18 jan. 2023

Ukraina tömmer vapenlager i Israel

På fredag håller Nato krigsrådslag på Ramsteinbasen i Tyskland.

USA:s militär håller på att leverera stora mängder ammunition till Ukraina från lager baserade i Israel, enligt New York Times. Pentagon har enligt uppgift svårt att få fram tillräckligt med ammunition till Ukraina
.

Leveranserna väcker oro i Israel för att bli indragna i ett krig som landet hittills i stort sett hållit sig utanför.

New York Times rapporterade  om ammunitionsleveranserna på tisdagen, med hänvisning till flera anonyma israeliska och amerikanska tjänstemän. Även om det är oklart när affären gjorde har Israel gått med på att låta USA leverera 300 000 155 millimetersgranater från lager på dess territorium.

"Ungefär hälften av de 300 000 granater som är avsedda för Ukraina har redan levererats till Europa och kommer så småningom att sändas via Polen", heter det.

Trots att lagren är avsedda för användning i USA:s Mellanösternkonflikter, av vilka flera fortsätter att koka, har Pentagon  varit tvunget att tillgripa denna nödlsöning. då de ukrainska trupperna enligt uppgift avfyrar ca 90 000 granater per månad – två gånger mer än vad som produceras av USA och Europa tillsammans.

USA har sänt eller auktoriserat transporten av drygt en miljon 155 millimetersgranater till Ukraina sedan konflikten med Ryssland inleddes i februari förra året. "En betydande del" har hämtats från befintliga lager i Sydkorea och Israel.

Medan Israeliska tjänstemän "i början uttryckt oro" om planen att ta av lagren, för att den skulle ge intryck av att Israel är "delaktigt i att beväpna Ukraina," gick regeringen till slut med på affären på villkor att Pentagon fyller på lagren och lovar att "omedelbart skeppa över ammunition i en svår nödsituation," skriver New York Times.

Israel upprätthåller band med både Ukraina och Ryssland, och har försökt att gå en diplomatisk balansgång mellan parterna sedan striderna bröt ut förra året. Även om det har erbjudit sig att mäkla i  fredssamtal och gett flera omgångar humanitärt bistånd till Kiev, har Israel i stor utsträckning vägrat att ansluta sig till de västliga sanktionerna mot Ryssland.

På fredag möts den s k kontaktgruppen inom Nato på flygbasen Ramstein i Tyskland för att hålla krigsrådslag och diskutera möjliga leveranser av tyngre vapen. 

Samtidigt spekuleras i att Ryssland kommer att mobilisera ytterligare en halv miljon man till ett krig, som nu betecknas som ett försvarskrig mot Nato.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.