. Men ofrånkomligt är att gårdagens beslut att USA går in i kriget med en bataljon tunga Abrams-stridsvagnar och att Tyskland följer efter genom att öppna för leveranser av Leopard 2-stridsvagnar från en rad europeiska länder, innebär en viktig upptrappning.

Även den svenska regeringens beslut igår att skicka stridsvagnar till Ukraina bidrar naturligtvis till upptrappningen.

Rachel Bronson, PhD, VD och koncernchef, Bulletin of the Atomic Scientists, sa i går: "Vi lever i en tid av exempellös fara, och Domedagsklockan speglar verkligheten. 90 sekunder till midnatt är det närmaste klockan någonsin ställts till midnatt, och det är ett beslut som våra experter inte tar lätt på. USA:s regering, dess NATO-allierade och Ukraina har en mängd kanaler för dialog; vi uppmanar deras ledare att utforska dem alla till sin fulla förmåga för att vrida klockan tillbaka."

https://thebulletin.org/2023/01/press-release-doomsday-clock-set-at-90-seconds-to-midnight/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.